Θάνατος Μοχάμεντ: Κύμα οργής για τον βασανιστικό θάνατο του μετανάστη και τις καταγγελίες συγκάλυψης – Στον Συνήγορο του Πολίτη η υπόθεση

Η ΕΛ.ΑΣ. παραμένει σφοδρότατα εκτεθειμένη για τα πολλά κενά που άφησαν οι εξηγήσεις που προσπάθησε να δώσει για τις καταγγελίες.

5391299

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις με τη νέα υπόθεση αστυνομικής αυθαιρεσίας – Η οργή φουντώνει και οι συγγενείς ζητούν δικαίωση για τον Πακιστανό μετανάστη εργάτη Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ που βασανίστηκε μέχρι θανάτου στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα.

Την ίδια ώρα, φέρεται να καταβάλλεται προσπάθεια συγκάλυψης από τις αρχές για τις πραγματικές συνθήκες υπό τις οποίες πέθανε ο Μοχάμεντ, παρά την ύπαρξη φωτογραφικών ντοκουμέντων αλλά και μια ιατροδικαστική έρευνα που επιβεβαιώνει τον άγριο, μοιραίο ξυλοδαρμό του, εντός του ΑΤ.

Τον άγριο βασανισμό του Πακιστανού μετανάστη εργάτη Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα, κατήγγειλαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η ΚΕΕΡΦΑ, η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας «Η Ενότητα» και οι συγγενείς του θύματος μαζί με τη δικηγόρο τους.

Νέα κινητοποίηση το απόγευμα και πορεία προς το διαβόητο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα

Όπως ανακοίνωσαν, το Σάββατο 12 Οκτώβρη στις 2.30μμ θα γίνει διαδήλωση με συγκέντρωση στην πλατεία Βικτωρίας. Θα ακολουθήσει πορεία προς το διαβόητο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα, πρωταγωνιστή και σε αυτή τη δυσώδη υπόθεση.

Στη χθεσινή αυθόρμητη κινητοποίηση στην πλατεία Βικτωρίας, προσήχθησαν τέσσερα άτομα, εκ των οποίων τα δύο τελικά συνελήφθησαν, ενώ, όπως καταγγέλλει το Παρατηρητήριο για την αστυνομική βία CopWatchGr, διαδηλωτής χτυπήθηκε άγρια από άνδρες των ΜΑΤ. Αποκαλυπτικό είναι το βίντεο που ακολουθεί.

Απρόκλητη επίθεση ΜΑΤ σε πολίτη στην συγκέντρωση για το θάνατο του Πακιστανού μετανάστη στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα (video)

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ενώ η διαδήλωση εξελισσόταν ειρηνικά, οι άνδρες των ΜΑΤ ξεκίνησαν αναίτια την ρίψη κρότου λάμψης και δακρυγόνα.

Το βίντεο που αναρτήθηκε στα social media από το «copwatch.gr» αναφέρει σε σχετική ανάρτηση:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CopWatchGR (@copwatch.gr)

Οι φωτογραφίες με το άψυχο σώμα του Μοχάμεντ Καμράν που επέδειξαν προκάλεσαν σοκ

Η ΚΕΕΡΦΑ που έδωσε δημοσιότητα στην υπόθεση του βασανισμού μέχρι θανάτου του 37χρονου μετανάστη, καταγγέλλοντας, όπως και η δικηγόρος της οικογένειάς του, επιχείρηση συγκάλυψης από την αστυνομία, καλεί σε μαζική διαδήλωση στις 12 Οκτωβρίου, στην πλατεία Βικτωρίας, μετά την ταφή του Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ στο Πακιστάν. «Η συγκάλυψη είναι προκλητική. Τον κρατούσαν στο μόνο σημείο όπου δεν υπάρχουν κάμερες καταγραφής και τον εμφανίζουν να προκαλεί καταστροφές στον χώρο. […] Είναι αδιανόητο η διερεύνηση να παραμείνει στα χέρια των δημίων του στο Α.Τ. του Αγίου Παντελεήμονα. Απαιτούμε να την αναλάβει η Εισαγγελία, να εξαιρεθεί άμεσα το Τμήμα Ασφαλείας του Αγίου Παντελεήμονα» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Κίνηση.

Παρέμβαση Χρυσοχοΐδη μετά τις κραυγαλέες αυθαιρεσίες

Μετά το εξόφθαλμο την προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση να έχει αναλάβει το ίδιο το Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα, δηλαδή οι άνθρωποι που διερευνώνται, που όπως ήταν φυσικό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της οικογένειας του θύματος και άλλων φορέων, με απαίτηση να αφαιρεθεί από το εν λόγω Αστυνομικό Τμήμα η συγκεκριμένη διαδικασία, έγινε γνωστό ότι με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η έρευνα διαβιβάζεται στο Συνήγορο του Πολίτη.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, η απόφαση αυτή πάρθηκε «προκειμένου να υπάρξει πλήρης και ταχεία διαλεύκανση της υπόθεσης, στο πλαίσιο του μηχανισμού διερεύνησης περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας, ώστε να μη μείνει καμία απολύτως σκιά».

Διεθνής Αμνηστία για τον θάνατο του Μοχάμεντ «είναι συγκλονισμένη & θορυβημένη»

Η Διεθνής Αμνηστία σχολιάζει τις εξελίξεις και δηλώνει συγκλονισμένη και θορυβημένη για τον θάνατο του μετανάστη μέσα στο ΑΤ του Αγίου Παντελεήμονα.

Η Οργάνωση ζητά επιτακτικά «άμεση, ενδελεχή, διαφανή & αποτελεσματική έρευνα συμπεριλαμβανομένης της διερεύνησης πιθανού κινήτρου διακρίσεων».

Να διερευνηθεί πιθανό ρατσιστικό κίνητρο, ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ

Μετά τις αντιδράσεις, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η σκοτεινή αυτή υπόθεση, από τη Νέα Αριστερά και το ΜέρΑ25, σήμερα παίρνει θέση και ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση ζητάει την «άμεση ποινική διερεύνηση από τις εισαγγελικές αρχές και τη διοικητική διερεύνηση από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας», ενώ σημειώνει το «προφανές πως θα πρέπει ειδικά να διερευνηθεί πιθανό ρατσιστικό κίνητρο των αυτουργών του βασανισμού του Μοχάμεντ».

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με δημοσιεύματα και δημόσια καταγγελία ο Πακιστανός μετανάστης Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ βρέθηκε νεκρός στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα, ενώ νωρίτερα είχε μετακινηθεί σε πέντε αστυνομικά τμήματα, όπως έμμεσα ενημερώνει και η ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σύμφωνα με την καταγγελία, βρέθηκε στον χώρο προσωρινής κράτησης του ΑΤ, ο οποίος είναι ο μόνος που δεν παρακολουθείται από κάμερες ασφαλείας. Η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι υποχρεωμένες να δώσουν άμεσα ξεκάθαρες, πειστικές και πλήρεις απαντήσεις για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ένας άνθρωπος έχασε την ζωή του στα χέρια της αστυνομίας.

Το σώμα του αποθανόντος με βάση τις δημοσιοποιημένες φωτογραφίες έχει προφανή ίχνη σωματικής κακοποίησης και αναμένουμε τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής διερεύνησης. Τι συνέβη στο διάστημα από την σύλληψη και την καταδίκη του μέχρι τον θάνατό του; Ποιοι είναι οι αυτουργοί των εμφανών χτυπημάτων; Είναι οι συγκρατούμενοι; Είναι χτυπήματα κατά την σύλληψή του; Αγνοήθηκε εμφανής συμπτωματολογία του θύματος;

Για οποιοδήποτε αδίκημα κι αν προσήχθη, δικάστηκε ή καταδικάστηκε ο Μοχάμεντ η ποινική του μεταχείριση έπρεπε να διέπεται από τους ισχύοντες κανόνες και τα ατομικά του δικαιώματα. Δε νοείται να αναζητείται επί μέρες από τους οικείους του και να εντοπίζεται νεκρός στα χέρια κρατικών υπηρεσιών, αναμένοντας την εκτέλεση της ποινής του.

Η άμεση ποινική διερεύνηση από τις εισαγγελικές αρχές και η διοικητική διερεύνηση από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας είναι προϋποθέσεις για την προστασία του κράτους δικαίου. Η χθεσινή ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας ωστόσο προκαταλαμβάνει μία σειρά από ζητήματα, ενώ καταγράφει το ιστορικό της σύλληψης και της καταδίκης του αποθανόντος, λες και οι όσοι έχουν καταδικαστεί έχουν λιγότερα δικαιώματα έναντι του νόμου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας σε ΑΤ της περιοχής. Τέτοια περιστατικά εκθέτουν το σύνολο των αστυνομικών αρχών στα μάτια της κοινωνίας και δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας και ατιμωρησίας.

Είναι προφανές πως θα πρέπει ειδικά να διερευνηθεί πιθανό ρατσιστικό κίνητρο των αυτουργών του βασανισμού του Μοχάμεντ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί την ελληνική πολιτεία και τις δικαστικές αρχές να προστατέψουν το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα και να ρίξουν άπλετο φως στην υπόθεση.

Ειδήσεις σήμερα:

Ξέσπασμα από Καρυστιανού: «Παρακολουθούν το τηλέφωνό μου – Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι γίνεται»

Ανθρωποθυσία στην Ινδία: 7χρονος δολοφονήθηκε για να φέρει «καλοτυχία στο σχολείο του» – Συνελήφθησαν διευθυντής, καθηγητές και πατέρας

Χρήστος Δάντης: Η ανάρτηση για τη Μαρινέλλα ήταν κάτι πολύ παραπάνω από «περαστικά»

Στάθης και Κολοκυθάς απάντησαν στο κράξιμο Μικρούτσικου: «Έχει δίκιο, αλλά εμείς τρολάρουμε τους πάντες» (video)

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr

Άννα Διαμαντοπούλου: Η φράση που προκάλεσε βροχή από σχόλια – «Λέτε και στη ΝΔ το σύντροφοι;»

6318028

Άννα Διαμαντοπούλου: Η φράση που προκάλεσε βροχή από σχόλια – «Λέτε και στη ΝΔ το σύντροφοι;»

Την κόντρα Ανδρουλάκη - Δούκα θέλησε να σχολιάσει η Άννα Διαμαντοπούλου, με την ανάρτηση της…

Σαρώνει η ακρίβεια δείχνει νέα έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ: Τα μισά χρήματα του ελληνικού νοικοκυριού πηγαίνουν σε ενοίκιο, τρόφιμα και βενζίνη

5721520

Σαρώνει η ακρίβεια δείχνει νέα έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ: Τα μισά χρήματα του ελληνικού νοικοκυριού πηγαίνουν σε ενοίκιο, τρόφιμα και βενζίνη

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 2023 αυξήθηκε κατά 5,3% η μέση ετήσια δαπάνη των ελληνικών…

«Κανείς δεν υφίσταται διακρίσεις» – Τι απαντούν οι Ταλιμπάν μετά τα σχόλια της Μέριλ Στριπ για τις γυναίκες του Αφγανιστάν

AP24267728045953

«Κανείς δεν υφίσταται διακρίσεις» – Τι απαντούν οι Ταλιμπάν μετά τα σχόλια της Μέριλ Στριπ για τις γυναίκες του Αφγανιστάν

«Μια γάτα μπορεί να νιώσει τον ήλιο στο πρόσωπό της. Μπορεί να κυνηγήσει έναν σκίουρο…

Σοκαριστική υπόθεση στην Αλεξανδρούπολη: Πατέρας κατήγγειλε πως βίασαν το 5χρονο παιδί του στο νηπιαγωγείο

pexels cottonbro 3661457

Σοκαριστική υπόθεση στην Αλεξανδρούπολη: Πατέρας κατήγγειλε πως βίασαν το 5χρονο παιδί του στο νηπιαγωγείο

Σοκάρει η απίστευτη καταγγελία για βιασμό 5χρονου μέσα σε νηπιαγωγείο

Μαρινέλλα: Η απάντηση του Άδωνι μετά τις αντιδράσεις για την έλλειψη ασθενοφόρου στο Ηρώδειο (video)

Αδωνις

Μαρινέλλα: Η απάντηση του Άδωνι μετά τις αντιδράσεις για την έλλειψη ασθενοφόρου στο Ηρώδειο (video)

«Όσες φορές ζητείται από το ΕΚΑΒ να είναι παρόν σε κάποιο φεστιβάλ ή γεγονός», τόνισε…

Καιρός: Απότομη αλλαγή και έντονα φαινόμενα από την Κυριακή – Καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι

kairos

Καιρός: Απότομη αλλαγή και έντονα φαινόμενα από την Κυριακή – Καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι

Έρχονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας από το μεσημέρι της Κυριακής