Newsroom

Newsroom

Τι μπορεί να σημαίνει η "ψωλεκτασία" του Ζουράρι

Δεν ξέρω πώς ταξιδεύουν οι λέξεις μέσα στη σκέψη του Ζουράρι για να φτάσουν όταν εκφέρονται να μοιάζουν αληθοφανείς και…

zouraris 1

Δεν ξέρω πώς ταξιδεύουν οι λέξεις μέσα στη σκέψη του Ζουράρι για να φτάσουν όταν εκφέρονται να μοιάζουν αληθοφανείς και να ψαχνόμαστε οι λεξιθήρες να τις εντοπίσουμε στα λεξικά. Ο Ζουράρις έχει πλασαριστεί σαν επαΐων. Όχι μόνο από δική του θέληση αλλά και από την αγορά. Το διανοουμενίστικο κύρος του κατά την ταπεινή μου γνώμη βάλλεται όταν προσπαθεί να μπει στην ουσία των θεμάτων των προβληματισμών του.

Δεν με καλύπτουν οι απαντήσεις και οι αργόσυρτες ανταπαντήσεις του.  Προτιμώ τις ευέλικτες τοποθετήσεις της Μαλβίνας Κάραλη παρά τις αρτηριοσκληρωτικές δικές του. Σαν αγορητής, όταν είναι προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο, για να μιλήσει δηλαδή, καταφεύγει στην ελαφράδα του εντυπωσιασμού και προσπαθεί μέσα απ’ τη χρήση αρχαιόπρεπων λέξεων να δημιουργήσει ένα αρραγές ρητορικό οικοδόμημα που καταστέλλει την ετοιμότητα του συνομιλητή του να τοποθετηθεί.

Στις ζωντανές τηλεοπτικές συζητήσεις ο Ζουράρις φαίνεται πιο ανέτοιμος να έρθει σε επικοινωνιακή γειτνίαση με τον άλλον.  Είναι προφανές ότι στην πολιτική σκηνή χρησιμοποιείται η εριστική διαλεκτική και όχι η γλώσσα της αλήθειας. Ο αβανταδόρικος λόγος εκείνου που αμφιβάλλει για το αίσθημα του δικαίου του δεν παύει να είναι και ναρκισσιστικός. Η αγωνία για κάτι που ίσως δεν έχουμε προκαλεί παραληρηματικές αντιδράσεις μεγαλείου και αυτιστικές μεθοδεύσεις δημιουργίας ενός κάποιου τύπου αλάθητου.

Η άμυνα μας απέναντι στον φόβο του ανοίκειου αντί να μας παρωθεί σε πράξεις οικειοποίησης μας ενσταλάζει φθόνο γι’ αυτό που δεν γνωρίζουμε. Ο φθόνος αντιδρά μέσα από ψευδείς επινοήσεις. Είναι αδύναμος στην παραδοχή της ύπαρξης του.  Το τελευταίο χτύπημα του αναγνωρισμένου πνευματικού ανθρώπου ήταν με την «βορβορώδη ψωλεκτασία». 

Για λίγο θέλησα να μάθω αν υπάρχει σαν όρος η Ψωλεκτασία.  Ψάχνοντας ή μάλλον αναδιφώντας (έτσι θα το έγραφε κι ο Ζουράρις) σε γραπτά κείμενα στο διαδίκτυο δεν κατάφερα παρά να κουραστώ.  Αποσύρθηκα στο κρεβάτι αποκαμωμένος μετά από ένα αστείο διάλογο στο Facebook με φίλους μου, ευφάνταστους οπαδούς της αργκό, για την υπόθεση η λέξη να ερμηνεύεται κάπου σε κάποιο λεξικό.  Βγήκαν τα μάτια μας στις οθόνες. Οι περισσότεροι συγκλίναμε στην γνώμη ότι ο άγνωστος όρος «ψωλεκτασία» ίσως ερμηνεύεται σαν επεκτατισμός ή σαν χώρος που συνάζονται δημόσιοι άντρες.  

Πηγή: toportal.gr

Πρόεδρος ΟΕΝΓΕ για την επίθεση του Άδωνι σε γιατρό στη Θεσσαλονίκη: «Προ των πυλών χρεοκοπία και μνημόνιο»

Αδωνις 1

Πρόεδρος ΟΕΝΓΕ για την επίθεση του Άδωνι σε γιατρό στη Θεσσαλονίκη: «Προ των πυλών χρεοκοπία και μνημόνιο»

Την αντίδραση του προέδρου της ΟΕΝΓΕ Πάνου Παπανικολάου προκάλεσε η επίθεση του Άδωνι Γεωργιάδη σε…

Παλαιστίνη: Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί κατά της πολιομυελίτιδας από τον ΟΗΕ

γαζα μωρα πολιομυελίτιδα

Παλαιστίνη: Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί κατά της πολιομυελίτιδας από τον ΟΗΕ

Περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι δεν έλαβαν επισιτιστική βοήθεια μέσω ανθρωπιστικών οργανώσεων τον Αύγουστο στο…