Συναγερμός για τη λίμνη Πλαστήρα – Απειλείται με εξαφάνιση λόγω λειψυδρίας – Όσα είπε ο δήμαρχος (Video)

«Έχουμε μπει στο φάσμα του οικολογικού ορίου» αναφέρει μεταξύ άλλων ο δήμαρχος της περιοχής.

6056205

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο δήμαρχος της περιοχής Παναγιώτης Νάνος για τη λίμνη Πλαστήρα, καθώς απειλείται με εξαφάνιση, τονίζοντας πως «η κλιματική αλλαγή δεν είναι θεωρητικό, είναι ζώσα πραγματικότητα, και σε ό,τι αφορά τις θερμοκρασίες και σε ό,τι αφορά τη λειψυδρία».

Ο παρατεταμένος καύσωνας και η ανομβρία των τελευταίων μηνών έχουν δημιουργήσει έναν εφιαλτικό συνδυασμό, με αποτέλεσμα σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας σε πολλές περιοχές της χώρας.

Συναγερμός για τη λίμνη Πλαστήρα

«Εμείς, για λόγους που έχουν να κάνουν με τον έλεγχο του υδρεύσιμου νερού, έχουμε κάνει μετρήσεις και διαπιστώνουμε ότι υπάρχει περίπου 38 – 40% έλλειμμα σε ό,τι αφορά τα νερά, είναι λιγότερα. Αυτό έχει επίπτωση και στην ίδια την ποσότητα των νερών που έχει η Λίμνη Πλαστήρα. Η Λίμνη Πλαστήρα είναι μια τεχνητή λίμνη η οποία εξασφαλίζει από αποταμίευση, κυρίως τον χειμώνα, τα νερά τα οποία είναι πολλαπλού σκοπού. Πρωτίστως δημιουργήθηκε για ενεργειακούς λόγους, να παράξει δηλαδή ηλεκτρικό ρεύμα, για αρδευτικούς, υδρευτικούς σκοπούς και για την τουριστική ανάπτυξη όπου τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις», τόνισε ο κ. Νάνος το πρωί της Παρασκευής (9/8) μιλώντας στο MEGA.

«Η λίμνη Πλαστήρα είναι σε κίνδυνο»

Συνεχίζοντας ο δήμαρχος είπε: «το πρόβλημα έχει μεταφερθεί στη διαχείριση των υδάτων. (…) Οι δυνατότητες της λίμνης είναι περιορισμένες. Αυτήν τη στιγμή, ήδη έχουμε μπει στο φάσμα του οικολογικού ορίου, δηλαδή τα 786 μέτρα, με καταληκτικό, και εκεί κλειδώνει η λίμνη στην κυριολεξία, δε φεύγει πλέον νερό, τα 784. Μπήκαμε στην γκρίζα ζώνη του οικολογικού ορίου. (…) Αν έχουμε αυτούς τους ήπιους χειμώνες που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς χιονοπτώσεις και χωρίς νερά, αντιλαμβάνεστε ότι η λίμνη Πλαστήρα είναι σε κίνδυνο».

Κλείνοντας ο κύριος Νάνος τόνισε πως το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι «εθνικό πρόβλημα και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε μια άλλη λογική».

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο Κουρουγκλίεβ, έδωσε το πρώτο μετάλλιο στην Ελλάδα στην πάλη μετά το 2004 – Το όγδοο για την Ελλάδα

Κουρουγκλιεφ

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο Κουρουγκλίεβ, έδωσε το πρώτο μετάλλιο στην Ελλάδα στην πάλη μετά το 2004 – Το όγδοο για την Ελλάδα

Ο Νταουρέν Κουρουγκλίεβ κέρδισε τον Μάιλς Ναζέμ Αμινέ από το Σαν Μαρίνο με 5-4 και…