Newsroom

Newsroom

Θα απαγορευτεί το Facebook για ανήλικους χρήστες στην Ευρώπη;

Το δικό τους ηλικιακό όριο για τους χρήστες των

kid pc

Το δικό τους ηλικιακό όριο για τους χρήστες των social media θα ορίζουν τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς δεν επετεύχθη συμφωνία για μια κοινή πολιτική στο εν λόγω ζήτημα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας ήταν πιθανό να γινόταν παράνομο για κάθε παιδί κάτω των 16 ετών να χρησιμοποιεί τα social media, όπως το Facebook, το Twitter κτλπ.

Αυτό θα ήταν το αποτέλεσμα, όπως ερμήνευαν ορισμένοι, από την ψηφοφορία μιας «κρυφής επιτροπής» για την αύξηση του ηλικιακού ορίου χρήσης των social media από τα 13 στα 16.

Αν και δεν είναι ευρέως γνωστή η ύπαρξη του ηλικιακού ορίου, οι εταιρείες το εμπεριέχουν στους «κανόνες» τους.

Όπως αναφέρεται σε νεότερο ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου, υπήρξε η πρόταση να «απαγορευτεί» στο Facebook, το Twitter, το Instagram καθώς και σε άλλες συναφείς υπηρεσίες να επεξεργάζονται προσωπικά δεδομένα χρηστών κάτω των 16 ετών χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των γονέων τους.

Σύμφωνα με το BBC, οι εταιρείες στάθηκαν απέναντι στην πρόταση. «Τα κράτη – μέλη θα είναι πλέον ελεύθερα να ορίσουν το δικό τους ηλικιακό όριο μεταξύ 13 έως 16 ετών», αναφέρει μέλος του Ευρωκοινοβουλίου.

Η «ρύθμιση» αυτή επρόκειτο να συμπεριληφθεί στο σχέδιο του Γενικού Κανονισμού της ΕΕ για προστασία των Προσωπικών Δεδομένων.

Τελικώς, η αρχική πρόταση να αυξηθεί το όριο από τα 13 στα 16 έτη δεν πέρασε.

Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο του 2012, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη διεξοδική μεταρρύθμιση των κανόνων προστασίας των προσωπικών δεδομένων στην Ε.Ε.

Στόχος, όπως διαβάζουμε στη σχετική σελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι οι νέοι αυτοί κανόνες να δώσουν τον έλεγχο των προσωπικών τους δεδομένων πίσω στους χρήστες και να απλοποιήσουν το κανονιστικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις. Η μεταρρύθμιση στον τομέα της προστασίας των δεδομένων αποτελεί βασικό παράγοντα για την ενεργοποίηση της Ενιαίας Ψηφιακής Αγοράς που η Επιτροπή έχει θέσει ως προτεραιότητα.

Οι αλλαγές, όπως αναφέρει η Επιτροπή, θα επιτρέψουν στους Ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις να επωφεληθούν από την ψηφιακή οικονομία.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να δημιουργεί νέο σκάνδαλο υποκλοπών – Προχωρά στην αγορά νέου spyware

predator sms.png 2

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να δημιουργεί νέο σκάνδαλο υποκλοπών – Προχωρά στην αγορά νέου spyware

Αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης για προμήθεια νέου συστήματος παρακολουθήσεων,…