Στρίμωγμα Μητσοτάκη από δημοσιογράφο του CNN: «Σας ρωτούν συνέχεια καθώς είναι τραγικό – Ανησυχητικά συχνά γίνονται επαναπροωθήσεις» (Video)

«Αναρωτιέμαι πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε αυτό ενώ προσπαθείτε να διατηρήσετε ταυτόχρονα τόσο μια ελεγκτική όσο και μια ανθρωπιστική στάση».

6318153

Σε νέο γύρο απαντήσεων με αοριστολογίες κατέφυγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό CNN, αναφορικά με το ζήτημα της διαχείρισης του μεταναστευτικού από τις ελληνικές αρχές, και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τις παράνομες επαναπροωθήσεις.

Ο πρωθυπουργός ήρθε σε ιδιαίτερα άβολη -για τον ίδιο- θέση όταν ρωτήθηκε για το ζήτημα των παράνομων Pushbacks που καταγράφονται στην Ελλάδα, από τη διεθνούς φήμης δημοσιογράφο του CNN, Κριστιάν Αμανπούρ, η οποία δε μάσησε τα λόγια της, όταν σημείωσε με νόημα ότι πρόκειται για μία πρακτική που «φαίνεται να συμβαίνει ανησυχητικά συχνά» στη χώρα μας.

6318152
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην Εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Η αμήχανη αντίδραση του Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέφυγε σε αοριστολογίες, χωρίς ωστόσο να πείσει, ενώ ερωτηθείς για την τύχη των ερευνών. Αναφερόμενος για παράδειγμα στο πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο, αρκέστηκε να πει ότι οι έρευνες δεν έχουν ολοκληρωθεί. Μάλιστα, η Κριστιάν Αμανπούρ αναφέρθηκε και στο αποκαλυπτικό δημοσίευμα των New York Times που έκανε τον γύρο του κόσμου, σχετικά με τα pushbacks του Λιμενικόυ.

Στη συνέχεια, η Αμερικανίδα δημοσιογράφος δημοσίευσε το βίντεο με τα ερωτήματα που έθεσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις παράνομες επαναπροωθήσεις.

Δείτε το βίντεο:

Αναλυτικά η συνέντευξη του Μητσοτάκη στο CNN

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο CNN, η δημοσιογράφος Κριστιάν Αμανπούρ ρώτησε αρχικά τον πρωθυπουργό:

«Επιτρέψτε μου να σας ρωτήσω, επειδή αυτό είναι ένα ατέρμονο ζήτημα για εσάς, για το οποίο σας ρωτούν συνέχεια καθώς είναι τραγικό. Χθες, άλλοι τέσσερις μετανάστες έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγιο ανοιχτά των ακτών σας, κοντά στο νησί της Σάμου. Πέντε διασώθηκαν κι άλλοι 25 έχουν εντοπιστεί στην ακτή. Το Λιμενικό σας Σώμα έχει κατά καιρούς κατηγορηθεί πως φέρεται να εξαναγκάζει ανθρώπους να απομακρυνθούν από τα ύδατά σας και να τους αναγκάζει να ξαναβγαίνουν στα ανοιχτά, διώχνοντας τους από την Ελλάδα. Όπως γνωρίζετε, πέρυσι, οι “New York Times” δημοσίευσαν μια μεγάλη, σημαντική έρευνα με πλάνα από βάρκες που αφήνονταν να πλέουν ακυβέρνητα από το Λιμενικό Σώμα. Αυτό φαίνεται να συμβαίνει ανησυχητικά συχνά.

Αναρωτιέμαι πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε αυτό ενώ προσπαθείτε να διατηρήσετε ταυτόχρονα τόσο μια ελεγκτική όσο και μια ανθρωπιστική στάση».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας, υποστήριξε: «Καταλαβαίνω τι εννοείτε και αναγνωρίζω ότι η ισορροπία είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Πρώτα απ’ όλα, επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι δεν υπήρξε καμία εμπλοκή του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος στο χθεσινό περιστατικό. Είναι ένα ξεκάθαρο παράδειγμα του τι συμβαίνει όταν έχεις μια λέμβο που προσπαθεί να περάσει απέναντι σε κακές καιρικές συνθήκες. Το Λιμενικό Σώμα εμφανίστηκε μόνο για να σώσει ανθρώπους, κάτι που είναι ο κανόνας, Christiane. Κάθε φορά που έχουμε περιστατικά τα οποία θεωρούμε ότι πρέπει να ερευνήσουμε, θα το κάνουμε. Από την άλλη, διατηρούμε το δικαίωμα να αποτρέπουμε παράνομες εισόδους σκαφών στα θαλάσσια σύνορα. Πρέπει να τονίσω ότι αυτό δεν είναι ανοιχτή θάλασσα, τα σύνορα, όπως γνωρίζετε, είναι σχετικά κοντά. Συνεργαζόμαστε με την τουρκική Ακτοφυλακή προκειμένου να επιστρέψουν αυτοί οι άνθρωποι στην Τουρκία με ασφάλεια.

Αλλά το πιο σημαντικό είναι να μην υπάρχουν βάρκες στη θάλασσα και μόνο οι τουρκικές αρχές μπορούν να μας βοηθήσουν για να συμβεί αυτό, γιατί είναι τραγικό να χάνονται ανθρώπινες ζωές σε ένα ταξίδι που είναι επικίνδυνο και όπου ουσιαστικά έχει παραχωρηθεί στους διακινητές το δικαίωμα να καθορίζουν ποιος θα κάνει αυτό το ταξίδι».

Η Κριστιάν Αμανπούρ επανήλθε και ζήτησε απαντήσεις για την τύχη των ερευνών. Όπως σημείωσε, «πρόκειται, προφανώς, για ένα ζήτημα που απασχολεί πολλούς Ευρωπαίους και, φυσικά, τις ΗΠΑ. Ποιο είναι το αποτέλεσμα ορισμένων από αυτές τις έρευνες; Έχουν ολοκληρωθεί;

«Όχι ακόμα. Δεν έχω καμία ένδειξη ότι, ειδικά όταν πρόκειται για την τραγωδία της Πύλου, η οποία πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι συνέβη σε διεθνή ύδατα, ότι υπήρξε οποιαδήποτε ανάμειξη του ελληνικού Λιμενικού η οποία προκάλεσε αυτό το δυστύχημα. Αλλά είμαστε πάντα ανοιχτοί και πρέπει το ζήτημα να ερευνηθεί διεξοδικά. Έχουμε επίσης ανεξάρτητες αρχές στην Ελλάδα, οι οποίες διεξάγουν αυτή την έρευνα» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός παρέλειψε βέβαια να αναφερθεί στην άρνηση του Λιμενικού να ξεκινήσει εσωτερική πειθαρχική έρευνα, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Συνήγορου του Πολίτη.

Ειδήσεις σήμερα:

Σοκ στην Αργολίδα: Ξύρισαν με φαλτσέτα 12χρονο στην αυλή του σχολείου

Ο Κασσελάκης χειροκρότησε τον Απόστολο Γκλέτσο που χόρεψε στο Ηρώδειο (video)

Καυγάς Πορτοσάλτε και Κωνσταντινόπουλου για το poll του ΣΚΑΙ (video)

Μουρατίδης σε Μπογδάνο: «Να πλένετε το στόμα σας με αγιασμό όταν μιλάτε για την Ακρίτα» (video)

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr

Εύη Βατίδου: Απαράδεκτα σχόλια για Δανάη Μπάρκα – «Δεν μπορεί να υποστηρίξει όλα τα ρούχα, έχει πάρα πολλά κιλά»

Βατίδου Μπάρκα

Εύη Βατίδου: Απαράδεκτα σχόλια για Δανάη Μπάρκα – «Δεν μπορεί να υποστηρίξει όλα τα ρούχα, έχει πάρα πολλά κιλά»

«Απευθύνεται σε overweight κοινό», πρόσθεσε μάλιστα η Εύη Βατίδου