Το μόνο που θυμίζουν οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ είναι το παιδικό παιχνίδι… μουσικές καρέκλες

Το ΠΑΣΟΚ βασικά αναρωτιέται ποιος θα βρεθεί στη σκηνή όταν σταματήσει η μουσική

pasok

Είχα πει ότι δε θα ασχοληθώ με την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, Χώρα του Φωτός, αλλά οι εξελίξεις δε μ’ αφήνουν! Γιατί όποιος είπε ότι η ελληνική πολιτική είναι βαρετή, σίγουρα δεν είχε υπολογίσει το ΠΑΣΟΚ!

Ένα ΠΑΣΟΚ καινούριο, που δεν έχει καμία σχέση με το παλιό ΠΑΣΟΚ, το ορθόδοξο, αυτό που αναφέρεται συχνά σε συζητήσεις με ένα αίσθημα νοσταλγίας και υπερβολής, με αφηγήσεις που ακούγονται σαν αστικοί μύθοι, που δίνουν το αίσθημα πως όταν έπιανε βροχή στην Ελλάδα, ήταν βροχή από χιλιάρικα (δραχμές, παλιές, ωραίες).

Η «Χρυσή Εποχή» της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, τότε που τα παιδάκια με τα χρήματα από τα κάλαντα αγόραζαν μια μικρή γκαρσονιέρα για όταν θα πάνε φοιτητές, πέρασαν ανεπιστρεπτί, αφήνοντας πίσω τους περισσότερα κατάλοιπα από όσα μπορούσαν να υπολογιστούν.
Ακριβώς όπως έγινε και με τους λογαριασμούς και τα χρέη που ακόμα ψάχνονται πως θα αποπληρωθούν…

Τέλος πάντων, περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις, πέρασαν έγιναν μύθος κι ενδεχομένως πλέον ένα εσωτερικό αστείο ανάμεσα στις παρέες. Είναι κρίμα ένα κόμμα με τέτοια ιστορία να έχει γίνει περισσότερο αστείο, παρά αντιπολίτευση.

Όχι πως ο ΣΥΡΙΖΑ πάει πίσω, εκεί κι αν γίνεται ο χαμός, αλλά εκεί τα πράγματα είναι πιο σοβαρά, υπάρχουν πιο βαθιές και ουσιώδεις διαφωνίες στην εξέλιξη του αυτού του σήριαλ, που σύμφωνα με τα όσα έχουμε δει, μάλλον πάει για διάσπαση. Πώς να το πω πιο απλά, η διαφορά ανάμεσα στα επεισόδια που εξελίσσονται στα δύο κόμματα είναι όπως ανάμεσα στα «Φιλαράκια» και το «Game of Thrones»: το ένα είναι μια σειρά για όλη την οικογένεια που τη βλέπεις και την ξαναβλέπεις, το άλλο είναι κάτι πιο «βαρύ», το βλέπεις παθιάζεσαι, κολλάς και στο τέλος δε γίνεται τίποτα.

Και οι δύο πάντως αντί να φοβούνται τις «τσούχτρες», γιατί είναι ύπουλες, προσπαθούν να καλοπιάσουν τον…«καρχαρία», που στο κάτω-κάτω είναι ξεκάθαρος. Και για τον ΣΥΡΙΖΑ η όλη κατάσταση μοιάζει πρωτόγνωρη (όπως τόσα και τόσα άλλα…), στο ΠΑΣΟΚ η μάχη για τις καρέκλες δεν είναι κάτι καινούριο, αφού από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι και σήμερα, τα εσωκομματικά τζαρτζαρίσματα δεν έχουν σταματήσει να παίζουν… στο repeat και, σχεδόν, πάντα χωρίς κανέναν ουσιαστικό λόγο.

Γι’ αυτό και η όλη κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ το μόνο που θυμίζει είναι το παιδικό παιχνίδι «Μουσικές Καρέκλες». Για όποιον δεν θυμάται πως παίζεται, υπάρχει μια ομάδα παιδιών που τρέχει γύρω-γύρω από τις καρέκλες όσο παίζει μουσική. Υπάρχει μια καρέκλα λιγότερη και μόλις η μουσική σταματήσει, τα πιτσιρίκια τρέχουν να κάτσουν κι όποιο δεν προλάβει, χάνει.

Ευγενικό αφιέρωμα στο debate των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ με ένα ερώτημα για την Άννα

Ε, κάπως έτσι και στο ΠΑΣΟΚ, εκεί που τα πράγματα δείχνουν να πάνε καλά, όπως για παράδειγμα η άνοδος των ποσοστών στις εκλογές, η «μουσική» σταματάει και ξεκινάει η φαγωμάρα για το ποιος θα προλάβει να κάτσει. Τι συμβαίνει, λοιπόν, όταν η πολιτική αρένα μοιάζει περισσότερο με παιχνίδι στρατηγικής και λιγότερο με σοβαρή ηγεσία; Και γιατί κάθε ηγετική αλλαγή μοιάζει σαν μια διονυσιακή γιορτή, όπου τα στελέχη ψάχνουν την ιδανική θέση, πριν κάποιος τους την προλάβει;

Αν οι ιστορικοί του μέλλοντος κληθούν να απαντήσουν στα παραπάνω ερωτήματα θα έχουν πολλή, μα ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΗ δουλειά!

  • Το 2017, ήρθε η Φώφη Γεννηματά, με το χαμόγελο που θα μπορούσε να λιώσει και την πιο σκληρή καρδιά, ανέλαβε την ηγεσία, προσπαθώντας να ενώσει τα κομμάτια του κόμματος και να το επαναφέρει στην πολιτική σκηνή. Η Φώφη, κατάφερε να κρατήσει το κόμμα ζωντανό, παρά τις συνεχείς προκλήσεις.
  • Το 2021, ο Νίκος Ανδρουλάκης κέρδισε τις εσωκομματικές εκλογές και με το στυλ και την ενέργεια ενός ροκ σταρ, προσπαθεί να επαναφέρει το ΠΑΣΟΚ στην κορυφή, υποσχόμενος να φέρει νέα πνοή στο κόμμα.
  • Τώρα ποιος;;;

Την ίδια στιγμή, φαντάζομαι μικρά πράσινα καλικαντζαράκια να πριονίζουν τα πόδια από διάφορες καρέκλες, χωρίς λόγο, έτσι για να υπάρχει ενδιαφέρον, κανείς να μην ξέρει τι έρχεται μετά κι ο Γερουλάνος να τρίβει τα χέρια του, σκεπτόμενος «ΑΝ ΟΧΙ ΤΩΡΑ, ΠΟΤΕ; ΑΝ ΟΧΙ ΕΓΩ, ΠΟΙΟΣ;» και διατυμπανίζει πόσο καλός είναι στη δημιουργία ομάδων κρούσης, όπως έκανε τότε για να σώσει μια εταιρεία του από πτώχευση. Υπάρχει σχετικό βίντεο στο YouTube από τη συνέντευξη που ειπώθηκε αυτό.

Αλήθεια τώρα, αν δεν είναι όλο αυτό ιδανικό σενάριο για τηλεοπτική σειρά που θα ρίξει το Netflix, δεν ξέρω τι είναι!

Κάθε σεζόν θα είχε ανατροπές και κάθε πρωταγωνιστής θα έβρισκε νέες μεθόδους για να επιβιώσει στις πολιτικές «αρένες» και νέους συμμάχους, θυμίζοντας μας ότι στο τέλος της ημέρας, η εξουσία είναι το τελικό έπαθλο, όμως οι καρέκλες εξακολουθούν να είναι πάντα λιγότερες από τους παίκτες. ΚΑΙ reality show γίνεται, με τους υποψήφιους να πρέπει να περάσουν δοκιμασίες για τη διεκδίκηση μιας καρέκλας.

Την ίδια στιγμή, η χώρα αντιμετωπίζει κρίσεις σε κάθε επίπεδο -από φυσικές καταστροφές μέχρι την οικονομία- κι ο κόσμος αφού είδε ότι κανείς δεν ασχολείται με την επίλυση των θεμάτων αυτών, είτε τους γύρισε την πλάτη με αδιαφορία όπως φάνηκε από τα νούμερα της αποχής στις εκλογές, είτε στρέφεται σε λύσεις αμφιβόλου ποιότητας όπως δείχνουν τα ποσοστά ανόδου της Λατινοπούλου στις δημοσκοπήσεις.

Κατά πως φαίνεται, τα εσωκομματικά δρώμενα των δύο κομμάτων μοιάζουν με μια ατελείωτη κωμωδία όμως το κοινό έχει αρχίσει να χάνει την υπομονή του και το σενάριο παραμένει το ίδιο: το ΠΑΣΟΚ αναρωτιέται ποιος θα βρεθεί στη σκηνή όταν σταματήσει η μουσική, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά τον ψυχαναλυτή που θα του εξηγήσει ποιο είναι το νόημα της πολιτικής ζωής και γιατί δεν το βρίσκει.

Όσο υπάρχουν καρέκλες να αλλάζουν…χέρια, θα υπάρχει πάντα κάτι να μας διασκεδάζει και ποιος ξέρει, ίσως κάποια μέρα, όταν η μουσική σταματήσει, να βρεθεί κάποιος που θα καθίσει στην καρέκλα και θα αρχίσει όντως να προσπαθεί λύσει τα πραγματικά προβλήματα.

Ειδήσεις σήμερα:

Καυγάς Πορτοσάλτε και Κωνσταντινόπουλου για το poll του ΣΚΑΙ (video)

Μουρατίδης σε Μπογδάνο: «Να πλένετε το στόμα σας με αγιασμό όταν μιλάτε για την Ακρίτα» (video)

Debate ΠΑΣΟΚ: Ανέβηκαν οι τόνοι για τις υποκλοπές – Στο επίκεντρο η στάση της Διαμαντοπούλου (video)

Γλυφάδα: Το διαδικτυακό κάλεσμα για τον ξυλοδαρμό της 14χρονης – «Ελάτε να τη δείρουμε» (video)

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Χαμόγελο του Παιδιού για Κέρκυρα: Είχαμε ενημερώσει δύο φορές από το 2021 για την 49χρονη

Χαμόγελο του Παιδιού για Κέρκυρα: Είχαμε ενημερώσει δύο φορές από το 2021 για την 49χρονη

Τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν νωρίτερα ότι η 11χρονη κόρη του ζευγαριού κάλεσε την αστυνομία, λέγοντας ότι…

Κατερίνα Στεφανίδη για Μαρινέλλα: «Η μισή χώρα πιστεύει ότι μετά τα 50 πρέπει να φοβάσαι να ζήσεις»

Κατερίνα Στεφανίδη για Μαρινέλλα: «Η μισή χώρα πιστεύει ότι μετά τα 50 πρέπει να φοβάσαι να ζήσεις»

Το δικό της σχόλιο για την κατάρρευση της Μαρινέλλας στην σκηνή του Ηρωδείου έκανε η…