Συντριπτικό "ναι" στην ανεξαρτησία είπαν οι Καταλανοί με 90%

Συντριπτικό “ναι” στην ανεξαρτησία της είπε η Καταλονία στο δημοψήφισμα της Κυριακής, το οποίο στιγματίστηκε από άγρια καταστολή και βία από την ισπανική αστυνομία.

593d59e81dc524fe758b4580

Όπως
ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της καταλανικής
κυβέρνησης Ζόρντι Τουρούλ, το “ναι”
στην απόσχιση από την Ισπανία επικράτησε
με ποσοστό 90%, ενώ το “όχι” έλαβε το
7,8% των ψήφων. Οι συμμετέχοντες στη
διαδικασία ήταν περίπου 2,26 εκατομμύρια,
από τους συνολικά 7,5 εκατομμύρια
Καταλανούς, δηλαδή κυμάνθηκε στο 42,3%.
Σημειώνεται ότι από τη διαδικασία
απείχαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το
ποσοστό συμμετοχής χαρακτηρίζεται
αποδεκτό από τον πρόεδρο της Καταλονίας,
Κάρλος Πουτζεμόντ, καθώς
όπως υποστήριξε
αυτό ήταν το ποσοστό της συμμετοχής των
Ισπανών στο δημοψήφισμα για το ευρωπαϊκό
Σύνταγμα. Ο ίδιος προανήγγειλε
ότι η κυβέρνησή του θα επιδώσει τα
αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στο
κοινοβούλιο της Καταλονίας, προκειμένου
αυτό να μπορέσει να ενεργήσει βάσει του
νόμου με τον οποίο οργανώθηκε το
δημοψήφισμα.


“Σήμερα κερδίσαμε πολλά δημοψηφίσματα, από σήμερα κερδίσαμε το δικαίωμα να έχουμε το δικό μας κράτος. Οι Καταλανοί πρέπει να γίνουν σεβαστοί στην Ευρώπη. Οι Ισπανοί παραβίασαν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και η ΕΕ και ο κόσμος είδε το απολυταρχικό πρόσωπο του ισπανικού κράτους” σχολίασε ο Πουτζεμόντ.

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε το Σάββατο στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο πρόεδρος της Καταλονίας είχε ξεκαθαρίσει ότι σε περίπτωση νίκης του “ναι” θα ανακηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Άγρια καταστολή


Ωστόσο, η κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα, υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι παράνομο, βάσει απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου, καθώς και ότι η διενέργειά του ήταν προβληματική και αναξιόπιστη, καθώς δεν υπήρξε ανεξάρτητη εκλογική επιτροπή και διαφανείς εκλογικοί κατάλογοι, ενώ η ψηφοφορία δεν ήταν μυστική.

Στις πρώτες του δηλώσεις ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δεν τοποθετήθηκε στη χρήση βίας από τις δυνάμεις καταστολής στην Καταλονία, αλλά αρκέστηκε να σχολιάσει: “Αυτό που είδαμε δεν ήταν ένα δημοψήφισμα. Το ‘δημοψήφισμα’ είναι παράνομο. Ο ρόλος μου είναι να διαφυλάξω την νομιμότητα, ο ρόλος μου είναι να ακούω και επιδιώκω συμβιβασμούς αλλά αυτό που είδαν οι πολίτες της Ισπανίας σήμερα ήταν μια στρατηγική κατά της νομιμότητας”.

Νωρίτερα, σε πεδίο μάχης μεταξύ δυνάμεων της ισπανικής αστυνομίας και ψηφοφόρων μετατράπηκαν εκλογικά κέντρα του δημοψηφίσματος, με την αστυνομία να κάνει και χρήση πλαστικών σφαιρών. Σύμφωνα με την καταλανική κυβέρνηση, η δράση των αστυνομικών είχε αποτέλεσμα 844 άνθρωποι να ζητήσουν ιατρική βοήθεια. Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά: ένας 70χρονος υπέστη έμφραγμα, ενώ ένας άνθρωπος τραυματίστηκε στο μάτι.

Η αστυνομία εισέβαλε με τη βία στο εκλογικό κέντρο της Ζιρόνα όπου επρόκειτο να ψηφίσει ο πρόεδρος της Καταλονίας.

Λίγο μετά το άνοιγμα των εκλογικών κέντρων στην Καταλονία αστυνομικοί απέκλεισαν το αθλητικό κέντρο της Ζιρόνα, όπου πήγε να ψηφίσει ο Πουτζεμόντ, προκειμένου να απομακρύνουν το συγκεντρωμένο πλήθος. Στη συνέχεια εισέβαλαν στον χώρο για να κατασχέσουν ψηφοδέλτια και κάλπες. Τελικά ο πρόεδρος της Καταλονίας ψήφισε κανονικά.

Εξάλλου, αστυνομικοί με πολιτικά κατάφεραν να διεισδύσουν σε διαφορετικά εκλογικά τμήματα, καθώς είχαν εισέλθει μέσα στα σχολεία, ενώ πολίτες που περιφρουρούσαν στις εισόδους των εκλογικών τμημάτων, προσπαθούσαν να τους εμποδίσουν, ώστε τα εκλογικά τμήματα να παραμείνουν ανοιχτά.

Σε ένα από τα εκλογικά τμήματα, το ινστιτούτο Ramon Llull στην Βαρκελόνη, είχε αναπτυχθεί αστυνομική δύναμη αντιμετώπισης ταραχών, ενώ στις εννέα το πρωί, οι αστυνομικοί με πολιτικά ζήτησαν από τους πολίτες ν’ αποχωρήσουν προκειμένου να κατασχέσουν τις ψηφοδόχους.

Οι πολίτες αποφάσισαν να καθίσουν ειρηνικά στην είσοδο, οργανώνοντας μία ανθρώπινη αλυσίδα. “Όταν είδαν ότι οι πολίτες δεν είχαν πρόθεση ν’ αποχωρήσουν έβγαλαν τα γκλοπ. Δεν θα ξεχάσω τα βλέμματα μίσους. Μεταξύ των ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί για να ψηφίσουν ήταν γέροι άνθρωποι και μικρά παιδιά, ενώ οι αστυνομικοί άρχισαν να τους χτυπούν όλους το ίδιο, χωρίς να κάνουν διακρίσεις,” δήλωσε χαρακτηριστικά αυτόπτης μάρτυρας

“Παράλληλα, πήραν από εμάς, προσωπικά αντικείμενα ‘τσάντες, πορτοφόλια…” Είχα βγάλει τα γυαλιά μου και καθώς δεν μετακινήθηκα, αυτά, ποδοπατήθηκαν. Ήταν μια θλιβερή σκηνή, ενώ ο αδερφός μου κατέληξε στο νοσοκομείο.”

Τελικά, οι αστυνομικοί κατόρθωσαν να κατασχέσουν το εκλογικό υλικό.

«Αναγκαστήκαμε να κάνουμε κάτι που δε θέλαμε» δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Η ισπανική κυβέρνηση αναγκάστηκε χωρίς να το θέλει να στείλει την αστυνομία για να σταματήσει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, το οποίο έχει καταλήξει μια φάρσα, σχολίασε ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης στην επαρχία αυτή Ένρικ Μίγιο.

Σκοπός της αστυνομίας και της εθνοφρουράς που επενέβησαν στα εκλογικά κέντρα της Καταλονίας ήταν να κατασχέσουν το υλικό για τη διεξαγωγή του απαγορευμένου από τη Μαδρίτη δημοψηφίσματος και δεν έχουν στόχο τους ανθρώπους που πάνε να ψηφίσουν, εξήγησε ο Μίγιο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Αναγκαστήκαμε να κάνουμε κάτι που δεν θέλαμε», τόνισε.

Αναφερόμενος στην ανακοίνωση της κυβέρνησης της Καταλονίας ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο βρουν ανοικτό στην περιοχή τους, ο Μίγιο επεσήμανε: «πρόκειται για μια απάτη, για μια φάρσα. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που αλλάζουν οι κανόνες του παιχνιδιού 45 λεπτά πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία».

Πειραιάς: Εμπλεκόμενος στη δολοφονία Λυγγερίδη ο σύντροφος της 16χρονης που επιτέθηκε σε 19χρονη

Πειραιάς: Εμπλεκόμενος στη δολοφονία Λυγγερίδη ο σύντροφος της 16χρονης που επιτέθηκε σε 19χρονη

Νέες πληροφορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με την υπόθεση απόπειρας δολοφονίας 19χρονης από…

Συναγερμός στη Νέα Χαλκηδόνα: Τηλεφώνημα για βόμβα σε τράπεζα – Έδωσαν περιθώριο μιας ώρας

Συναγερμός στη Νέα Χαλκηδόνα: Τηλεφώνημα για βόμβα σε τράπεζα – Έδωσαν περιθώριο μιας ώρας

Όπως ήταν φυσικό προκλήθηκε αναστάτωση, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι έλεγχοι των Αρχών στο κτήριο…