Newsroom

Newsroom

Τελικά είναι καλό να πλένουμε το κρέας πριν το μαγείρεμα;

Δεν χωρά αμφιβολία πως τουλάχιστον μια φορά θα έχετε δει γιαγιά ή παππού, ίσως και τη μητέρα σας, να πλένει το κρέας πριν το μαγειρέψει.

5847eb071dc52411568b48c4

Αυτή η πρακτική ήταν συνηθισμένη στο παρελθόν, γι΄αυτό και έχει «κολλήσει» σε πολλές οικογένειες. Όμως, αλήθεια, πόσο βοηθάει και πόσο χρησιμεύει να πλένουμε το κρέας πριν το μαγειρέψουμε;

Τις εποχές που οι άνθρωποι προμηθεύονταν κρέας για να μαγειρέψουν, τα κρεοπωλεία ήταν σχεδόν υπαίθρια ή ελλιπών προδιαγραφών, οι κρεοπώλες χρησιμοποιούσαν ξύλινα κούτσουρα για να τεμαχίσουν το κρέας, τα κομμάτια του κρέατος στο κρεοπωλείο ήταν εκτεθειμένα σε κάθε λογής μικρόβια, και γενικά όλη η γραμμή τροφοδοσίας του κρέατος από το σφαγείο μέχρι το κατάστημα λιανικής ήταν σχεδόν πρωτόγονη.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, δικαιολογημένα επικράτησε η άποψη ότι το κρέας (όπως και κάθε άλλο προϊόν προς κατανάλωση) έπρεπε να πλυθεί καλά πριν μαγειρευτεί. Άλλωστε ο οποιοσδήποτε κίνδυνος επιμόλυνσης ήταν μικρός σε σχέση με το όφελος που παρείχε το πλύσιμο.

Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει αρκετά. Οι προδιαγραφές μεταφοράς, συντήρησης και έκθεσης προς πώληση του κρέατος είναι τέτοιες, που σχεδόν μηδενίζουν τον κίνδυνο επιβάρυνσης της μικροβιολογικής του εικόνας.

Με τα σημερινά δεδομένα το πλύσιμο του κρέατος δεν προσφέρει τίποτα όσον αφορά την καταπολέμηση των μικροβίων γιατί αν αυτά έχουν επιβιώσει από τις συνθήκες συντήρησης, το νερό δεν είναι αρκετό για να τα απομακρύνει. Ταυτόχρονα πλένοντας το κρέας με τρεχούμενο νερό, διατρέχουμε τον κίνδυνο, να διασπείρουμε τα όποια μικρόβια σε περιοχές που πριν δεν υπήρχαν. Τα πλύσιμο είναι απαραίτητο μόνο για την απομάκρυνση ξένων σωματιδίων που δεν θα έπρεπε να φτάσουν στο πιάτο μας όπως μικρά κοκαλάκια, τρίχες κλπ.

Από την άλλη πλευρά, οι σημερινές πρακτικές προετοιμασίας και μαγειρέματος εξασφαλίζουν στο μέγιστο την απομάκρυνση πάσης φύσεως μικροβίων από το κρέας που θα καταναλώσουμε. Αν έχουμε μαγειρέψει σωστά το κομμάτι του κρέατος δεν υπάρχει περίπτωση να επιβιώσει κανένα μικρόβιο.

Αυτό που θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να μας απασχολεί είναι η καθαριότητα του χώρου στον οποίο ετοιμάζουμε το κρέας, τα σκεύη, ο πάγκος εργασίας και τα χέρια μας. Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δίνουμε στο να μην μείνει πουθενά στην κουζίνα μας κομμάτι, ή ίχνος από αίμα, από το κρέας που ετοιμάσαμε για να μαγειρέψουμε.

Νεαρός στέλνει «χαιρετίσματα σε Αλαφούζο» και αφήνει «κάγκελο» Οικονόμου – Παυλόπουλο (video)

5892161 1295x864 2

Νεαρός στέλνει «χαιρετίσματα σε Αλαφούζο» και αφήνει «κάγκελο» Οικονόμου – Παυλόπουλο (video)

Οι δημοσιογράφοι του ΣΚΑΪ δεν περίμεναν πως ο νεαρός θα απευθυνθεί στον Γιάννη Αλαφούζο και…

Τρομακτικό ατύχημα στη «μικρή» Formula: Μονοθέσιο έφερνε τούμπες στον αέρα – Η τεχνολογία Halo που έσωσε τον οδηγό (video)

Καταγραφή 11

Τρομακτικό ατύχημα στη «μικρή» Formula: Μονοθέσιο έφερνε τούμπες στον αέρα – Η τεχνολογία Halo που έσωσε τον οδηγό (video)

Μάλιστα ενδέχεται η τεχνολογία «Halo» να έσωσε τη ζωή του οδηγού

Θρήνος στο αμερικάνικο ποδόσφαιρο: Πέθανε στον ύπνο του ο Τζακόμπι Τζόουνς – Άγνωστα τα αίτια (Video)

AP22337641479608

Θρήνος στο αμερικάνικο ποδόσφαιρο: Πέθανε στον ύπνο του ο Τζακόμπι Τζόουνς – Άγνωστα τα αίτια (Video)

Ο θάνατος του παραμένει μυστήριο, καθώς σχεδόν δύο ημέρες μετά, δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα τα…