«Στα άκρα» η σύγκρουση γιατρών με τον Άδωνη Γεωργιάδη (video)

«Ανοίγει μέτωπο» και με τους γιατρούς ο Άδωνης Γεωργιάδης, με την κατάσταση να οδηγεί σε σοβαρό πρόβλημα τους ασθενείς.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Στο στόχαστρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου βρέθηκε, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, για την «επαίσχυντη», όπως τη χαρακτηρίζει ο Σύλλογος, διάταξη που αφορά στους ιδιώτες γιατρούς και στις ποινές που τους περιμένουν, στην περίπτωση που δεν δεχτούν να εργαστούν «εθελοντικά» (και) για το ΕΣΥ, ώστε να καλυφθούν τα κενά εν μέσω τουριστικής περιόδου. Μάλιστα οι απειλές που έχει εξακοντίσει ο υπουργός Υγείας εναντίον του ιατρικού προσωπικού της χώρας, ότι όσοι αρνηθούν να συμβάλλουν στο ΕΣΥ θα αποπέμπονται από τον ΕΟΠΥΥ και θα μένουν εκτός της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, έχει ρίξει λάδι στη φωτιά.

Ειδικότερα, ο ΠΙΣ, ο οποίος εκπροσωπεί τους γιατρούς όλης της χώρας, καταφέρεται με σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά του Υπουργείου Υγείας, κάνοντας λόγο για «ανικανότητα» και για «αυταρχικά καθεστώτα» και καλεί σε άτυπη απεργία όλο τον ιατρικό κόσμο, με αφορμή την επίμαχη διάταξη. Όπως σημειώνει, εξάλλου, στη σχετική ανακοίνωσή του, τα κενά που προέκυψαν στα δημόσια νοσοκομεία δεν ήρθαν αιφνιδιαστικά, αλλά εξαιτίας της απαξίωσης του ΕΣΥ και της ασυνέπειας του ίδιου του Υπουργείου Υγείας «να θεσμοθετήσει τα κίνητρα για τις άγονες και προβληματικές περιοχές που είναι νομοθετημένα από έτους».

«Αντιδημοκρατική η ενέργεια του υπουργού, δεν μπορούμε να λειτουργούμε με απειλές»

Ο Δημήτρης Ψευτόγκας, πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Γρεβενών, βρέθηκε καλεσμένος στην πρωινή εκπομπή του Open και αναφέρθηκε στην μεγάλη αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια του υπουργού υγείας ως αντιδημοκρατική.

 

«Σε μία δημοκρατία, δεν μπορούμε να λειτουργούμε με απειλές, εκβιασμούς. Είναι μια αντιδημοκρατική -κατ’ εμέ και για πολλούς συναδέλφους και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο- ενέργεια, αυτή του υπουργού, να προσπαθήσει να επιλύσει ένα θέμα, ζητώντας να βάλουν πλάτες οι γιατροί, όταν οι γιατροί βάζουν συνεχώς πλάτες. Πλάτες βάζουμε από την στιγμή της ειδικότητάς μας. Πάντα αυτό λέει», ανέφερε και συνέχισε:

«Δεν έβγαιναν οι εφημερίες, κάναμε 13-14, πληρωνόμασταν επτά, όσες δηλαδή επέτρεπε ο νόμος. Ήρθε η πανδημία, όλοι μας βάλαμε πλάτη, ακούσαμε το χειροκρότημα και τους επαίνους και ξαφνικά πολύ γρήγορα φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση. Πλάτη βάζουμε από την πανδημία μέχρι σήμερα. Ήδη στο νοσοκομείο Γρεβενών συνδράμουν ιδιώτες γιατροί, Αυτή τη στιγμή ένας γιατρός, την εποχή της πανδημίας τρεις».

Πρόβλημα για τους ασθενείς

Αν διακοπεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στους ιδιώτες που δραστηριοποιούνται σε άγονες και απομακρυσμένες περιοχές, το πρόβλημα θα μετακυλιστεί αμέσως στους ασθενείς. Και αυτό διότι δεν θα μπορούν ουσιαστικά να συνταγογραφήσουν τα φάρμακα τους και έτσι θα αναγκαστούν και πάλι να βρεθούν στις δημόσιες μονάδες υγείας όπως τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας όπου βεβαίως δεν αναμένεται να βρουν διαθέσιμο γιατρό. Μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η κυβέρνηση λένε πληροφορίες του ethnos.gr μοιάζει να ανησυχεί γι’ αυτό και επιδιώκει με κάθε τρόπο να λύσει το πρόβλημα που έχει ξεσπάσει πριν την ψήφιση της διάταξης και πριν την υλοποίηση της απειλής από την πλευρά των ιδιωτών γιατρών να διακόψουν από μόνοι τους την συνταγογράφηση.

Κινητοποιήσεις σήμερα από ΕΙΝΑΠ και ΠΟΕΔΗΝ 

Την ίδια στιγμή με κινητοποιήσεις απαντούν σήμερα οι γιατροι στον Άδωνη Γεωργιάδη ο οποίος χθές προσπάθησε να απαλύνει κάπως τις εντυπώσεις που δημιούργησαν δηλώσεις του, ότι «ο γιατρός δεν μπορεί να κάνει την δουλειά που κάνει χωρίς τις παροχές του κράτους. Το κράτος τον σπούδασε τζάμπα, το κράτος του δίνει την συνταγογράφηση τζάμπα, το κράτος αποζημιώνει όλες τις εξετάσεις και τα φάρμακα των ασθενών του τζάμπα», φράση που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.

Στη Βουλή, λοιπόν, ο Ά. Γεωργιάδης έσπευσε να σημειώσει ότι «η διάταξη δεν έχει σκοπό σύγκρουση και δεν είναι τιμωρητική για γιατρούς», προσθέτοντας ότι η ρύθμιση εντάσσεται σε ένα συνολικό πακέτο κινήτρων για τη μετακίνηση των γιατρών από την ηπειρωτική στη νησιωτική Ελλάδα και τονίζοντας ότι η ρύθμιση περί αποκλεισμού από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση του ΗΔΙΚΑ όσων γιατρών αρνηθούν να παράσχουν υπηρεσίες στο ΕΣΥ «είναι εκτάκτου ανάγκης για συγκεκριμένο χρόνο και με απόλυτη τεκμηρίωση ότι υπάρχει ζήτημα ως προς τη δημόσια υγεία, μόνο στην πολύ ακραία αυτή περίπτωση θα εφαρμόζεται η διάταξη».

Ωστόσο, όλα αυτά μοιάζουν με «μπαλώματα», για τους γιατρούς καθώς υπάρχει κυριολεκτικό «κύμα» παραιτήσεων γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού από τις δημόσιες δομές υγείας, καθώς οι χαμηλές αμοιβές, η εξουθενωτική δουλειά, οι διαρκείς εφημερίες, αλλά και οι μετακινήσεις γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για την κάλυψη κενών σε ειδικότητες που παρουσιάζουν ελλείψεις (π.χ. αναισθησιολόγοι ή παθολόγοι) δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα απογοήτευσης, ακύρωσης και οργής.

Ειδικότερα, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) έχουν προκηρύξει για σήμερα, ημέρα συζήτησης του σχεδίου νόμου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ. και συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Συντάγματος. Παράλληλα, το σωματείο εργαζομένων στο ΨΝΑ και φορείς απεξάρτησης διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 7:30 μ.μ., ενώ έχουν αποφασίσει και απεργία την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

ΠΟΕΔΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

Τις κινητοποιήσεις για την απόσυρση του νομοσχεδίου στηρίζουν οι Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το 18 Άνω και το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων. Όπως υποστηρίζουν, δεν πρόκειται για μεταρρύθμιση στο πλαίσιο της «αποϊδρυματοποίησης», αλλά για κλείσιμο και συγχωνεύσεις δημόσιων δομών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης και προώθηση της ιδιωτικοποίησης. Αποκαλούν το νομοσχέδιο «ταφόπλακα της ψυχικής υγείας» και ζητούν την απόσυρσή του. Μεταξύ άλλων, επισημαίνουν, προωθείται το κλείσιμο των δύο εκ των τριών μεγάλων ψυχιατρικών νοσοκομείων της χώρας, το ΨΝΑ κα το ΨΝΘ.

Στο πλευρό τους και η ΑΔΕΔΥ

Την ίδια ώρα, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, αφού έλαβε υπόψη της την από 22/07/24 ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, στηρίζει την κινητοποίηση της ομοσπονδίας σήμερα, Τετάρτη 24 Ιουλίου και ώρα 12:00, με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου για την ψυχική υγεία.

«Καλούμε τα συνδικαλιστικά στελέχη του Λεκανοπεδίου να δώσουν το παρών στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 12:00 στη Βουλή καθώς και τα συνδικαλιστικά στελέχη της περιφέρειας να πάρουν μέρος στις τοπικές διαμαρτυρίες που θα οργανώσουν τα σωματεία», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ.

Ειδήσεις σήμερα:

Νεαρή χώρισε χθες και πάει Πάρο: «Εγώ τον άφησα, για να μην μου κουβαληθεί» (video)

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Χάρισε παπούτσια σε όλη την εθνική ομάδα – Μπήκε στο γήπεδο με καρότσι (video)

Ο Ίλον Μασκ… το’χασε: «Ο woke ιός σκότωσε τον γιο μου» (video)

50 χρόνια μετά τη χούντα: Ανάμεσα σε Λουδοβίκους και βαρόνους

Ραγδαίες εξελίξεις στα Τέμπη: Την ποινική δίωξη της προέδρου της ΡΑΣ Ιωάννα Τσιαπαρίκου ζητά ο ανακριτής

Ραγδαίες εξελίξεις στα Τέμπη: Την ποινική δίωξη της προέδρου της ΡΑΣ Ιωάννα Τσιαπαρίκου ζητά ο ανακριτής

Τα αδικήματα για τα οποία ζητείται η άσκηση της δίωξης της κ. Τσιαπαρίκου είναι αυτά…

Ακρίτα: Η απάντηση στα «δημοσιογραφικά σφουγγαρόπανα της πετσωμένης Δεξιάς» – Αναλυτικά η επιστολή

Ακρίτα: Η απάντηση στα «δημοσιογραφικά σφουγγαρόπανα της πετσωμένης Δεξιάς» – Αναλυτικά η επιστολή

«Ως πολίτης, λοιπόν, είμαι έτοιμη να κριθώ κι εγώ επί ίσοις όροις από τα δικαστήρια,…

Κανέλλη: Το καρφί για Πορτοσάλτε στον αέρα του ΣΚΑΪ – Πως αντέδρασε η δημοσιογράφος (video)

Κανέλλη: Το καρφί για Πορτοσάλτε στον αέρα του ΣΚΑΪ – Πως αντέδρασε η δημοσιογράφος (video)

Η Λιάνα Κανέλλη «έκραξε» τον Άρη Πορτοσάλτε για το πρόγραμμα διακοπών που πρότεινε στους Έλληνες

Καρυστιανού: Στέλνει μήνυμα στην κυβέρνηση με αφορμή τη γιορτή της Δημοκρατίας – «Πού να βρεθεί τσίπα εκεί ψηλά»

Καρυστιανού: Στέλνει μήνυμα στην κυβέρνηση με αφορμή τη γιορτή της Δημοκρατίας – «Πού να βρεθεί τσίπα εκεί ψηλά»

Μάλιστα η Μαρία Καρυστιανού επισημαίνει ότι η αλαζονεία τους έχει τυφλώσει

Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο: Πέθανε η ηθοποιός Ηλέκτρα Κωνσταντίνου – Η ανάρτηση του Σπύρου Μπιμπίλα

Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο: Πέθανε η ηθοποιός Ηλέκτρα Κωνσταντίνου – Η ανάρτηση του Σπύρου Μπιμπίλα

«Ακομα μια παλιοτερη σεμνή κι αθόρυβη...» ανέφερε στην ανάρτηση του ο Σπύρος Μπιμπίλας, για τον…