Newsroom

Newsroom

Στέλιος Πισής: Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος Κύπριος συνθέτης – Η σπάνια ασθένεια που τον κατέβαλε

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 48 ετών άφησε ο πολυαγαπημένος Κύπριος συνθέτης Στέλιος Πισής, ένας λαμπρός άνθρωπος και μουσικός, που εδώ και πολλά χρόνια χρόνια ήταν καθηλωμένος σε κρεβάτι, αφού έπασχε από μυϊκή δυστροφία.

Screenshot 2024 10 19 180029

Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση της υγείας του σταδιακά επιδεινώθηκε και η ασθένεια τον κρατούσε μόνιμα στο κρεβάτι, με αναπνευστήρα. Ωστόσο, ο Στέλιος Πισής συνέχιζε να δημιουργεί και να αποτελεί πηγή έμπνευσης για όσους εκτιμούν τη στάση ζωής και τη μουσική του, μέχρι τις τελευταίες στιγμές της ζωής του. Συνέχιζε με ενθουσιασμό και μεράκι, χωρίς να τα βάζει κάτω, να δημιουργεί με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού υπολογιστή γράφοντας μία-μία νότα με το ποντίκι και αργότερα με ειδικό πρόγραμμα.

Η κηδεία του θα τελεστεί τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου στις 2μ.μ. από τον ναό Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στον Άγιο Αθανάσιο. Συλλυπητήρια: 1μ.μ.-2μ.μ. Αντί στεφάνων η οικογένεια παρακαλεί να γίνονται εισφορές στο Ίδρυμα που δημιούργησε ο Στέλιος «Stelios Pissis Music Foundation» για προσφορά σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Ο Στέλιος Πισής γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1976 και από τα πέντε του χρόνια φάνηκε η κλίση και το ταλέντο του στη μουσική. Ξεκίνησε αυτοδίδακτος παίζοντας πιάνο. Την ίδια περίοδο όμως οι γιατροί διέγνωσαν ότι έπασχε από μυϊκή δυστροφία. Λόγω των κινητικών δυσκολιών που προέκυψαν, άρχισε να ασχολείται με τα ηλεκτρονικά μουσικά όργανα, μια και δεν είχε πλέον την δυνατότητα να παίζει πιάνο.

Από το 1990 άρχισε να γράφει μουσική και τραγούδια. Μπορεί να στερήθηκε τη δυνατότητα να συνεχίσει τη σπουδή του σε ένα πανεπιστήμιο στη Μουσική ή στο πιάνο, αλλά στράφηκε στα ηλεκτρονικά μουσικά όργανα, άρχισε εντατικά μαθήματα με καθηγητή μουσικής στο σπίτι και από το 1990, παρά τη σταδιακή, αναπόδραστη, επιδείνωση της υγείας του, με μια μοναδική δύναμη ψυχής ξεκίνησε να γράφει τη δική του μουσική και τα δικά του τραγούδια.

Το 1994 πήρε το πρώτο βραβείο σε παγκύπριο διαγωνισμό σύνθεσης τραγουδιού με το τραγούδι του «Είναι στολίδι τ’ ουρανού», το οποίο και ερμήνευσε ο ίδιος. Το 1996 άρχισε να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό υπολογιστή και synthesizers και απέκτησε τη δυνατότητα να συνθέτει και να ενορχηστρώνει ο ίδιος τα κομμάτια του.

Η πρώτη προσωπική δισκογραφική δουλειά του Στέλιου Πισή κυκλοφόρησε το 1997 με τον τίτλο «Ψηφίδες». Περιλαμβάνει μία σειρά τραγουδιών για την Κύπρο, τα οποία ερμήνευσε ο ίδιος. Το 1999 συνεργάστηκε με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Κρεμλίνου και το μαέστρο Πάβελ Οβιάνικοφ στον δεύτερο προσωπικό του δίσκο με τίτλο «Υπέρβαση», ο οποίος περιέχει ορχηστρική μουσική.

Τον Ιούνιο του 2005 κυκλοφόρησε ο τρίτος του δίσκος με τίτλο «Κασταλίας και Σειρήνων» που τον προλογίζει ο Γιώργος Νταλάρας. Ο δίσκος περιλαμβάνει 12 τραγούδια τα οποία γράφτηκαν την περίοδο 1999-2005, σε στίχους του πατέρα του Κλείτου Πισή -που έφυγε πρόσφατα από ζωή- αγαπημένων φίλων αλλά και δικούς του. Τον Δεκέμβριο του 2008 κυκλοφόρησε ο τέταρτος προσωπικός του δίσκος, ο οποίος περιλαμβάνει τη μουσική και τα τραγούδια της τηλεοπτικής σειράς «Μίλα μου». Τον Ιούλιο του 2010 κυκλοφόρησε το νέο cd-single του Στέλιου Πισή που περιλαμβάνει τον Ύμνο του Συνδέσμου Γονέων και Φίλων Καρδιοπαθών Παιδιών.

Συνεργάστηκε με τον ΘΟΚ στο Θέατρο Βαλίτσα, όπου συνέθεσε μουσική και στίχους για την παράσταση «Ο Γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον» από την νουβέλα του Ρίτσαρντ Μπαχ, σε σκηνοθεσία και διασκευή του Στέλιου Ανδρονίκου (Δράσεις Αποθηκών 2023 – «Νέ@ σε έρημο νησί»). Ο οργανισμός εξέφρασε συλλυπητήρια ανακοίνωση σημειώνοντας ότι «έφυγε μια ψυχή γεμάτη φως, ένας σπουδαίος μουσικός και μαχητής ζωής».

Συναγερμός για νέες φονικές πλημμύρες μέσα στους επόμενους μήνες – Οι ανησυχητικές καταγραφές του Meteo

καιρός 1

Συναγερμός για νέες φονικές πλημμύρες μέσα στους επόμενους μήνες – Οι ανησυχητικές καταγραφές του Meteo

Τα αποτελέσματα της έρευνας, σημειώνει η επιστημονική ομάδα του Meteo, «υπογραμμίζουν τη σημασία της ετοιμότητας,…

Βόρεια Χίος: Παράταση αγωνίας για το αντιμόνιο μετά από παρέμβαση Μηταράκη – Οργανώνονται οι κάτοικοι

xios 3

Βόρεια Χίος: Παράταση αγωνίας για το αντιμόνιο μετά από παρέμβαση Μηταράκη – Οργανώνονται οι κάτοικοι

Οι έντονες αντιδράσεις των κατοίκων των χωριών του Δήμου Αμανής στη Βόρεια Χίο για τις…