ΣΥΡΙΖΑ: Σκληρές αντιπαραθέσεις και στο βάθος πρόταση μομφής – Συνεδριάζουν άμεσα οι «87» μετά τις προκλήσεις Κασσελάκη

Χαρακτηριστικά εμφυλίου λαμβάνει η κόντρα στον ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ του Στέφανου Κασσελάκη και των «87», της λεγόμενης δηλαδή εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

ΣΥΡΙΖΑ γραφεια

Παρότι οι δύο πλευρές βρίσκονται …στα μαχαίρια εδώ και αρκετές εβδομάδες, τα τελευταία 24ωρα η αντιπαράθεση κλιμακώνεται ραγδαία, ιδιαίτερα μετά τη προχθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

«Αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε τη σύγχυση στην οποία βρίσκεται, μιας και για ακόμη μια φορά έθεσε μόνος του θέμα ηγεσίας, μέσω βραδινών αναρτήσεων, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα, στην συνεδρίαση της ΠΓ, που ειπώθηκαν τα πάντα, δήλωνε ότι δεν σηκώνει το γάντι» είπαν πηγές των «87»για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Οι «87» απαντούν στον Κασσελάκη: Εκείνος είναι που εξευτελίζει καθημερινά τον ΣΥΡΙΖΑ

Είχε προηγηθεί μακροσκελέστατη ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος είχε προκαλέσει τους «87» να κάνουν πρόταση μομφής, την ώρα που για τον Παύλο Πολάκη κράτησε ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους.

Χθες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τους κατηγόρησε πως μιλούν για εκείνον όπως θα μιλούσε η ΝΔ, πως δεν «έβαλαν το χέρι στην τσέπη» για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι της Αυγής και του Κόκκινου και πως δεν βρέθηκαν δίπλα στους πυρόπληκτους, όπως έκανε ο ίδιος.

«Υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο: Ο καθημερινός εξευτελισμός του ΣΥΡΙΖΑ ως το Συνέδριο, ώστε να μη μείνει κανείς […] και ο ΣΥΡΙΖΑ πλήρως απαξιωμένος να ρευστοποιηθεί σε μία νεφελώδη “Κεντροαριστερά” με “σωτήρα” επιλεγμένο από τη Διαπλοκή» τόνισε μεταξύ άλλων και τους προκάλεσε -εμμέσως πλην σαφώς- για δεύτερη συνεχή μέρα, να προχωρήσουν σε μομφή.

«Τον ΣΥΡΙΖΑ τον εξευτελίζει καθημερινά ο Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος τρέφεται με το να κατασκευάζει εσωτερικούς εχθρούς» ανταπάντησαν πηγές των «87» και συμπλήρωσαν: «Δεν θα τον ακολουθήσουμε στον κατήφορο, στην απόκρυψη οικονομικών στοιχείων και στον λαϊκισμό. Μπορεί να συνεχίσει να μαλώνει μόνος του. Ο πανικός είναι κακός σύμβουλος».

«Δεν συνέβαλαν οι 8»

Η Κουμουνδούρου χθες το πρωί διέρρευσε πως κανένα από τα 8 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας που ανήκουν στους «87» (Γεροβασίλη, Φλαμπουράρης, Ζαχαριάδης, Ραγκούσης, Θεοχαρόπουλος, Καρκούλια, Συμεωνίδου και Νοτοπούλου) δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα Κασσελάκη να δανείσουν ό,τι μπορούν για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στα κομματικά Μέσα.

«Ποσά ανάλογα με τις δυνατότητες τους, εκτός από τον ίδιο τον πρόεδρο, έδωσαν η Ρένα Δούρου, ο Νίκος Παππάς, η Θεοδώρα Τζάκρη, η Ολυμπία Τελιγιορίδου, ο Πάνος Ρήγας, ο Νίκος Σκορίνης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η Παναγιώτα Αράπη Μπελώνη, ώστε να πληρωθεί μέρος των δεδουλευμένων των εργαζομένων στα Media του κόμματος» ανέφεραν πηγές κοντά στον πρόεδρο.

«Η μισθοδοσία των εργαζομένων δεν μπορεί να εξαρτάται από τις εθελοντικές ορέξεις κανενός. Η αριστερά άλλωστε για τις φιλανθρωπίες και την ατομική ευθύνη έχει συγκεκριμένη άποψη. Άλλωστε η εποχή των βιβλιαρίων προικοδότησης απόρων κορασίδων έχει περάσει ευτυχώς ανεπιστρεπτί και ανήκε στη λογική άλλης παράταξης» έγραψε στο Facebook η Ζωή Καρκούλια, απαντώντας στα παραπάνω.

Η επόμενη μέρα

Φαίνεται πως το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών είναι πλέον αγεφύρωτο. Στην κυριολεξία μιλάμε για ξένους μέσα στο ίδιο κόμμα. Οι πληροφορίες λένε ότι οι «87» αναμένεται να συνεδριάσουν άμεσα, ίσως ακόμα και σήμερα, αλλά σίγουρα και μέσα στις επόμενες μέρες με διευρυμένη συμμετοχή.

«Μετά από τις τελευταίες εξελίξεις, ακόμα και αυτοί που ήταν διστακτικοί φαίνεται ότι έχουν πειστεί ότι η πρόταση μομφής αποτελεί μονόδρομο» είπε χθες στο documentonews.gr προβεβλημένο στέλεχος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, το οποίο εξ αρχής ήταν υπέρ των …δραστικών λύσεων, ακόμα και όταν κάποιοι από τους «87» κρατούσαν μια πιο μετριοπαθή στάση.

Με βάση τα τωρινά δεδομένα, θα αποτελέσει μεγάλη έκπληξη αν οι «87» της Κεντρικής Επιτροπής (οι οποίοι υποστηρίζουν πως πλέον είναι πάνω από 110) δεν αμφισβητήσουν επίσημα τον Στέφανο Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή. Αυτή τη στιγμή, ο μοναδικός ανασταλτικός παράγοντας φαίνεται να είναι το όνομα του υποψηφίου που θα προτείνουν και που βεβαίως θα στηρίξουν.

Ο Πολάκης

Από τη μεριά του ο Παύλος Πολάκης -ο οποίος μιλά αποκλειστικά στο Documento της Κυριακής- επιμένει πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω.

Μάλιστα, τα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής που βρίσκονται κοντά του θεωρείται πως θα στήριζαν μια ενδεχόμενη πρόταση των «87» για μομφή, παρότι και η πλευρά Πολάκη έχει σχεδόν εχθρικές σχέσεις μαζί τους.

Μπορεί βέβαια, για λόγους εντυπώσεων, οι «Πολακικοί» να πάρουν πρώτοι την πρωτοβουλία για μομφή και να …αναγκάσουν τους «87» να τη στηρίξουν, όμως κάτι τέτοιο δεν είναι της παρούσης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Κρητικός βουλευτής δηλώνει αποφασισμένος να το πάει μέχρι τέλους.

Η υπόθεση Λινού

184 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ (μεταξύ αυτών 10 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής) που στηρίζουν τον Παύλο Πολάκη ζητούν από την Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος να καλέσει την Αθηνά Λινού «άμεσα και κατα προτεραιότητα», ώστε «να εξηγήσει πειστικά εάν ισχύουν ή όχι οι καταγγελίες εις βάρος της».

Χθες, η Αθηνά Λινού υποστήριξε πως έστειλε 459 σελίδες με οικονομικά στοιχεία του Ινστιτούτου Prolepsis στο γραφείο του Στέφανου Κασσελάκη και αποκάλυψε την πρόθεσή της να προσφύγει στη Δικαιοσύνη «με μόνο σκοπό την αποκατάσταση της αλήθειας», αφήνοντας παράλληλα σαφέστατες αιχμές κατά του πρώην αν. υπουργού Υγείας.

Από τη μεριά του, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει πει πως ερευνά προσωπικά το θέμα και πως θα αποφασίσει «νηφάλια» όταν θα έχει τα πλήρη στοιχεία.

Ακόμα μια ιστορία που αναμένεται να απασχολήσει τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ στο άμεσο μέλλον…

Μ. Τουμασάτου: Η νέα ανάρτηση για τον πατέρα της και το «ευχαριστώ» για την προσφορά αίματος

Μ. Τουμασάτου: Η νέα ανάρτηση για τον πατέρα της και το «ευχαριστώ» για την προσφορά αίματος

Δύσκολες ώρες περνά τις τελευταίες ημέρες η Μαριάννα Τουμασάτου και η οικογένειά της, καθώς ο…