Newsroom

Newsroom

Το βρετανικό δημοψήφισμα προ των πυλών: Μέσα ή έξω από την ΕΕ;

Λιγότερο από ένα 24ωρο απέμεινε για το κρίσιμο βρετανικό δημοψήφισμα που θα κρίνει την παραμονή ή μη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και τα βλέμματα όλου του πλανήτη είναι στραμμένα στη Γηραιά Αλβιώνα.

576631841dc524a6088b4586

Στη Βρετανία η ένταση μεταξύ των υποστηρικτών του Brexit και του Bremain βρίσκεται στα ύψη, κάτι που έγινε σαφές κατά τη διάρκεια του τελευταίου μεγάλου debate που πραγματοποιήθηκε στην Wembley Arena του Λονδίνου με κύριους αντιπάλους τον πρώην δήμαρχο του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον (φανατικό υποστηρικτή του Brexit) και τον νυν δήμαρχο της αγγλικής πρωτεύουσας Σαντίκ Καν (υποστηρικτή της παραμονής στην ΕΕ).

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο συντονιστής της συζήτησης χρειάστηκε να παρέμβει σε πολλές περιπτώσεις για να ηρεμήσει τα πνεύματα κατά τη διάρκεια του debate, που κράτησε περίπου δύο ώρες, με τους υποστηρικτές του Brexit να μιλούν για «ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας» της Βρετανίας και να δίνουν έμφαση στο οικονομικό κομμάτι, αποκρούοντας τους ισχυρισμούς περί ισχυρού πλήγματος στην οικονομία της χώρας σε περίπτωση εξόδου από την ΕΕ, ενώ την άλλη πλευρά να κάνει λόγο για κατασκευασμένο κλίμα αντιευρωπαϊσμού και απομονωτισμού που καλλιεργούν ο Μπόρις Τζόνσον, ο Νάιτζελ Φάρατζ και οι άλλοι υπέρμαχοι του Brexit, κατηγορώντας τους ότι επενδύουν στην καταστροφολογία με προφανή ψέματα, όπως το ότι δήθεν η Τουρκία θα μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όμως το θέμα του βρετανικού δημοψηφίσματος συζητείται έντονα και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Οι επικεφαλής των χρηματοπιστωτικών ρυθμιστικών οργανισμών στις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού, συζήτησαν χθες για το επερχόμενο δημοψήφισμα σε μια προγραμματισμένη συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών.

«Κατά τη διάρκεια της διευθυντικής συνόδου, η επιτροπή συζήτησε τις πρόσφατες εξελίξεις της αγοράς, καθώς και την πιθανότητα της απόσχισης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών περιληπτικά για τη συνάντηση.

Η πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζάνετ Γέλεν, η οποία αποτελεί μέλος του Συμβουλίου, δεν συμμετείχε στην κλειστή συνάντηση. Η Γέλεν μίλησε όμως κατά την προγραμματισμένη αναφορά της στην Τραπεζική Επιτροπή της Γερουσίας και επισήμανε ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα μπορούσε να έχει «σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις» και να επηρεάσει την προοπτική της αμερικανικής οικονομίας.

Στην αναφορά του το Συμβούλιο επισημαίνει την επιρροή στην οικονομία του Βρετανικού δημοψηφίσματος, της ανασφάλειας περί της οικονομικής συμφωνίας της Ελλάδας και τη συνεχιζόμενη γεωπολιτική κρίση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, και προσθέτει ότι η μετανάστευση από εμπόλεμες χώρες «έχει επίσης θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή συνοχή».

0n

Φρίκη στις ΗΠΑ: Μητέρα σκότωσε τον 6χρονο γιο της – Τον κάρφωσε στον τοίχο και τον πυροβολούσε

ΗΠΑ

Φρίκη στις ΗΠΑ: Μητέρα σκότωσε τον 6χρονο γιο της – Τον κάρφωσε στον τοίχο και τον πυροβολούσε

«Έχουμε περάσει πάνω από 100 ώρες βλέποντας ανατριχιαστικά βίντεο, φωτογραφίες, αλλά και μηνύματα στο κινητό…

Σοκάρει ο Κοντογιαννίδης: «Το σπίτι είναι παράταιρο, είναι νεκροταφείο, ντροπή» (video)

κοντογιαννίδης

Σοκάρει ο Κοντογιαννίδης: «Το σπίτι είναι παράταιρο, είναι νεκροταφείο, ντροπή» (video)

«Να πούμε ότι είμαστε χαρούμενοι επειδή σώσαμε το σπίτι;», αναρωτήθηκε ο Παύλος Κοντογιαννίδης

Ευαγγελία Πλατανιώτη: «Ήθελε προσπάθεια για να μην πάρουμε μετάλλιο, τόσο πολύ αδικηθήκαμε» (video)

platanioti 7515e

Ευαγγελία Πλατανιώτη: «Ήθελε προσπάθεια για να μην πάρουμε μετάλλιο, τόσο πολύ αδικηθήκαμε» (video)

«Δεν είναι ότι μόνο η Ελλάδα αδικήθηκε, αδικήθηκαν κι άλλες χώρες», τόνισε η Ευ. Πλατανιώτη