Στη Βρετανία πεθαίνουν χιλιάδες θαλάσσια πλάσματα από το "πολικό" ψύχος (εικόνες – video)

Χιλιάδες αστακοί, οστρακοειδή, αστερίες και καβούρια έχασαν τη ζωή τους από το «πολικό ψύχος» στη βόρεια θαλάσσια ακτή της Μεγάλης Βρετανίας, που ακολούθησε μετά τον παγετό και τις καταιγίδες των τελευταίων ημερών.

5a9e9cd11dc524e4128b45f5

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα οδήγησαν σε μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, έως και τριών βαθμών κελσίου μέσα στη θάλασσα, υποχρεώνοντας τα πλάσματα του βυθού να πέσουν σε λήθαργο, και να περιορίσουν στο ελάχιστο τις ζωτικές τους λειτουργίες για να επιβιώσουν, όπως εξηγεί ο Bex Lynam, από το γραφείο Άγριας Πανίδας στο Yorkshire. 

Ο λήθαργος αυτός όμως τα κατέστησε ευάλωτα στα μεγάλα κύματα, με αποτέλεσμα να τα ξέβρασαν στις ακτές, όπου επικρατούσαν ακόμα χαμηλότερες θερμοκρασίες. Έτσι, χιλιάδες αστακοί, καβούρια, αστερίες και άλλα θαλάσσια πλάσματα βρέθηκαν νεκρά στις ακτές. Η πλειοψηφία των θυμάτων της κακοκαιρίας ήταν ασπόνδυλοι οργανισμοί αλλά μεταξύ των χιλιάδων νεκρών πλασμάτων έχουν εντοπιστεί και αρκετά ψάρια, με τους επιστήμονες να μιλούν για σοβαρή μείωση του πληθυσμού της τοπικής, θαλάσσιας πανίδας.


«Τα μεγαλύτερα ζώα όπως τα δελφίνια είναι πιο δραστήρια και μπορούν να σωθούν κολυμπώντας μακριά, όταν συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα», προσθέτει ο Lynam. Οι ειδικοί που έσπευσαν στο σημείο, βρήκαν αρκετούς αστακούς ζωντανούς και, συλλέγοντάς τους σε κουβάδες, τους μετέφεραν σε ειδικές δεξαμενές στο Bridlington. Μόλις η θερμοκρασία ανέβει σε βιώσιμα για τους αστακούς επίπεδα, οι υπεύθυνοι θα τους ξαναρίξουν στον βυθό. «Είναι πολύ σημαντική η διάσωσή τους ώστε με την αναπαραγωγή τους να επιστρέψει ο πληθυσμός τους στα φυσιολογικά επίπεδα για την περιοχή», επισημαίνει ο Lynam.

«Δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τις φυσικές καταστροφές», λέει από τη μεριά της η Δρ. Lissa Batey, του Ταμείου για την Άγρια Πανίδα, υπογραμμίζοντας τη σημασία δημιουργίας προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως καταφύγια σε μελλοντικές περιπτώσεις, όπου συμβαίνουν απότομες καιρικές μεταλλάξεις, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή: theguardian.com

Πάτρα: Περιορίστηκε η φωτιά σε περιβάλλοντα χώρο εργοστασίου στην περιοχή Γομοστό

fvtia patra eg

Πάτρα: Περιορίστηκε η φωτιά σε περιβάλλοντα χώρο εργοστασίου στην περιοχή Γομοστό

Στο σημείο εξακολουθούν να επιχειρούν περίπου 60 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 11…