Συνελήφθη στη Γαλλία ο ιδρυτής του Telegram

Σε βάρος του 39χρονου εκκρεμούσε ένταλμα για μια σειρά παραβάσεων στη λειτουργία του Telegram

telegram

Ο Πάβελ Ντουρόβ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της υπηρεσίας κρυπτογραφημένων μηνυμάτων Telegram, συνελήφθη γύρω στις 8 το βράδυ του Σαββάτου, καθώς αποβιβαζόταν από το ιδιωτικό του αεροσκάφος στον διάδρομο προσγείωσης του αεροδρομίου Λε Μπουρζέ, στο ομώνυμο προάστιο του Παρισίου. Ο 39χρονος Γαλλο-Ρώσος επιχειρηματίας συνοδευόταν από τον σωματοφύλακά του και μια γυναίκα.

Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε από άντρες της GTA (χωροφυλακή αεροπορικών μεταφορών). Καταχωρισμένος στο γαλλικό αρχείο καταζητούμενων προσώπων, ο Ντουρόβ είχε φτάσει στο Παρίσι κατευθείαν από το Αζερμπαϊτζάν. Σε βάρος του είχε εκδοθεί ένταλμα από τη γαλλική δικαστική αστυνομία έπειτα από προκαταρκτική έρευνα.

Η Γαλλική Δικαιοσύνη θεωρεί ότι μια σειρά από εργαλεία που προσφέρει το Telegram (αριθμός μίας χρήσης, κρυπτογράφηση κ.λπ.) το καθιστούν συνένοχο στη διακίνηση ναρκωτικών, σε παιδεραστικά εγκλήματα και σε απάτες. Για τον σκοπό αυτό, ο Ντουρόβ κινδύνευει με σύλληψη, από τη στιγμή που θα πατούσε σε γαλλικό έδαφος. «Έκανε μια γκάφα σήμερα το βράδυ. Δεν ξέρουμε γιατί… Ήταν αυτή η πτήση απλά μια ενδιάμεση στάση; Σε κάθε περίπτωση, είναι υπό κράτηση!», δήλωσε στο κανάλι TF1-LCI πηγή προσκείμενη στην έρευνα.

Από τότε που γνώριζε ότι ήταν persona non grata στη Γαλλία, ο Ντουρόβ συνήθιζε να ταξιδεύει στα Εμιράτα, στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, στη Νότια Αμερική και πολύ λιγότερο στην Ευρώπη, αποφεύγοντας χώρες όπου το Telegram τελούσε υπό έρευνα και παρακολούθηση.

Ιδιαίτερα δημοφιλής πλατφόρμα σε Ουκρανία και Ρωσία

Το Telegram, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στη Ρωσία, την Ουκρανία και τις δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και κατατάσσεται ως μία από τις σημαντικότερες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης μετά το Facebook, το YouTube, WhatsApp, Instagram, TikTok και Wechat. Στόχος του είναι να φτάσει τους ένα δισεκατομμύριο χρήστες το επόμενο έτος.

Με έδρα το Ντουμπάι, η Telegram ιδρύθηκε από τον Ντούροφ. Έφυγε από τη Ρωσία το 2014, αφού αρνήθηκε να συμμορφωθεί με κυβερνητικές απαιτήσεις να κλείσει τις κοινότητες της αντιπολίτευσης στο ρωσικό κοινωνικό δίκτυο, VK, το οποίο αργότερα πούλησε.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, το Telegram έχει γίνει η κύρια πηγή αφιλτράριστης και μερικές φορές παραπλανητικής πληροφόρησης και από τις δύο πλευρές σχετικά με τον πόλεμο και την πολιτική που περιβάλλει τη σύγκρουση.

Η πλατφόρμα έχει γίνει το προτιμώμενο μέσο επικοινωνίας τόσο για τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τους αξιωματούχους του, όσο και για το Κρεμλίνο και τη ρωσική κυβέρνηση, που τη χρησιμοποιούν επίσης για τη διάδοση των ειδήσεων τους. Έχει επίσης γίνει ένα από τα λίγα μέρη όπου Ρώσοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ειδήσεις σχετικά με τον πόλεμο.

Ο Ντούροφ, η περιουσία του οποίου υπολογίζεται από το Forbes σε 15,5 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε ότι ορισμένες κυβερνήσεις προσπάθησαν να τον πιέσουν, αλλά η εφαρμογή, η οποία έχει πλέον 900 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες, θα πρέπει να παραμείνει μία «ουδέτερη πλατφόρμα» και όχι «παίκτης στη γεωπολιτική».

Άμεσα μέτρα παίρνει η πρεσβεία της Ρωσίας

Η πρεσβεία της Ρωσίας στη Γαλλία λαμβάνει «άμεσα μέτρα» για να ξεκαθαρίσει την κατάσταση γύρω από τον Πάβελ Ντούροφ, μετά τις αναφορές για τη σύλληψή του στη Γαλλία, μετέδωσε σήμερα, Κυριακή το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Επικαλούμενο εκπρόσωπο της ρωσικής πρεσβείας στη Γαλλία, το TASS ανέφερε ότι δεν υπήρξε προσφυγή από την ομάδα του Ντούροφ στην πρεσβεία, αλλά ότι λαμβάνει προληπτικά «άμεσα» μέτρα.

Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας σε διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη, Μιχαήλ Ουλιάνοφ, και αρκετοί άλλοι Ρώσοι
πολιτικοί έσπευσαν να κατηγορήσουν τη Γαλλία ότι ενεργεί ως δικτατορία.

«Κάποιοι αφελείς εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν ότι αν παίζουν περισσότερο ή λιγότερο ορατό ρόλο στον διεθνή χώρο της πληροφόρησης δεν είναι ασφαλές για αυτούς να επισκέπτονται χώρες που κινούνται προς πολύ πιο ολοκληρωτικές κοινωνίες», έγραψε ο Ουλιάνοφ στο X.

Αρκετοί Ρώσοι μπλόγκερ κάλεσαν σε διαμαρτυρίες έξω από γαλλικές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο το μεσημέρι της Κυριακής.

Ειδήσεις σήμερα:

Φλέγεται η Μ. Ανατολή: Επίθεση Χεζμπολάχ κατά Ισραήλ

Δυστύχημα στα Τέμπη: Το γλυπτό στη μνήμη των θυμάτων

Παραδόθηκε ο δράστης της επίθεσης στη Γερμανία

Κρητικός συλλέκτης έστειλε επιστολή στον Κασσελάκη για τον γάμο με Τάιλερ: «Περιμένω να το οργανώσουμε»