Newsroom

Newsroom

Τα μικρά ζώα αντιλαμβάνονται το χρόνο σε… slow motion

Μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη πραγματοποίησαν ερευνητές στη Βρετανία. Υποστηρίζουν ότι τα μικρά σε μέγεθος ζώα και ειδικά τα έντομα και…

myga

Μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη πραγματοποίησαν ερευνητές στη Βρετανία. Υποστηρίζουν ότι τα μικρά σε μέγεθος ζώα και ειδικά τα έντομα και τα μικρά πτηνά αντιλαμβάνονται τον χρόνο διαφορετικά από ότι τα υπόλοιπα. Σύμφωνα με τους ερευνητές για τα έντομα και τα μικρά πτηνά ο χρόνος κυλάει σε αργή κίνηση.

Αυτή η αντίληψη του χρόνου τους δίνει σημαντικά πλεονεκτήματα. Οι μύγες για παράδειγμα, έχοντας αυτή την ικανότητα μπορούν να αποφεύγουν τις μυγοσκοτώστρες όπως απέφευγε τις σφαίρες ο Κιάνου Ριβς ως Neo στο Matrix.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα έντομα και τα μικρά πουλιά μπορούν να δουν πολύ περισσότερα πράγματα γύρω τους μέσα σε ένα δευτερόλεπτο από ό,τι ένα μεγάλο ζώο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα έντομα και τα μικρά πτηνά να βιώνουν κάθε δευτερόλεπτο σαν να διαρκεί περισσότερο χρόνο. Σύμφωνα με τους ερευνητές για τα μεγαλύτερα ζώα ο χρόνος κυλάει πολύ πιο γρήγορα κι έτσι ο εγκέφαλος τους δεν προλαβαίνει να απορροφήσει τον ίδιο όγκο πληροφοριών με τον εγκέφαλο των εντόμων και των μικρότερων ζώων γενικότερα.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις διαφορές αντίληψης του χρόνου σε διάφορα ζώα, χρησιμοποιώντας ως μέτρο σύγκρισης κυρίως την ταχύτητα με την οποία τα μάτια κάθε ζώου μπορούν να επεξεργαστούν το φως. Έτσι, διαπίστωσαν ότι υπάρχει αντίστροφη σχέση ανάμεσα στο μέγεθος του ζώου και στην ταχύτητα αντίδρασης του ματιού στα οπτικά ερεθίσματα.

Για παράδειγμα, τα μάτια της μύγας αντιδρούν τουλάχιστον τέσσερις φορές πιο γρήγορα από τα ανθρώπινα, με αποτέλεσμα η μύγα να μπορεί αστραπιαία να επεξεργαστεί πολύ περισσότερες πληροφορίες. Έτσι ενώ η κίνηση μιας μυγοσκοτώστρας μπορεί να φαίνεται υπερβολικά γρήγορη στα μάτια μας, στα μάτια της μύγας φαίνεται σαν αργή κίνηση και συνεπώς μπορεί να την αποφύγει

«Η ικανότητα αντίληψης του χρόνου σε πολύ μικρές κλίμακες μπορεί να αποτελεί τη διαφορά ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο για τους γρήγορα κινούμενους οργανισμούς όπως οι θηρευτές και τα θηράματά τους» αναφέρει ο Κέβιν Χίλι του Τμήματος Ζωολογίας του Tirinity College του Δουβλίνου που ήταν επικεφαλής της μελέτης η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Animal Behaviour».

Απολαυστικός Τεντόγλου μετά την πρόκριση στον τελικό: Είμαι έτοιμος για ρεκόρ – Παπατζιλίκια αυτά που λένε για το γήπεδο

Screenshot 2024 08 04 140057

Απολαυστικός Τεντόγλου μετά την πρόκριση στον τελικό: Είμαι έτοιμος για ρεκόρ – Παπατζιλίκια αυτά που λένε για το γήπεδο

«Μπορώ να πηδήξω πολύ παραπάνω. Αυτό ήταν κάτι πολύ από για μένα σήμερα. Αν με…

Ξεσπούν οι Ολυμπιονίκες της κωπηλασίας: Να δει ο κόσμος σε τι συνθήκες προπονούμαστε στον Σχοινιά

Screenshot 2024 08 04 114840

Ξεσπούν οι Ολυμπιονίκες της κωπηλασίας: Να δει ο κόσμος σε τι συνθήκες προπονούμαστε στον Σχοινιά

Αν και πριν λίγες ημέρες έκαναν περήφανους όλους τους Έλληνες, τα φώτα της δημοσιότητας έσβησαν…

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η πιο μεγάλη ώρα για Πετρούνια έφτασε – Οι αγώνες των Ελλήνων αθλητών

petrounias olympic

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η πιο μεγάλη ώρα για Πετρούνια έφτασε – Οι αγώνες των Ελλήνων αθλητών

Τρεις μεγάλοι τελικοί σε κρίκους (16:00, Λευτέρης Πετρούνιας), άλμα εις ύψος γυναικών (20:55, Τατιάνα Γκούσιν)…