Newsroom

Newsroom

Οι τελευταίες πληροφορίες για την αντιμετώπιση της στένωσης αορτικής βαλβίδας

Οι τελευταίες αναφορές στη διακαθετηριακή εμφύτευση αορτικής βαλβίδας, γνωστή και ως TAVI, παρουσιάστηκαν στο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο

stenwsi aortis

Οι τελευταίες αναφορές στη διακαθετηριακή εμφύτευση αορτικής βαλβίδας, γνωστή και ως TAVI, παρουσιάστηκαν στο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επεμβατικής Καρδιολογίας Cardioact 2024 που διοργανώνει από χθες έως αύριο στην Αθήνα, η Α΄ Καρδιολογική Κλινική και το Ομώνυμο Εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών συνεργασία με το Ινστιτούτο Κλινικής & Πειραματικής Μελέτης Καρδιαγγειακού Συστήματος.

Ο καθηγητής Καρδιολογίας, υπεύθυνος του Ιατρείου δομικών καρδιοπαθειών και Καρδιο-ογκολογίας, στην Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Ιπποκρατείου και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Κώστας Τούτουζας, μίλησε στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή, όσον αφορά την αντιμετώπιση της στένωσης αορτικής βαλβίδας, που αποτελεί την πιο συχνή βαλβιδοπάθεια, ειδικά σε ηλικιωμένους. Πρόκειται για νόσο φθοράς, όπως είπε, τονίζοντας μάλιστα ότι αν ζούσαμε έως τα 120, θα παθαίνουμε όλοι στένωση αορτής. Η αορτική στένωση παρουσιάζεται όταν η κεντρική βαλβίδα που έχουμε στην καρδιά μας αρχίζει και ασβεστώνεται, σαν μια πόρτα που με τον καιρό σκουριάζει και δεν μπορεί να ανοίξει καλά. Έτσι από ένα σημείο και μετά το αίμα δεν μπορεί να βγει εύκολα και να τροφοδοτήσει τον υπόλοιπο οργανισμό, οπότε και αρχίζουν τα προβλήματα, εξηγεί τον καθηγητή.

Ενδείξεις για νέες ηλικίες και περιστατικά πιο χαμηλού κινδύνου

«Μέχρι 10-15 χρόνια η λύση ήταν χειρουργική πριν ανοιχτής καρδιάς για αντικατάσταση της πάσχουσας βαλβίδας. Μία μέθοδος απαιτητική με παρατεταμένη περίοδο αποκατάστασης για τον ασθενή. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, έχουμε στη διάθεσή μας τη μέθοδο TAVI, μία ελάχιστα επεμβατική διαδικασία, με την οποία μία βαλβίδα εισάγεται μέσω καθετήρα που τοποθετείται στην πάσχουσα βαλβίδα. Πλέον, μπορούμε με κάποιες καινούργιες βαλβίδες, με ειδικά markers (σημάδια) αλλά και καινούργιες τεχνικές που μας δυσκολεύουν, γρήγορη και ακριβή τοποθέτηση, να εφαρμόσουμε τη μέθοδο με πολύ μεγαλύτερη ευκολία από ό,τι περισσότερο, κι αυτό το δειξαμε για πρώτη φορά. Ελλάδα, στο συνέδριό μας». Σύμφωνα με τον καθηγητή, μέχρι πρόσφατα η μέθοδος εφαρμοζόταν μόνο σε πολύ ηλικιωμένους ανθρώπους που δεν επιτρεπόταν να μπουν χειρουργείο. Τώρα, πλέον, οι ενδείξεις διευρύνονται και βάσει μελετών από το 2019 και μετά, η μέθοδος ενδείκνυται σε πιο μικρές ηλικίες, καθώς επίσης και σε περιστατικά πιο χαμηλού κινδύνου.

Μειώθηκε σημαντικά η ανάγκη για τοποθέτηση βηματοδότη

«Στις περιπτώσεις πιο νέων ανθρώπων, μας ενδιαφέρει να είναι τέλεια η εμφύτευση, έτσι ώστε 1. να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα και 2. Να αποφύγουμε να βάλουμε βηματοδότη. Όταν ξεκινήσαμε να κάνουμε TAVI, πριν από 15 χρόνια, η εμφύτευση βηματοδότη ήταν κοντά στο 25%, τώρα έχει πάει στο 15-17% και ελπίζουμε ότι η ανάγκη για τοποθέτηση βηματοδότη, με τη νέα αυτή τεχνολογία να είναι κάτω από 10%». Αξίζει να αναφερθεί ότι η TAVI έχει πλέον εξελιχθεί στη βασική θεραπευτική μέθοδο για τη στερέωση της αορτικής βαλβίδας, με περισσότερες από 450.000 διακαθετηριακές εμφυτεύσεις παγκοσμίως. «Προ δεκαετίας στη χώρα μας γινόντουσαν γύρω στις 300-400 τέτοιες επεμβάσεις το χρόνο, τώρα γίνονται περίπου 1500. Πλέον έχουμε μεγάλη εμπειρία και πολλά κέντρα, τόσο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα στα οποία διενεργείται η επέμβαση αυτή», καταλήγει ο καθηγητής. Καρδιολογίας Κωσταντίνος Τούτουζας .

Eιδήσεις σήμερα:

Το «σίριαλ» με τον Μάρκο Σεφερλή συνεχίζεται: Tώρα σατήρισε… παιδάκι με μαθησιακές δυσκολίες;

«Κυνηγοί παιδόφιλων» έστησαν παγίδα και ξυλοκόπησαν αστυνομικό: «Με 15χρονη ρε;»

Narcos… στην Τρίπολη με 35 στρέμματα χασισοφυτείας

Η δημοσιογράφος Μαρία Ψαρρά «ξεμπροστιάζει» Αυτιά – Οικονόμου για τις τιμές και τους μισθούς στο Βέλγιο: «Tην επόμενη πάμε μαζί για ψώνια!»

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr

Στέλιος Πισής: Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος Κύπριος συνθέτης – Η σπάνια ασθένεια που τον κατέβαλε

Screenshot 2024 10 19 180029

Στέλιος Πισής: Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος Κύπριος συνθέτης – Η σπάνια ασθένεια που τον κατέβαλε

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 48 ετών άφησε ο πολυαγαπημένος Κύπριος συνθέτης Στέλιος Πισής,…

Συναγερμός για νέες φονικές πλημμύρες μέσα στους επόμενους μήνες – Οι ανησυχητικές καταγραφές του Meteo

καιρός 1

Συναγερμός για νέες φονικές πλημμύρες μέσα στους επόμενους μήνες – Οι ανησυχητικές καταγραφές του Meteo

Τα αποτελέσματα της έρευνας, σημειώνει η επιστημονική ομάδα του Meteo, «υπογραμμίζουν τη σημασία της ετοιμότητας,…

Βόρεια Χίος: Παράταση αγωνίας για το αντιμόνιο μετά από παρέμβαση Μηταράκη – Οργανώνονται οι κάτοικοι

xios 3

Βόρεια Χίος: Παράταση αγωνίας για το αντιμόνιο μετά από παρέμβαση Μηταράκη – Οργανώνονται οι κάτοικοι

Οι έντονες αντιδράσεις των κατοίκων των χωριών του Δήμου Αμανής στη Βόρεια Χίο για τις…