Σηπτικό σοκ: Παθολόγος εξηγεί πώς προήλθε ο θάνατος της Ντέμης Γεωργίου – «Θνησιμότητα έως 52%»

Ο παθολόγος Δημήτρης Κατσιάνος μίλησε για τον θάνατο της Ντέμης Γεωργίου και το πόσο επικίνδυνο είναι το σηπτικό σοκ

Γεωργίου

Θλίψη έχει προκαλέσει στο ευρύ κοινό ο θάνατος της chef και πρώην παίκτριας reality, Ντέμης Γεωργίου.

Ο παθολόγος Δημήτρης Κατσιάνος μίλησε την τηλεόραση του OPEN εξηγώντας από τί προκλήθηκε η βαριά λοίμωξη που προκάλεσε σηπτικό σοκ.

Υπενθυμίζεται πως η Ντέμη Γεωργίου νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο. Εργαζόταν στην Πάρο όπου έπαθε σοβαρή βακτηριακή μόλυνση με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις της το βράδυ του Σαββάτου.

Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο κέντρο υγείας της Πάρου, όπου οι γιατροί της παρείχαν τις πρώτες βοήθειες.

Ωστόσο παρά τη μεγάλη μάχη που έδωσε η ίδια και οι γιατροί, έχασε τελικά τη μάχη για τη ζωή καθώς η μόλυνση με την οποία πάλευε ήταν ιδιαίτερα οξεία.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το σηπτικό σοκ

«Ένα σηπτικό σοκ έχει θνησιμότητα έως 52%. Πολλές φορές έχω δει με έκπληξη και θλίψη μέσα σε λίγες ώρες να χάνονται ζωές. Σκεφτείτε μια πολλαπλασιαστική αντίδραση ενός βακτηρίου το οποίο εκλύει μια τρομερή υπεραντίδραση στο σώμα, που απελευθερώνει τοξίνες σε όλο το σώμα και αυτό ανεπαρκή για να αντιδράσει», ανέφερε ο Δημήτρης Κασιάνος, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος και πρόσθεσε αναλυτικά

«Η λοίμωξη ως έννοια είναι μια φλεγμονή, μια αντίδραση του οργανισμού η οποία οφείλεται σε μικροβιολογικά αίτια, ιούς, βακτήρια, μύκητες, παράσιτα. Η απορρύθμιση αυτής της φλεγμονής, ονομάζεται σήψη. Αυτό σημαίνει πως απειλείται η λειτουργία κάποιων οργάνων.

Το επόμενο και χειρότερο στάδιο είναι η σηπτική καταπληξία.

Η κατάρρευση και η αδυναμία του καρδιαγγειακού συστήματος να εξασφαλίσει επαρκής ροή αίματος και οξυγόνου στο αίμα και τους ιστούς. Τα μικρόβια, συμβιώνουν με τον άνθρωπο. Ζούμε μαζί τους. Το πρόβλημα είναι πως αλληλεπιδρούν με τις υποκείμενες συνθήκες και την υποκείμενη υγεία του ανθρώπου.

Υπάρχει μια λεπτή γραμμή που αν το μικρόβιο περάσει εσωτερικότερα στο σώμα και εκδηλώσει επιθετικότητα, αυτό μπορεί να γίνει απειλητικό για τον άνθρωπο. Και αυτό συμβαίνει σε ανθρώπους που είναι ανοσοκατασταλμένοι, που είναι οι ηλικιωμένοι, που έχουν καρκίνο, που είναι διαβητικοί, που έχουν αυξημένο πάχος ή σε κάποιες γενετικές ανωμαλίες».

Σε κάθε περίπτωση που υποπτευόμαστε μια λοίμωξη, θα πρέπει να ξέρουμε πως έχουμε 48 ώρες μέχρι να μας αξιολογήσει κάποιος γιατρός αν αυτό δεν πάει καλά. Εάν χειροτερεύει ο πυρετός, δεν κάμπτεται με τα απλά αντιπυρετικά, αν υπάρχει κάποια φλεγμονή με βήχα, πόνους στην κοιλιά, πόνους στην ούρηση, όλα αυτά όταν κλιμακώνονται, πρέπει να αξιολογούνται αμέσως από γιατρό. Το μυστικό στις λοιμώξεις είναι να κάνουμε έγκαιρη διάγνωση και επιθετική θεραπεία».

Την πέμπτη η κηδεία της Ντέμης Γεωργίου

Ο αιφνίδιος θάνατος της Ντέμης Γεωργίου, που έγινε γνωστή από τη συμμετοχή της στο MasterChef, έχει σοκάρει τους συγγενείς, τους φίλους της και την κοινή γνώμη.

Η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 25 Ιουλίου, στις 12:00, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Σύμφωνα με όσα είχε ζητήσει η ίδια οι παρευρισκόμενοι παρακαλούνται να φορούν λευκά ρούχα.

Την ίδια στιγμή οι φίλοι της Ντέμης Γεωργίου έχουν ζητήσει αντί για λουλούδια, να γίνουν δωρεές για τα αδέσποτα ζώα της Πάρου, «Ας προσευχηθούμε όλοι μαζί για την ψυχή της», αναφέρουν χαρακτηριστικά σε βίντεο που δημοσίευσαν.

Ειδήσεις σήμερα:

Καταγγελία ΠΟΕΔΗΝ: Γνωστή ηθοποιός έκανε βόλτες σε νοσοκομείο και διέσπειρε τον κορονοϊό

Γιατρός απαντάει στα «νταηλίκια» Άδωνι – «Τσάμπα, δεν σπούδασε κανείς, κανέναν!»

Ολλανδός ερευνητής προειδοποιεί για μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα

Σοκ στην Κόρινθο: Άνδρας βρέθηκε πυροβολημένος και κρεμασμένος στο Ζευγολατιό

Ντόναλντ Τραμπ: Παραιτήθηκε η επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας για τα λάθη στην επίθεση εναντίον του – «Αποτύχαμε»

Ντόναλντ Τραμπ: Παραιτήθηκε η επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας για τα λάθη στην επίθεση εναντίον του – «Αποτύχαμε»

Σήμερα, αρκετά αμερικάνικα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας υπέβαλε την παραίτηση…

Προκαλεί ξανά η Τούνη: Κάνει διακοπές και δείχνει τη βίλα με την… ιδιωτική παραλία – «Η θάλασσα δεν πουλιέται» (video)

Προκαλεί ξανά η Τούνη: Κάνει διακοπές και δείχνει τη βίλα με την… ιδιωτική παραλία – «Η θάλασσα δεν πουλιέται» (video)

«Λοιπόν κατεβαίνουμε τα σκαλάκια και φτάνουμε στην ιδιωτική παραλία», αναφέρει στο βίντεο της Ιωάννα Τούνη

Επικό τρολάρισμα από το Κουλούρι στον Άδωνι: «Στο ΕΣΥ πλέον καλούν ακόμα και τους ηθοποιούς που έχουν παίξει τους γιατρούς»

Επικό τρολάρισμα από το Κουλούρι στον Άδωνι: «Στο ΕΣΥ πλέον καλούν ακόμα και τους ηθοποιούς που έχουν παίξει τους γιατρούς»

Τον Άδωνι Γεωργιάδη και το... μπάχαλο που έχει φτιάξει τρόλαρε με άρθρο του το Κουλούρι