Αντώνης Μπατζιάς

Staycation ή αλλιώς, Μένουμε Σπίτι 2.0

Το Staycation είναι ο τρόπος για να πούμε πιο κομψά το «είμαστε άφραγκοι»

Staycation

Έχοντας περάσει 12+ χρόνια δουλεύοντας στον τουρισμό από διάφορα πόστα, έχω να πω πως δεν υπάρχει πιο δύστροπος τουρίστας από τον Έλληνα, είναι μια κατηγορία μόνος του!

Ίσως ξεκινάει για τις διακοπές του με τις καλύτερες προθέσεις, η γκρίνια όμως εμφανίζεται ακαριαία, από το πλοίο ή το αεροπλάνο κιόλας!

  • Πού είναι η πύλη;
  • Γιατί έχει τόσο κόσμο;
  • Πάλι καθυστέρηση έχει;

…και συνεχίζει

  • Το δωμάτιο είναι μικρότερο απ’ ό, τι περίμενα.
  • Η θέα δεν είναι όπως στις φωτογραφίες.
  • Το Wi-Fi γιατί δεν πιάνει καλά;

Και θα μπορούσε να συνεχίζει ο κατάλογος πιάνοντας ιστορίες από εστιατόρια, μπαρ κι άλλους χώρος εστίασης.

Και πατώντας σε αυτή τη δυστροπία, κάποιος σκέφτηκε «Οι Έλληνες δεν θα πάνε διακοπές μέχρι να μάθουν να συμπεριφέρονται!».

Κι έφτιαξε το Staycation! Αν αυτό είχε συμβεί πραγματικά, θα ήταν τουλάχιστον αστείο. Αλλά δεν…

Τι είναι το Staycation;

Θυμόμαστε την πρώτη καραντίνα και την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι» για να μείνουμε ασφαλείς; Ε, το Staycation είναι κάτι σαν την καλοκαιρινή εκδοχή αυτής της καμπάνιας.

Πρόκειται για τη νέα και χαλαρή επανάσταση στον τουρισμό, που προέρχεται από τον συνδυασμό των λέξεων “stay” (μένω) και “vacation” (διακοπές) κι αναφέρεται στις διακοπές μένοντας σπίτι ή στην πόλη μας, δηλαδή ξεκούραση χωρίς ταλαιπωρία. Πόσο τέλειο; Καθόλου!

Με τις τιμές σε οτιδήποτε αφορά το καλοκαίρι να έχουν αυξηθεί κατά πολύ, δεν μπορεί να πάει κάποιος διακοπές, οπότε αυτή η νέα μόδα εξαπλώνεται για να καλύψει την ακρίβεια, τους χαμηλούς μισθούς κ όλους τους πραγματικούς λόγους που ο κόσμος επιλέγει το σπίτι του ή το πολύ μια βόλτα στο χωριό, αντί των διακοπών.

Αλλά έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος να το λέμε πιο κομψά. Ακούγεται καλύτερα από το «είμαστε άφραγκοι».

Α! Και βοηθάει στην ηρεμία όσων έρχονται από το εξωτερικό για vacations in Greece, αφού δεν τους ενοχλεί, όπως είπε και μια ψυχή…

Πόσο σπίτι ακόμα;

Από την εμφάνιση του Covid και μετά, το «Μένουμε Σπίτι» άρχισε να έχει μια λίγο…καταχρηστική εφαρμογή. Χιονίζει; Μένουμε Σπίτι. Βρέχει; Μένουμε Σπίτι. Καύσωνας; Μένουμε Σπίτι!

Γενικά, μένουμε σπίτι για να πάνε όλα καλά. Κι αν μπει κανένας τρίτος στο σπίτι, κάνε ότι κοιμάσαι, που είχε πει και μια άλλη ψυχή…

Αφήνοντας το κομμάτι των ενοικίων απ’ έξω (έστω ότι υπάρχει σπίτι), κάποιος για τον οποιονδήποτε λόγο, επιλέγει το Staycation. Πόσο φθηνότερα θα του κοστίσει, αφού με τις θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών τα air-condition λειτουργούν 25 ώρες το 24ωρο και οι τιμές του ρεύματος ανεβαίνουν, γιατί…έτσι.

Με τις επιπλέον ώρες στο σπίτι όλοι οι λογαριασμοί αυξάνονται, τα καθημερινά έξοδα συνεχίζουν κι αν συμπεριλάβουμε και κάποια έξτρα δραστηριότητα όπως ένα θερινό σινεμά ή ένα σουβλάκι που έγινε πολυτέλεια, το ταμείο βγαίνει και πάλι μείον.

Καλή η προσπάθεια με το Staycation, αλλά το κόστος ζωής έχει ανέβει υπερβολικά και το ίδιο ισχύει και για το κόστος των διακοπών. Κανείς δε θέλει να μείνει σπίτι του το κατακαλόκαιρο, απλά δεν μπορεί να πάει αλλού.

Ο Υποψήφιος Τουρίστας

Πάντα οι τιμές στα τουριστικά θέρετρα ήταν λίγο τσιμπημένες, αλλά με λίγη υπομονή και λίγη οικονομία έβγαιναν τα κουκιά και μια βδομαδούλα διακοπών, εύκολα ή δύσκολα, ήταν εφικτή.

Πλέον είναι δύσκολη η τελευταία βδομαδούλα του μήνα… Μια ματιά και μόνο στις αυξήσεις των τιμών τους τελευταίους μήνες σε καύσιμα και εισιτήρια φανερώνει την κατάσταση.

Οι αυξήσεις στους λογαριασμούς φέρνουν κι αυξήσεις στις τιμές των καταλυμάτων κι όλα μαζί δημιουργούν μια αλυσίδα αυξήσεων που κάνουν τις διακοπές άπιαστο όνειρο.

Μια άλλη ψυχή είχε πει πως «οι Έλληνες θα καταλήξουν σερβιτόροι των Ευρωπαίων». Ε, δεν έπεσε και πολύ έξω…

Όσο λιγότεροι πάνε διακοπές, τόσο πιο πολλές παραλίες θα γίνουν ιδιωτικές και θα αποφέρουν έσοδα, υπάρχει πλάνο.

Ο Εργαζόμενος στο Τουρισμό

Κι ενώ όλες οι τιμές ακολουθούν ανοδικοί πορεία, υπάρχει μια μικρή κατηγορία που αντιστέκεται! Και είναι οι μισθοί στον τουρισμο, οι οποίοι μένουν σταθεροί, αν δεν πέσουν.

12ωρες βάρδιες με μισό ρεπό το μήνα στα 950€, χωρίς δώρα φυσικά, και «που αλλού θα τα βρεις αυτά»…

Υποβρύχιοι σερβιτόροι και δωμάτια από ελενίτ με άλλους 6 μέσα, είναι συνθήκες που πλέον έχουν γίνει καθημερινότητα στο όνομα της βαριάς βιομηχανίας που λέγεται τουρισμός.

Όλα θυσία στο όνομα της ανάκαμψης, που καταλήγει στο πόρισμα πως κανείς δε θέλει να δουλέψει κι όλοι είναι τεμπέληδες γι’ αυτό και οι επιχειρήσεις δε βρίσκουν προσωπικό.

Ενώ οι αριθμοί των επισκεπτών αυξάνονται, τα μεροκάματα μένουν ίδια, αλλά μεγαλώνει η κούραση. All Inclusive ειν’ αυτό…

Λύση από την Επαρχία

Κι ενώ στην Ελλάδα, Χώρα του Φωτός, συμβαίνουν αυτά, οι διακοπές στο Dubrovnik είναι φθηνότερες για έναν Έλληνα, απ’ ότι οι διακοπές στη χώρα του.

Θα μπορούσε να είναι κι ανταλλαγή πληθυσμών: οι ξένοι έρχονται, οι Έλληνες φεύγουν…

Αν υπάρχει κάτι θετικό από όλο αυτό το διαφημίζει το Staycation, είναι το ότι η επαρχία ζωντάνεψε, γιατί ούτε τo Dubrovnik αντέχεται.

Ξεχασμένα χωριά έγιναν προορισμοί διακοπών γιατί εκεί θα υπάρχει σπίτι χωρίς ενοίκιο, ένα πιάτο φαγητό και οι λογαριασμοί θα πληρώνονται δια 8 αντί δια 4, θα περισσέψει και κάτι για σουβλάκια.

Θα θυμηθούμε τα χωριά, τα πανηγύρια και τις καβάτζες που πηγαίναμε πιτσιρικάδες ελεύθερο camping μπας και δροσιστούμε.

Καλοκαίρι είναι, θα περάσει. Θα φύγουν οι τουρίστες και θα πάμε εμείς διακοπές. Ή σπίτι μας…

Ειδήσεις σήμερα:

Καταγγελία ΠΟΕΔΗΝ: Γνωστή ηθοποιός έκανε βόλτες σε νοσοκομείο και διέσπειρε τον κορονοϊό

Σηπτικό σοκ: Παθολόγος εξηγεί πώς προήλθε ο θάνατος της Ντέμης Γεωργίου – «Θνησιμότητα έως 52%»

Σαντορίνη: Το εξοργιστικό μήνυμα με άρωμα… Πορτοσάλτε – «Ελαττώστε τις μετακινήσεις γιατί περιμένουμε τουρίστες»

Πετρούπολη: Απίστευτο ξύλο μεταξύ κατοίκων – Πλακώθηκαν για δομή ασυνόδευτων ανηλίκων (vid)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Ντόναλντ Τραμπ: Παραιτήθηκε η επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας για τα λάθη στην επίθεση εναντίον του – «Αποτύχαμε»

τραμπ 1

Ντόναλντ Τραμπ: Παραιτήθηκε η επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας για τα λάθη στην επίθεση εναντίον του – «Αποτύχαμε»

Σήμερα, αρκετά αμερικάνικα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας υπέβαλε την παραίτηση…

Προκαλεί ξανά η Τούνη: Κάνει διακοπές και δείχνει τη βίλα με την… ιδιωτική παραλία – «Η θάλασσα δεν πουλιέται» (video)

τουνη

Προκαλεί ξανά η Τούνη: Κάνει διακοπές και δείχνει τη βίλα με την… ιδιωτική παραλία – «Η θάλασσα δεν πουλιέται» (video)

«Λοιπόν κατεβαίνουμε τα σκαλάκια και φτάνουμε στην ιδιωτική παραλία», αναφέρει στο βίντεο της Ιωάννα Τούνη

Επικό τρολάρισμα από το Κουλούρι στον Άδωνι: «Στο ΕΣΥ πλέον καλούν ακόμα και τους ηθοποιούς που έχουν παίξει τους γιατρούς»

Καταγραφή 26

Επικό τρολάρισμα από το Κουλούρι στον Άδωνι: «Στο ΕΣΥ πλέον καλούν ακόμα και τους ηθοποιούς που έχουν παίξει τους γιατρούς»

Τον Άδωνι Γεωργιάδη και το... μπάχαλο που έχει φτιάξει τρόλαρε με άρθρο του το Κουλούρι