Τι συνιστά έναν καλό μισθό; Πιο δυσαρεστημένοι οι Έλληνες – Σύγκριση ευρωπαϊκών πόλεων

Στην Αθήνα καταγράφεται το χαμηλότερο ποσοστό ικανοποίησης (39%) και στο Λουξεμβούργο το υψηλότερο (87%). Η ικανοποίηση είναι γενικά υψηλότερη στις πόλεις που βρίσκονται στις βόρειες και δυτικές χώρες της ΕΕ.

piggybank 2Gc75AKn18M unsplash
Τι συνιστά έναν καλό μισθό; Σύμφωνα με τον Chris Chasteen, Διευθυντή Ερευνών στο Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών ERI, το τι συνιστά έναν καλό μισθό εξαρτάται από παράγοντες όπως ο τόπος διαμονής, η εμπειρία, η εκπαίδευση, ο κλάδος, οι ανάγκες και ο τρόπος ζωής.

Το Euronews Business εξέτασε τι συνιστά έναν καλό μισθό σε κάποιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με βάση τις εκτιμήσεις των γραφείων ευρέσεως εργασίας και τα δεδομένα εμπειρογνωμόνων. Τα αποτελέσματα της έρευνας ανέδειξαν την Ελλάδα και ιδιαίτερα την Αθήνα, ως την πρωτεύουσα που φιλοξενεί τους πιο δυσαρεστημένους εργαζόμενους, όσον αφορά το μηνιαίο εισόδημά τους.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ένας καλός μισθός για κάποιον που κατοικεί στην Αθήνα κυμαίνεται στα 2.250 – 3.410 ευρώ μικτά.

Ποιος θεωρείται καλός μισθός; Σύγκριση ευρωπαϊκών πόλεων

Βερολίνο: 40.000 και 60.000 ευρώ μεικτά ετησίως

Σύμφωνα με το Talentup, ένας ετήσιος μεικτός μισθός μεταξύ 64.000 και 70.000 ευρώ θεωρείται καλός μισθός στη Γερμανία. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 40.000 έως 43.000 ευρώ καθαρά ετησίως ή 3.300 και 3.600 ευρώ καθαρά μηνιαίως για έναν εργαζόμενο.

Οι μισθοί τείνουν να είναι υψηλότεροι στο Βερολίνο σε σύγκριση με άλλες γερμανικές πόλεις.

«Αν και το κόστος ζωής στο Βερολίνο έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, παραμένει πιο προσιτό από άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπως το Λονδίνο και το Παρίσι», δήλωσε στο Euronews Business ο Michael Stull, Διευθύνων Σύμβουλος της ManpowerGroup UK.

«Το Βερολίνο προσφέρει μισθούς μεταξύ 40.000 και 60.000 ευρώ μεικτά ετησίως», υπογράμμισε.

Λονδίνο: 59.455 – 83.235 ευρώ μεικτά ετησίως

Το HousingAnywhere ανέφερε ότι οι καθαρές μέσες μηνιαίες αποδοχές στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 2.297 λίρες (2.725 ευρώ). Το 2023, με κόστος ζωής στις 1.950 λίρες (2.314 ευρώ), ένας μέσος μηνιαίος καθαρός μισθός που κυμαίνεται μεταξύ 2.500 λιρών (2.962 ευρώ) και 3.300 λιρών (3.915 ευρώ) θεωρούταν καλός μισθός στη χώρα.

Δεδομένου ότι οι μέσες ακαθάριστες εβδομαδιαίες αποδοχές στο Λονδίνο ήταν υψηλότερες κατά 23% από τον μέσο όρο του Ηνωμένου Βασιλείου σύμφωνα με το ONS, ένας καλός μισθός στην πρωτεύουσα θα πρέπει να κυμαίνεται τουλάχιστον μεταξύ 3.643 και 4.815 ευρώ.

Καθώς οι μισθοί διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με τον τομέα, ο Michael Stull της ManpowerGroup UK έδωσε ένα ευρύ φάσμα: «Ένας καλός, αντιπροσωπευτικός ακαθάριστος μισθός “λευκού κολάρο” για έναν επαγγελματία στα μέσα της καριέρας του στο Λονδίνο κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 50.000 λιρών (59.455 ευρώ) και 70.000 λιρών (83.235 ευρώ) ετησίως», δήλωσε.

Παρίσι: Στα 3.400 ευρώ ένας καλός μισθός

Από το 2024, το μέσο καθαρό μηνιαίο εισόδημα στη Γαλλία είναι 2.587 ευρώ. Τυπικά, ένας καλός μισθός για μια άνετη ζωή στη Γαλλία είναι περίπου 3.200 ευρώ μηνιαίως για ένα άτομο που μένει μόνο του ή 5.600 ευρώ τον μήνα για μια τριμελή οικογένεια.

Ωστόσο, λόγω του υψηλότερου κόστους διαβίωσης στο Παρίσι, κάποιος που κατοικεί εκεί θα χρειαστεί περίπου 3.400 € μηνιαίως για να διατηρήσει έναν άνετο τρόπο ζωής.

Μαδρίτη: 35.000 και 55.000 ευρώ μεικτά ετησίως

Σύμφωνα με το HousingAnywhere, ο μέσος καθαρός μισθός στην Ισπανία το 2024 είναι 1.785 ευρώ μηνιαίως ή 2.250 ευρώ μεικτά. Για μια άνετη ζωή, εκτιμάται ότι ένας άγαμος χρειάζεται 2.700 € και κάποιος που συντηρεί οικογένεια 4.000 €.

Δεδομένου ότι ο μέσος μισθός στη Μαδρίτη είναι κατά 18% υψηλότερος από τον εθνικό μέσο όρο, ένας καλός μηνιαίος καθαρός μισθός στην πρωτεύουσα για έναν άγαμο θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 3.185 €.

«Ένας επαγγελματίας στα μέσα της καριέρας του στη Μαδρίτη μπορεί να κερδίζει μεταξύ 35.000 και 55.000 ευρώ μεικτά ετησίως», δήλωσε ο Stull της ManpowerGroup.

Ιρλανδία: 3.220 ευρώ μηνιαίως

Ένας ακαθάριστος μισθός που κυμαίνεται μεταξύ 4.100 και 6.000 ευρώ το μήνα θεωρείται καλός για μια άνετη ζωή στην Ιρλανδία

Στην Ιρλανδία, ένας ακαθάριστος μισθός που κυμαίνεται μεταξύ 4.100 και 6.000 ευρώ το μήνα θεωρείται καλός για μια άνετη ζωή, σύμφωνα με το Instarem.

Ο μέσος ακαθάριστος μισθός για εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης στη χώρα είναι 3.220 ευρώ μηνιαίως.

Οι μισθοί της Ρώμης υπολείπονται των βορειοευρωπαϊκών πόλεων

Σύμφωνα με τη ManpowerGroup, στη Ρώμη ένας καλός μισθός για έναν υπάλληλο στα μέσα της καριέρας του κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 35.000 και 50.000 ευρώ μεικτά ετησίως. «Οι μισθοί στη Ρώμη είναι γενικά χαμηλότεροι σε σύγκριση με τις πόλεις της Βόρειας Ευρώπης, αλλά αυτό αντισταθμίζεται εν μέρει από το χαμηλότερο κόστος ζωής», δήλωσε ο Stull.

Ένας καλός μικτός μισθός στη Ρώμη κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 3.750 και 5.690 ευρώ, σύμφωνα με το Salary Explorer.

Πιο δυσαρεστημένοι εργαζόμενοι οι Έλληνες

Η έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της ΕΕ για την ποιότητα ζωής στις ευρωπαϊκές πόλεις το 2023 αποκαλύπτει σημαντικές διαφορές στην οικονομική ικανοποίηση των νοικοκυριών σε ολόκληρη την ΕΕ.

Στην Αθήνα καταγράφεται το χαμηλότερο ποσοστό ικανοποίησης (39%) και στο Λουξεμβούργο το υψηλότερο (87%). Η ικανοποίηση είναι γενικά υψηλότερη στις πόλεις που βρίσκονται στις βόρειες και δυτικές χώρες της ΕΕ.

pinakas 69aff

Υβριδική εργασία

Ο Pawel Adrjan, επικεφαλής της έρευνας EMEA στο Indeed Hiring Lab, υπογράμμισε ότι ο κόσμος βιώνει έναν ιστορικό μετασχηματισμό στον χώρο της εργασίας. «Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι οι αναζητήσεις για απομακρυσμένη και υβριδική εργασία βρίσκονται σε/ή κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε στο Euronews Business.

Ειδήσεις σήμερα:

Μωραΐτης: Η απάντηση στις δηλώσεις Φάμελλου για Κασσελάκη – «Παιδιά στα Γκούλαγκ κατευθείαν»

Non binary απάντησε στον Σεφερλή: «Σε θυμάμαι να κάνεις τον γκέι στην τηλεόραση με ατάκες που δεν θα ξεχάσω ποτέ»

Αδιανόητη καταγγελία για αισχροκέρδεια: Στο Σύνταγμα χρέωσαν ένα σακουλάκι γαριδάκια 6,5 ευρώ

Λιδάκης από ΠΑΓΝΗ σε Άδωνι: «Ελάτε κύριε Μπόμπο να θαυμάσετε σκηνές απείρου κάλλους… απαιτούμε να παραιτηθείτε»

Θεσσαλονίκη: Εξετάζεται αν ήταν μεθυσμένος ο οδηγός που παρέσυρε την έγκυο με τον σύζυγό της και το παιδί τους – Πώς έγινε το τροχαίο

Θεσσαλονίκη: Εξετάζεται αν ήταν μεθυσμένος ο οδηγός που παρέσυρε την έγκυο με τον σύζυγό της και το παιδί τους – Πώς έγινε το τροχαίο

Το τραγικό περιστατικό έγινε το πρωί της Τετάρτης (11/09) σε περιοχή της Θέρμης, στην ανατολική…

Ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας πήρε θέση για τις αστοχίες του 112: «Μην χτυπάει κάθε τρεις και λίγο»

Ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας πήρε θέση για τις αστοχίες του 112: «Μην χτυπάει κάθε τρεις και λίγο»

Ο Γιώργος Τσατραφύλλιας σχολίασε τις προβλέψεις για τον καιρό και το 112

Τάνια Τσανακλίδου: «Βρισκόμαστε στο δόγμα του σοκ – Μας έκαναν να φοβόμαστε για τα πάντα, για τον καιρό, τις αρρώστιες, την επιβίωση μας»

Τάνια Τσανακλίδου: «Βρισκόμαστε στο δόγμα του σοκ – Μας έκαναν να φοβόμαστε για τα πάντα, για τον καιρό, τις αρρώστιες, την επιβίωση μας»

Για το τι συμβαίνει κοινωνικά στη χώρα μας μίλησε η Τάνια Τσανακλίδου στον αέρα της…

Εικονική πραγματικότητα Μαρινάκη παρά την ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ – «Δεν αποκλείστηκε κανένα μέσο από τη ΔΕΘ»

Εικονική πραγματικότητα Μαρινάκη παρά την ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ – «Δεν αποκλείστηκε κανένα μέσο από τη ΔΕΘ»

Συγκεκριμένα, μετά από σχετική ερώτηση του documentonews.gr, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «δεν αποκλείστηκε κανένα μέσο, δεν υπήρξε…