Newsroom

Newsroom

To μυθιστόρημα που έγραψε η Βιρτζίνια Γουλφ πριν την αυτοκτονία της

Στις 27 Μαρτίου του 1941, η Βιρτζίνια Γουλφ έγραψε ένα γράμμα στον εκδότη της John Lehmann και του εμπιστεύτηκε τις ανησυχίες της για το μυθιστόρημα που μόλις είχε γράψει και ολοκληρώσει.

56ffe4041dc5246e1a8b466f

Η ίδια ένοιωθε ότι το βιβλίο της “Between the Acts” ήταν “ανόητο και ασήμαντο” για να δημοσιευτεί. Του έγραψε μάλιστα πως θα έκανε οπωσδήποτε τις απαραίτητες διορθώσεις για να μπορέσει να δημοσιευτεί στο τέλος του έτους.

Την επόμενη μέρα, πριν καν ο εκδότης λάβει την επιστολή της, η Γουλφ γέμισε τις τσέπες της με πέτρες, μπήκε στον ποταμό Ouse και αυτοκτόνησε. Η συγγραφέας έπασχε από κατάθλθψη, ενώ η έλευση του πολέμου στην Ευρώπη χειροτέρεψε την κατάστασή της. Ήταν 59 χρονών και συγγραφέας οκτώ μυθιστορημάτων που άφησαν μία σπουδαία κληρονομιά στην ιστορία της λογοτεχνίας.

Ο σύζυγός της και ο εκδότης της την είχαν διαβεβαιώσει για την ποιότητα του τελευταίου της μυθιστορήματος. Όταν τελικά αυτό δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τον θάνατό της, τον Ιούλιο του ίδιου έτους, ο Leonard Woolf πρόσθεσε ένα σημείωμα εξηγώντας ότι το χειρόγραφο δεν είχε τελικά αναθεωρηθεί από τη συγγραφέα. “Δεν θα έκανε μεγάλες αλλαγές στο αρχικό κείμενο, αν και θα μπορούσε να είχε κάνει κάποιες διορθώσεις και τροποποιήσεις”, έγραφε χαρακτηριστικά.

Παρά την αρνητική εκτίμηση που η ίδια έτρεφε για το τελευταίο έργο της, επηρεασμένη πιθανόν από την κατάθλιψη, πρόκειται για ένα από τα πιο λυρικά έργα της. Η ιστορία διαδραματίζεται στο Pointz Hall ένα εξοχικό σπίτι που ανήκε στην οικογένεια Oliver για 120 χρόνια. Κεντρικό θέμα του βιβλίου είναι η παρουσίαση ενός θεάματος στο χωριό σε σενάριο και σκηνοθεσία της δραστήριας κυρίας La Trobe, το οποίο καλύπτει όλη την ιστορία της Αγγλίας από το Μεσαίωνα έως την παραμονή του πολέμου το καλοκαίρι του 1939.

Τα κωμικά γεγονότα στη σκηνή, οι αντιδράσεις των χωρικών στο ακροατήριο, το μείγμα παρόντος και παρελθόντος παρουσιάζονται με ευφυία και διορατικότητα επιβεβαιώνοντας την πίστη της Βιρτζίνια Γουλφ στην τέχνη, ως ενοποιητική αρχή της ζωής.

Οι κριτικοί είχαν αντιληφθεί την τάση της να ενσωματώνει στα μυθιστορήματα της τις συζητήσεις γύρω από τις κοινωνικές συνθήκες και την αλλαγή τους, ειδικά σε σχέση με τις γυναίκες. Το μυθιστόρημα της ολοκληρώθηκε μετά τον θάνατο του ανιψιού της Julian Bell στον ισπανικό εμφύλιο και ενώ ο πόλεμος έχει ήδη φτάσει στο Λονδίνο.

Όταν τέλειωσε το μυθιστόρημα, αισθάνθηκε το μυαλό της να την εγκαταλείπει. “Αγαπημένε μου, αισθάνομαι ότι τρελαίνομαι ξανά. Δεν μπορούμε να περάσουμε πάλι αυτές τις φοβερές στιγμές. Και δεν θα καταφέρω να το ξεπεράσω αυτή τη φορά”, έγραφε στο τελευταίο γράμμα της στον σύζυγό της.

Η Βιρτζίνια Γουλφ έβαλε στο επίκεντρο του τελευταίο τηε μυθιστορήματος ένα δυναμικό και αμφιλεγόμενο ανθρώπινο δράμα. Κανείς δεν περίμενε τίποτα λιγότερο από μία συγγραφέα που προσπάθησε να διερευνήσει τα μυστήρια του ανθρώπινου χαρακτήρα και της συνείδησης σε όλο το λογοτεχνικό έργο της.  

Θύελλα αντιδράσεων με Άρειο Πάγο και υποκλοπές: «Σε λίγο θα κατηγορήσουν αυτούς που παρακολουθούσαν»

υποκλοπές

Θύελλα αντιδράσεων με Άρειο Πάγο και υποκλοπές: «Σε λίγο θα κατηγορήσουν αυτούς που παρακολουθούσαν»

Κύμα οργής και αντιδράσεων έχει προκαλέσει το πόρισμα του Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές

Κλιματιστικά: SOS από την Ομοσπονδία Ψυκτικών – Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που κρύβουν (video)

air conditioner 8843842 1280

Κλιματιστικά: SOS από την Ομοσπονδία Ψυκτικών – Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που κρύβουν (video)

Τα κλιματιστικά έχουν «πάρει φωτιά» λόγω καύσωνα αλλά πρέπει να έχουν σωστή συντήρηση και χρήση

Καβάλα: Αυτοκίνητο έκανε «ελεύθερη πτώση» από 20 μέτρα και προσγειώθηκε σε αυλή σπιτιού (photos)

troxaio kavala 1

Καβάλα: Αυτοκίνητο έκανε «ελεύθερη πτώση» από 20 μέτρα και προσγειώθηκε σε αυλή σπιτιού (photos)

Το περιστατικό έγινε τα ξημερώματα της Δευτέρας (29/07) με το αυτοκίνητο να κινείται στον δρόμο…

Νέα Σμύρνη: Τα νεότερα για τη φωτιά στο αυτοκίνητο του γνωστού ηθοποιού – Οι εκρήξεις σόκαραν τη γειτονιά

Νέα Σμύρνη

Νέα Σμύρνη: Τα νεότερα για τη φωτιά στο αυτοκίνητο του γνωστού ηθοποιού – Οι εκρήξεις σόκαραν τη γειτονιά

Αίσθηση έχει προκαλέσει ο εμπρησμός σε αυτοκίνητο γνωστού ηθοποιού στη Νέα Σμύρνη