Η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να στείλει λουλούδια στον Άκη Σκέρτσο

Η γερμανική κυβέρνηση είναι μάλλον η μόνη ικανοποιημένη από τη δήλωση που έκανε ο Άκης Σκέρτσος για τις γερμανικές αποζημιώσεις

AP22003537368676

Στην κυβέρνηση άναψαν τα τηλέφωνα όταν ξέσπασαν σαν καταιγίδα οι αντιδράσεις για τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Άκη Σκέρτσου για το πόσο… ξεπερασμένο είναι το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Ίσως να ήταν ενήμεροι για την γκάφα του Άκη Σκέρτσου, αλλά μάλλον πόνταραν στο ενδεχόμενο να περάσει στα ψιλά, αφού ειπώθηκε σε περιφερειακό κανάλι. Μόνο που λίγες ημέρες μετά τη δήλωση, το θέμα ξέσπασε και όπως ήταν λογικό, μπήκε πρώτα απ’ όλα στο στόχαστρο των δεξιών εφημερίδων και πολιτών.

Προφανώς, μια τέτοια δήλωση σκανδαλώδους εθνικής μειοδοσίας σε ένα από τα ελάχιστα θέματα στα οποία τα ελληνικά κόμματα μέχρι σήμερα ομονοούσαν, θα έπεφτε σαν «βόμβα», ισχυρότερη κι από αυτές που έριχναν οι Γερμανοί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Ο πρώην Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, πιθανότατα ήταν απολύτως ειλικρινής στην απάντησή του, αφού πράγματι η κυβέρνηση δε φαίνεται να είναι διατεθειμένη να κάνει καμία κίνηση για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. Η πραγματική αποκάλυψη λοιπόν, δεν ήταν η στάση της κυβέρνησης, αλλά το θράσος του να «ιδεολογικοποιήσει» την έλλειψη πολιτικής βούλησης με λεκτικά σχήματα περί παρελθόντος και μέλλοντος. 

Κάπως έτσι λοιπόν, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ο κ. Σκέρτσος κατάφερε να εξοργίσει τους πάντες: Τους δεξιούς εντός και εκτός ΝΔ, τους αριστερούς αφού όλα τα κόμματα της Αριστεράς εκδίδουν ανακοινώσεις για την προκλητική εθνική μειοδοσία του κυβερνητικού εκπροσώπου, την ίδια την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που πρέπει να χτυπάει το κεφάλι της στον τοίχο για το μέτωπο που άνοιξε 10 μέρες πριν τις εκλογές κυριολεκτικά «από το πουθενά». Ταυτόχρονα διαβάζω σε διάσπαρτα ρεπορτάζ σε δεξιά και αριστερά μέσα ενημέρωσης ότι τα εσωκομματικά μέτωπα Καραμανλή – Σαμαρά εντός της ΝΔ «βράζουν», ενώ κάποιοι αποδίδουν εκνευρισμό και στον πρώην ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο που είχε ασχοληθεί επισταμένως με το θέμα των αποζημιώσεων, φέρνοντάς το στο ανώτατο πολιτειακό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.

Οι μόνοι ευχαριστημένοι λοιπόν από αυτή την ξαφνική κατάσταση δεν είναι άλλοι από τη γερμανική κυβέρνηση που εδώ και δεκαετίες ελπίζει να «σπάσει» σε κάποιο κυβερνητικό επίπεδο την ελληνική επιμονή να επαναφέρει (χλιαρά μεν, αλλά συστηματικά) το συγκεκριμένο ζήτημα.

Άκης Σκέρτσος: Από την αφάνεια στο προσκήνιο

Από την άλλη, φαίνεται πως ο πρωθυπουργός είχε κάνει μια αρκετά ορθή επιλογή όταν εδώ και τέσσερα χρόνια είχε φροντίσει ο πρώην Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, που μπήκε από το παράθυρο του Μαξίμου στην κυβέρνησή του, να παραμένει εκτός κάδρου, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και χωρίς καμία έκθεση πλην ορισμένων και πολύ ελεγχόμενων περιπτώσεων. Ήξερε μάλλον ότι οι επικοινωνιακές του δυνατότητες ήταν περιορισμένες και ότι κάποια στιγμή θα εξέθετε την κυβέρνηση.

Όταν η απόφαση άλλαξε και ο Άκης Σκέρτσος μπήκε στην ηλεκτρική καρέκλα του κυβερνητικού εκπροσώπου, πολλοί «στράβωσαν» αναρωτώμενοι: «Μα τον Σκέρτσο; Ούτε μέχρι τις εκλογές δε θα τη βγάλει…»

Μέσα σε μια εβδομάδα λοιπόν, ο Άκης Σκέρτσος έκανε δύο βαριές γκάφες που έχουν εκθέσει τον Μητσοτάκη, χωρίς καν να πιέζεται.

Μόνος του παρουσίασε την κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ που δήθεν είχε κάνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, και όταν το Documento αποκάλυψε ότι το ΓΛΚ ουδέποτε είχε ασχοληθεί με το θέμα, οι υποψήφιοι της ΝΔ έτρεχαν στα κανάλια να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα του κυβερνητικού εκπροσώπου που αποφάσισε να παίξει χαρτοπόλεμο με τον εαυτό του.

Λίγες μέρες μετά λοιπόν έρχεται η «βόμβα» των γερμανικών αποζημιώσεων που είναι… ξεπερασμένες και έρχονται από το παρελθόν, ενώ θα έπρεπε να κοιτάμε το μέλλον. Και άντε πάλι τώρα οι πραγματικοί εκπρόσωποι της ΝΔ, δηλαδή οι υποψήφιοι βουλευτές της, να πρέπει να εξηγήσουν μια εθνική μειοδοσία σε συνεντεύξεις, πολιτικές αντιπαραθέσεις, αλλά κυρίως στους ίδιους τους ψηφοφόρους τους. 

Το ερώτημα λοιπόν, 10 ημέρες πριν τις εκλογές, είναι αν ο κ. Σκέρτσος θα φτάσει σε αυτές διατηρώντας τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου και αν ναι, τότε πότε θα πρέπει να περιμένουμε την επόμενη… επικοινωνιακή «πρωτοβουλία» του. 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Σκάνδαλο στην Καρδίτσα: Έδωσαν επιδόματα σε πάνω από 2.000 άτομα και είπαν πως έχασαν τα δικαιολογητικά στον «Ιανό»

χρήματα Ιανος

Σκάνδαλο στην Καρδίτσα: Έδωσαν επιδόματα σε πάνω από 2.000 άτομα και είπαν πως έχασαν τα δικαιολογητικά στον «Ιανό»

Το ελληνικό δημόσιο συνολικά ζημιώθηκε με 3.6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ συνελήφθησαν τρεις υπάλληλοι