Τακτική πόλωσης από τον Σαμαρά που ελπίζει σε "δώρο" των εταίρων

[…]

samaras 124

Οι χθεσινές συναντήσεις του πρωθυπουργού και του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανέδειξαν τη στρατηγική του Αντώνη Σαμαρά που δεν είναι άλλη από την όξυνση της πόλωσης τόσο ενόψει των εθνικών εκλογών που πιθανότατα θα διεξαχθούν τον προσεχή Μάρτιο, όσο και ενόψει των επικείμενων συνομιλιών με τους εκπροσώπους των δανειστών, αλλά και του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. που είναι προγραμματισμένη για τις 18 Δεκεμβρίου, όπου η κυβέρνηση ευελπιστεί πως θα καταφέρει να αποσπάσει μια υπόσχεση για ελάφρυνση του χρέους.

Οι ελπίδες αυτές βεβαίως δεν φαντάζει ιδιαίτερα πιθανό να γίνουν πράξη, ιδίως μετά τη χθεσινή –σύμφωνα με ρεπορτάζ του capital.gr- υποχώρηση του υπουργείου Οικονομικών ως προς τις αρχικές εκτιμήσεις του για δημοσιονομικό κενό που το 2015 που δεν ξεπερνά τα 900 εκατ. ευρώ και την αποδοχή ουσιαστικά των εκτιμήσεων της τρόικας πως αυτό αγγίζει τα 2 δισεκατομμύρια, γεγονός που θα σημάνει πιθανότατα τη λήψη νέων μέτρων.

Ο Σαμαράς αρνείται πεισματικά τις εκλογές

Κατά τη συνάντησή του χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να συζητηθεί και να καθοριστεί η ημερομηνίας διεξαγωγής εθνικών εκλογών πριν από την επικείμενη εκλογή Πρέδρου της Δημοκρατίας. Ο κ. Τσίπρας μίλησε παράλληλα για την ανάγκη διερεύνησης των προθέσεων για την εκλογή του νέου Προέδρου με συναίνεση από μια νέα Βουλή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι η Δημοκρατία δεν μπορεί να είναι απειλή, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να μην σύρει τη χώρα σε πολύμηνη προεκλογική περίοδο, δεδομένου ότι δεν διαθέτει, όπως είπε, τις απαραίτητες 180 ψήφους για την εκλογή Προέδρου. Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε την ανάγκη σταθερότητας της χώρας, τονίζοντας ότι “σε αυτό, πρέπει να συμβάλλουμε όλοι”. “Εξέφρασα στον κ. Παπούλια την ανησυχία μου για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι επιλογές της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού”, πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος στον κ. Παπούλια ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι ο λαός είναι αυτός που θα κρίνει ποιο μονοπάτι θα μας οδηγήσει στην έξοδο, ζητώντας παράλληλα “στοιχειώδη συνεννοήση για να προχωρήσουμε συντεταγμένα και ομαλά σε εκλογές”. “Επιβάλλεται ένα ελάχιστο συνεννόησης από τις πολιτικές δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν τα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα” απάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου μετά τη συνάντησή του με τον κ. Παπούλια, απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «διανύσαμε πάρα πολύ δρόμο για να τα τινάξουμε όλα στον αέρα». Ο πρωθυπουργός επέμεινε στην άποψη ότι «ο ελληνικός λαός δεν θέλει και απεύχεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, όπως το απεύχονται και οι ξένες αγορές».

«Είχα την ευκαιρία να επαναλάβω ότι πρόωρες εκλογές δεν θα γίνουν, γιατί έχω την βαθιά πεποίθηση ότι οι έλληνες βουλευτές, υπεύθυνα σκεπτόμενοι, τον Φεβρουάριο θα εκλέξουν νέο πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Παπούλιας από την πλευρά του, επανέλαβε την ανάγκη της «ελάχιστης συναίνεσης και ομοθυμίας που επιβάλλει η κατάσταση της χώρας», όπως χαρακτηριστικά είπε. 

Στον απόηχο των συναντήσεων των δύο πολιτικών αρχηγών, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι «επιλέγει την τεχνητή πόλωση». Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε στην ανακοίνωσή του ότι: «η απάντηση του κ. Σαμαρά στην πρόταση διεξόδου που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει την εκτίμησή μας ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί την πολιτική συνεννόηση και επιλέγει την τεχνητή πόλωση και την αποσταθεροποίηση. Το γεγονός ότι αρνείται τη συναίνεση για το πρόσωπο του νέου Προέδρου , δείχνει ότι μοναδική του επιδίωξη είναι η πολιτική του επιβίωση. Εμείς επιμένουμε στην ανάγκη της σταθερότητας και των ομαλών δημοκρατικών εξελίξεων που μπορούν να εγγυηθούν την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας και την έξοδο από την κρίση».

Φωτιά στην Αττική: Νεκρή γυναίκα μέσα σε κτίριο στο Πάτημα Βριλησσίων

Φωτιά στην Αττική: Νεκρή γυναίκα μέσα σε κτίριο στο Πάτημα Βριλησσίων

Απανθρακωμένη σορός γυναίκας, εντοπίστηκε σύμφωνα με πληροφορίαες μέσα σε κτίσμα επαγγελματικής χρήσης στο Πάτημα Βριλησσίων.

Φωτιά στην Αττική: Σοκάρει η δημοσιογράφος Ρένα Κουβελιώτη – «Δεν το έχω ξαναδεί 30 χρόνια που κάνω αυτή τη δουλειά» (video)

Φωτιά στην Αττική: Σοκάρει η δημοσιογράφος Ρένα Κουβελιώτη – «Δεν το έχω ξαναδεί 30 χρόνια που κάνω αυτή τη δουλειά» (video)

«Εκεί που θεωρούμε ότι την φωτιά την έχουμε πίσω μας, ξαφνικά την βλέπουμε μπροστά μας»,…

Φωτιά στην Αττική: Συγκλονίζει με δάκρυα στα μάτια κάτοικος της Πεντέλης – «Με 5-10 πυροσβεστικά δεν γίνεται τίποτα» (video)

Φωτιά στην Αττική: Συγκλονίζει με δάκρυα στα μάτια κάτοικος της Πεντέλης – «Με 5-10 πυροσβεστικά δεν γίνεται τίποτα» (video)

«Πολλά. Σας το λέω και έχω ανατριχιάσει. Κρίμα ο κόπος τους», είπε στην κάμερα του…

Τεντόγλου και Καραλής για τις φωτιές: «Όπως ερχόμασταν βλέπαμε έξω να σκοτεινιάζει η εικόνα – Είμαστε στεναχωρημένοι» (video)

Τεντόγλου και Καραλής για τις φωτιές: «Όπως ερχόμασταν βλέπαμε έξω να σκοτεινιάζει η εικόνα – Είμαστε στεναχωρημένοι» (video)

«Μόλις φτάσαμε δεν ξέρουμε ακριβώς τι γίνεται», ανέφεραν κατά την άφιξή τους οι Μίλτος Τεντόγλου…

Χαλάνδρι: Βίντεο ντοκουμέντο με απίστευτη ρίψη νερού από 50 μέτρα σε φλεγόμενη επιχείρηση

Χαλάνδρι: Βίντεο ντοκουμέντο με απίστευτη ρίψη νερού από 50 μέτρα σε φλεγόμενη επιχείρηση

Το ελικόπτερο τύπου Erickson έκανε μια «χειρουργική» ρίψη που βοήθησε δραματικά στην κατάσβεση της φωτιάς