Σπάνιο θέαμα στον Σαρωνικό: Σφυροκέφαλος καρχαρίας κολυμπούσε άφοβα γύρω από το σκάφος ψαράδων (Video)

Το είδος αυτό είναι γνωστό ως «ζύγαινα» και θεωρείται ένα από τα πιο σπάνια είδη καρχαρία που εντοπίζονται στις ελληνικές θάλασσες.

461542091 836290091862058 6908070814968349526 n

Toν γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο ψαρά κατά τη διάρκεια ψαρέματος στον Σαρωνικό, με την κάμερα να απαθανατίζει έναν σφυροκέφαλο καρχαρία να κολυμπά άφοβα γύρω από το σκάφος.

Συγκεκριμένα, το βίντεο γυρίστηκε στις (29/09), από τον Δημήτρη Ζαχαρίου, ο οποίος ψάρευε ανοιχτά της νήσου Κυρά, βορειοδυτικά του Αγκιστριού στον Σαρωνικό κόλπο. Όταν αντιλήφθηκε τον μικρό καρχαρία σφυροκέφαλο να κολυμπάει δίπλα στο σκάφος, ο ψαράς κατέγραψε το σπάνιο αυτό θέαμα.

Το είδος αυτό είναι γνωστό ως «ζύγαινα» και θεωρείται ένα από τα πιο σπάνια είδη καρχαρία που εντοπίζονται στις ελληνικές θάλασσες.

Δείτε το βίντεο:

Η Σπανιότητα του Σφυροκέφαλου Καρχαρία

Σύμφωνα με το boatfishing.gr, η εμφάνιση του σφυροκέφαλου καρχαρία, όπως αυτή που καταγράφηκε στο βίντεο, είναι εξαιρετικά σπάνια. Ερασιτεχνικές καταγραφές τα τελευταία χρόνια δείχνουν ότι όταν αυτά τα είδη εμφανίζονται στα ρηχά, δεν αποτελούν απειλή για τους ανθρώπους. Τρία είδη καρχαριών βρίσκονται στο κόκκινο, στη λίστα των απειλούμενων ειδών στην Ελλάδα σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), ο Προσκυνητής, ο μεσογειακός λευκός καρχαρίας και ο σφυροκέφαλος ή «ζύγαινα».

Οι σφυροκέφαλοι καρχαρίες, γνωστοί και ως ζύγαινες, σφύραινες ή σφύρνες, ανήκουν στην τάξη καρχαρινόμορφα και ξεχωρίζουν για τη χαρακτηριστική δομή του κεφαλιού τους, η οποία είναι επίπεδη και επεκτείνεται σαν σφυρί.

Ο Dimitris Zahariou κατέγραψε έναν σφυροκέφαλο καρχαρία να κολυμπά χωρίς φόβο στο Σαρωνικό!

Αυτοί οι καρχαρίες ανήκουν στην οικογένεια των σφυρνίδων και διακρίνονται σε δύο γένη: το γένος Σφύρνα και το γένος Ευσφύρα, το οποίο περιλαμβάνει μόνο ένα είδος.

Το σχήμα του κεφαλιού των σφυροκέφαλων παραμένει αντικείμενο επιστημονικής έρευνας, με κάποιες θεωρίες να υποστηρίζουν ότι ενισχύει τις αισθήσεις τους ή ότι βοηθά στη μετακίνηση και στον εντοπισμό της λείας. Αυτοί οι καρχαρίες συχνάζουν κοντά στις ακτές και είναι από τα λίγα είδη που σχηματίζουν κοπάδια. Το μέγεθός τους ποικίλει ανάλογα με το είδος, με μήκος από 0,9 έως 6 μέτρα και βάρος που μπορεί να φτάσει τον μισό τόνο.

Έχει υποστηριχθεί ότι το ιδιαίτερο σχήμα του κεφαλιού τους βελτιώνει την όρασή τους. Οι σφυροκέφαλοι έχουν στερεοσκοπική όραση, δηλαδή η θέση των ματιών τους τους επιτρέπει να έχουν πλήρη ορατότητα 360 μοιρών στο κάθετο άξονα, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να βλέπουν ταυτόχρονα τόσο πάνω όσο και κάτω. Επιπλέον, το σχήμα του κρανίου ενισχύει την κατανομή των φυσίγγιων του Λορετζίνι – ειδικών αισθητήρων που εντοπίζουν ηλεκτρικά πεδία – βελτιώνοντας την ικανότητά τους να ανιχνεύουν τη λεία τους .

Αυτές οι πληροφορίες παρέχουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για αυτό το ιδιαίτερο είδος καρχαρία και τις προσαρμογές του στη φύση, υπογραμμίζοντας τη σπανιότητά του και τη σημασία του για το θαλάσσιο οικοσύστημα.

Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: Έρχεται νέα κακοκαιρία και φέρνει αντικυκλώνα – SOS για καταιγίδες και 150 τόνους νερού

Δεν πήγε πολύ καλά το reunion των «Απαράδεκτων» με την Άννα Διαμαντοπούλου: Αντιδράσεις στα social media

Η Καρυστιανού απάντησε για τη συναυλία και το εισιτήριο: «Κρίμα που αμαυρώνεται από ανθρώπους που έχουν βιώσει τον ίδιο πόνο»

Ξεφεύγει η κατάσταση με… τους δημοσιογράφους: Την «έπεσαν» στην Κεφαλογιάννη για μια δήλωση για τον γάμο της

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr

Συγκίνησε η Χριστίνα Κοραή για τον χαμό της αδερφής της: «Ήθελε να γίνει δωρήτρια οργάνων» (Video)

Συγκίνησε η Χριστίνα Κοραή για τον χαμό της αδερφής της: «Ήθελε να γίνει δωρήτρια οργάνων» (Video)

Συγκλονιστικό το μήνυμα της δημοσιογράφου μετά την απώλεια της αδερφής της.

Ο Απόστολος Λύτρας παραδίδει τη δικηγορική του ταυτότητα στον ΔΣΑ, μετά την πειθαρχική ποινή του

Ο Απόστολος Λύτρας παραδίδει τη δικηγορική του ταυτότητα στον ΔΣΑ, μετά την πειθαρχική ποινή του

Ο Απόστολος Λύτρας, έχει αποφυλακιστεί, μετά από περίπου τρεις μήνες κράτησης για τον ξυλοδαρμό της…

Οικονόμου: Πιο κυνικός και από την κυβέρνηση για τη φωτιά – «Τι να το κάνεις αυτό το δάσος, άχρηστο είναι» (video)

Οικονόμου: Πιο κυνικός και από την κυβέρνηση για τη φωτιά – «Τι να το κάνεις αυτό το δάσος, άχρηστο είναι» (video)

«Κάποια στιγμή μοιραία θα καεί», συμπλήρωσε ο Δημήτρης Οικονόμου