Newsroom

Newsroom

Τα καταδυτικά πάρκα αλλάζουν τον τουριστικό χάρτη της Κρήτης

Αλλάζουν τον τουριστικό χάρτη της Κρήτης τα νέα καταδυτικά πάρκα που έρχονται, και μέσα των οποίων υπάρχει η φιλοδοξία για σημαντική αλλαγή στο μείγμα των επισκεπτών, αλλά και στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου.

21877 1

Ήδη σήμερα η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης αναμένεται να δώσει τις σχετικές γνωμοδοτήσεις, στο πλαίσιο των γνωμοδοτήσεων που συλλέγει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση προκειμένου να εκδοθεί Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για το καταδυτικό πάρκο Μονοναύτη.

Αντίστοιχα στο νομό Ηρακλείου προχωρούν οι ενέργειες για τη δημιουργία ενός ακόμα καταδυτικού πάρκου μεταξύ της θαλάσσιας περιοχής Χερσονήσου και Σταλίδας, ενώ με γοργούς ρυθμούς προχωρά κι ένα ακόμα καταδυτικό πάρκο στη δυτική Κρήτη και ειδικότερα το καταδυτικό πάρκο Αποκορώνου.

Προσπάθειες γίνονται για ενίσχυση και του Αγίου Νικολάου με καταδυτικό πάρκο, το οποίο ανεβάζει συνολικά τον αριθμό των πάρκων σε τέσσερα για όλη την Κρήτη. Η δημιουργία των καταδυτικών πάρκων προβλέπεται ότι μπορεί να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός εντελώς διαφορετικού τουριστικού μίγματος, αφού αναμένεται να προσδώσουν μια νέα ώθηση στον τριτογενή τομέα, αλλά και να εμπλουτίσουν το τουριστικό προϊόν και τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Την ίδια στιγμή, με τον τρόπο που κατασκευάζονται, τα πάρκα συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς επίσης και στην ενίσχυση της θαλάσσιας πανίδας.

Ειδικότερα, αναφορικά με το καταδυτικό πάρκο Μονοναύτη που έρχεται σήμερα στην Επιτροπή, αυτό έχει συνολικό εμβαδόν 50 στρεμμάτων, ενώ εντός αυτού θα εγκατασταθούν καινοτομικές μονάδες τεχνητών υφάλων του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., οι οποίες κατασκευάζονται από ειδικού τύπου φιλικού ως προς το περιβάλλον σκυρόδεμα.

Καταδύσεις

Οι ύφαλοι αυτοί προσφέρουν μικροενδιαιτήματα και καταφύγια σε μια σειρά βενθικών και βενθοπελαγικών ψαριών καθώς και διάφορων ασπόνδυλων ειδών. Σύμφωνα με αποτελέσματα της εφαρμοσμένης έρευνας που έχει εκπονήσει το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. στο Υποθαλάσσιο Βιοτεχνολογικό Πάρκο Κρήτης, σε διάστημα ενός έως δύο μηνών από την εγκατάσταση των τεχνητών ενδιαιτημάτων στον πυθμένα, αρχίζει η φυσική διαδικασία εποίκισης οργανισμών όπως ροφοί, στείρες, σαργοί και σαργοπαπάδες.

Το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα, που προκύπτει από τη ραγδαία αύξηση της βιοποικιλότητας, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό και παρουσιάζει έντονο καταδυτικό ενδιαφέρον. Στο πάρκο δημιουργούνται επίσης, δύο κύριες καταδυτικές διαδρομές μήκους 350 μέτρων και 450 μέτρων, καθώς και δύο εναλλακτικές διαδρομές 350 και 300 μέτρων.

«Η Κρήτη αν και δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή οργανωμένο καταδυτικό πάρκο, ήδη είναι γνωστή για το βυθό και τις υποθαλάσσιες ομορφιές της» αναφέρει με δηλώσεις του στην «Π» ο αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου «Καταδυτικά Πάρκα Κρήτης» Πάρης Τζόρβας, για να προσθέσει: «Οι καταδύσεις αναψυχής και ο καταδυτικός τουρισμός είναι σοβαρότατος κλάδος της διεθνούς οικονομίας, με ετήσιο τζίρο δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ολόκληρα κράτη ζουν από τις καταδύσεις. Το ζητούμενο είναι να αποτελέσει η Κρήτη καταδυτικό προορισμό ο οποίος να μπει δυνατά στο χάρτη του παγκόσμιου τουρισμού».

«Το καταδυτικό πάρκο στο Μονοναύτη είναι η πρώτη από μια σειρά πρωτοβουλιών που θα αναπτύξει το Επιμελητήριο Ηρακλείου σε συνεργασία με άλλους φορείς στοχεύοντας στη δημιουργία ενός δικτύου καταδυτικών πάρκων και προωθώντας τον καταδυτικό τουρισμό» αναφέρει από την πλευρά του ο τεχνικός σύμβουλος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Γιώργος Καραπιδάκης.

«Η εκτίμηση είναι ότι μπορεί να υπάρξει μια τεράστια αναζωογόνηση του ενάλιου έμβιου κεφαλαίου και ανασύνθεση του υποθαλάσσιου οικοσυστήματος, ενώ μπορεί να διατηρηθεί και να βελτιωθεί η  θαλάσσια βιοποικιλότητα η οποία φθίνει στην περιοχή» προσθέτει ο κ. Καραπιδάκης χαρακτηριστικά.

Πηγή:patris.gr

Πάτρα: Περιορίστηκε η φωτιά σε περιβάλλοντα χώρο εργοστασίου στην περιοχή Γομοστό

fvtia patra eg

Πάτρα: Περιορίστηκε η φωτιά σε περιβάλλοντα χώρο εργοστασίου στην περιοχή Γομοστό

Στο σημείο εξακολουθούν να επιχειρούν περίπου 60 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 11…