Τι αναφέρει για το νέο εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα ο Γιώργος Παυλάκης (video)

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως

εμβολιο πνευμονας

Ξεκίνησαν οι πρώτες παγκοσμίως κλινικές δοκιμές εμβολίου mRNA για τον καρκίνο του πνεύμονα σε ασθενείς, με τους επιστήμονες να είναι αισιόδοξοι σχετικά με τις δυνατότητές του να σώσει χιλιάδες ζωές στο μέλλον. Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως και ευθύνεται για περίπου 1,8 εκατ. θανάτους κάθε χρόνο.

Το νέο εμβόλιο γνωστό ως BNT116 δίνει εντολή στον οργανισμό να κυνηγήσει και να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα – και στη συνέχεια τα εμποδίζει να επανέλθουν.

 

Για το νέο εμβόλιο mRNA, μίλησε σήμερα Δευτέρα ο γιατρός-ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης.

«Εδώ ισχύει το αρχαιοελληνικό “ουδέν κακόν αμιγές καλού“. Με τη συμφορά του κορωνοϊού παγκόσμια, μπήκε αυτή η καινούργια τεχνολογία στη ζωή μας και αυτά τα εμβόλια θα είναι ελπιδοφόρα για πάρα πολλές ασθένειες και για τον καρκίνο» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Ο δρόμος είναι μακρύς, αλλά ο σχεδιασμός είναι ήδη εδώ γιατί ξέρουμε ήδη με πειράματα σε ασθενείς που έχουν κρατήσει αρκετό καιρό ότι πολλοί από αυτούς – ιδίως σε μελανώματα – έχουν δει βελτίωση» σημείωσε σχετικά με το πότε θα δούμε εάν το είδος αυτό του εμβολίου είναι αποτελεσματικό.

«Μιλάμε για αρκετά είδη καρκίνου. Εταιρείες όπως η BionTech και η Moderna και άλλες είχαν δημιουργηθεί πριν από τον κορωνοϊό με βασικό στόχο τα εμβόλια του καρκίνου. Ο κορονοϊός ήταν μια παρένθεση που έδωσε σε αρκετές εταιρείες οι οποίες ήταν έτοιμες την ευκαιρία να επεκτείνουν την τεχνολογία τους πάρα πολύ γρήγορα» ανέφερε.

Ο Γ. Παυλάκης εξήγησε ότι αυτού του είδους τα εμβόλια είναι θεραπευτικά και δίνονται αφού έχει εκδηλωθεί η νόσος. «Το ανοσολογικό μας σύστημα μπορεί να δει διαφορές που έχουν τα καρκινικά κύτταρα από τα φυσιολογικά. Αυτές είναι ελάχιστες, αλλά το ανοσολογικό σύστημα όταν ερεθίζεται κατάλληλα μπορεί να τις βρει και να χτυπήσει ειδικά τον καρκίνο. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε» είπε για το πώς λειτουργούν.

«Αυτή τη στιγμή τα περισσότερα θεραπευτικά εμβόλια είναι ακριβά, είναι για την ελίτ. Αλλά όπως κάθε καινούργια τεχνολογία, όταν αρχίζει να μπαίνει σε εφαρμογή γίνεται ολοένα και πιο προσιτή, Αυτή είναι η ελπίδα. Προς το παρόν παίρνει και πολύ χρόνο για να εφαρμοστεί στους περισσότερους ασθενείς και πολλά χρήματα» ανέφερε ακόμη. Εκτίμησε δε ότι από τον επόμενο χρόνο θα υπάρχουν πρακτικές εφαρμογές για τα μελανώματα, όπου οι έρευνες και οι κλινικές μελέτες είναι προχωρημένες.

Πάντως, ο Γ. Παυλάκης δεν έχασε την ευκαιρία να υπογραμμίσει ότι υπάρχει και ένα άλλο είδος προστασίας για τον καρκίνο του πνεύμονα, πέρα από το εμβόλιο. «Μην καπνίζετε. Αν σταματούσε το κάπνισμα, αυτό είναι το πιο δραστικό προφυλακτικό μέτρο» τόνισε με νόημα.

 

Θεσσαλονίκη: Αθωώθηκε μητέρα που καταγγέλθηκε από την κόρη της ότι την χτύπησε με σκουπόξυλο και την κλείδωσε στο δωμάτιό της

dikasthrio

Θεσσαλονίκη: Αθωώθηκε μητέρα που καταγγέλθηκε από την κόρη της ότι την χτύπησε με σκουπόξυλο και την κλείδωσε στο δωμάτιό της

Ανέβαζε γυμνές φωτογραφίες και συναντούσε αγνώστους

ΚΤΕΛ: Οδηγοί ταξί προκάλεσαν το επεισόδιο με τους πυροβολισμούς – Διεκδικούσαν πελάτη και ο ένας τράβηξε όπλο

ΚΤΕΛ Κηφισος

ΚΤΕΛ: Οδηγοί ταξί προκάλεσαν το επεισόδιο με τους πυροβολισμούς – Διεκδικούσαν πελάτη και ο ένας τράβηξε όπλο

Το περιστατικό που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά, καθώς εκείνη την ώρα δεν υπήρχε αστυνομική παρουσία  στον…