Newsroom

Newsroom

Τουρκία: 7000 αστυνομικοί απέκλεισαν τη βάση Ιντσιρλίκ – Φήμες για νέα απόπειρα πραξικοπήματος

Περίπου 7.000 ένοπλοι αστυνομικοί σε βαρέα οχήματα έχουν περιβάλλει την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ που χρησιμοποιείται από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ σε μια κίνηση που Τούρκος υπουργός αποκάλεσε «έλεγχο ασφαλείας». Ωστόσο, εικασίες έχουν προκύψει για μια νέα απόπειρα πραξικοπήματος.

579db2d91dc524d3178b45b8

Όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Αγκυρα Α. Φερεντίνου, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της γείτονος, η “απόπειρα” σημειώθηκε στη βάση του Ιντσιρλίκ, η οποία έκλεισε, ενώ υπάρχει μεγάλη κινητικότητα των στρατιωτικών δυνάμεων.

Η εφημερίδα Χουριέτ ανέφερε νωρίτερα ότι η αστυνομία στα Άδανα είχε προειδοποιηθεί για μια νέα απόπειρα πραξικοπήματος, και αμέσως έθεσε δυνάμεις σε συναγερμό.

Οι δυνάμεις ασφαλείας οπλισμένοι με τυφέκια και τεθωρακισμένα οχήματα που χρησιμοποιούν τα τουρκικά ΜΑΤ φαινόντουσαν σε φωτογραφίες που ανήρτησαν αυτόπτες μάρτυρες στο διαδίκτυο.

Στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος, πολλοί στρατιωτικοί στην Αεροπορική Βάση Ιντσιρλίκ, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή της, στρατηγό Μπεκίρ Ερτζάν Βαν, συνελήφθησαν με την κατηγορία της προδοσίας από τις τουρκικές αρχές, εφόσον υπήρξαν πληροφορίες ότι ένα από τα F-16 που συμμετείχαν στην εξέγερση για την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν είχε ανεφοδιαστεί εκεί.

Ο διοικητής μάλιστα φέρεται να προσπάθησε να ζητήσει άσυλο στις ΗΠΑ, αλλά το αίτημα προφανώς απορρίφθηκε.

Η Αεροπορική Βάση Ιντσιρλίκ χρησιμοποιείται τόσο από τις τουρκικές και τις αμερικανικές δυνάμεις και είναι ζωτικής σημασίας για την υπό αμερικανική ηγεσία αντιτρομοκρατική εκστρατεία βομβαρδισμών στη Συρία και το Ιράκ. Χρησιμεύει επίσης ως ένας από έξι χώρους αποθήκευσης αμςερικανικών πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη. Ο ακριβής αριθμός των πυρηνικών βομβών δπου ιατηρούνται στη βάση είναι άγνωστος, αν και, σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, μπορεί να αποθηκεύονται έως και 90 κεφαλές.

Οι αεροπορικές επιθέσεις του υπό αμερικανική ηγεσία συνασπισμού έχουν διακοπεί για αρκετές ημέρες όταν διακόπηκε η παροχή ρεύματος στην βάση. Το στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ που σταθμεύει εκεί αναγκάστηκε να λειτουργεί γεννήτριες.

Ο «έλεγχος ασφαλείας» στη βάση έρχεται καθώς η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σαρωτική στρατιωτική μεταρρύθμιση το Σάββατο. Σε μια συνέντευξη με το τηλεοπτικό κανάλι A-Haber, ο Ερντογάν παρουσίασε σχέδια για την διάλυση όλων των στρατιωτικών ακαδημιών και την αντικατάστασή τους με ένα νέο πανεπιστήμιο εθνικής άμυνας.

Οι διοικητές των διαφόρων κλάδων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων θα τεθούν υπό τας διαταγάς του υπουργού Άμυνας. Επιπλέον, ο Ερντογάν θέλει την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΜΙΤ) και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου να αναφέρονται άμεσα στον ίδιο, πράγμα που θα απαιτήσει μια νέα συνταγματική τροποποίηση που πρέπει να περάσει από το κοινοβούλιο.

Επίσης, έρχεται την παραμονή μιας επίσκεψης από έναν ανώτατο στρατιωτικό αξιωματούχο των ΗΠΑ, τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των ΗΠΑ, Τζόζεφ Ντάνφορντ, ο οποίος έχει προγραμματιστεί να αφιχθεί στην Τουρκία την Κυριακή. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στην Χουριέτ ότι ο Ντάνφορντ επέμεινε να επισκεφτεί, πέραν της Αγκυρας, το Ιντσιρλίκ.

Γαλλία: Αποκαταστάθηκαν οι ζημιές που προκλήθηκαν στις γραμμές των τρένων από σαμποτάζ

treno 7

Γαλλία: Αποκαταστάθηκαν οι ζημιές που προκλήθηκαν στις γραμμές των τρένων από σαμποτάζ

Το σιδηροδρομικό δίκτυο της Γαλλίας δέχθηκε επίθεση στις γραμμές που κινούνται βόρεια (Κρουαζίγ), δυτικά (Κουρταλέν)…

Συνέχεια προβλημάτων στους Ολυμπιακούς Αγώνες: Αναβάλλονται οι αγώνες windsurfing και για τον Βύρωνα Κοκκαλάνη

3580346

Συνέχεια προβλημάτων στους Ολυμπιακούς Αγώνες: Αναβάλλονται οι αγώνες windsurfing και για τον Βύρωνα Κοκκαλάνη

Οι υπεύθυνοι της κατηγόριας στη Μασσαλία ανησυχούν ότι και τη Δευτέρα (28/7) ο αέρας δεν…

Λίβανος: Ζητά διεθνή έρευνα για την αιματηρή επίθεση στα υψίπεδα του Γκολάν

israil libanos sunora stratos

Λίβανος: Ζητά διεθνή έρευνα για την αιματηρή επίθεση στα υψίπεδα του Γκολάν

Η τριμερής επιτροπή συγκεντρώνει στρατιωτικούς αξιωματούχους από τον Λίβανο και το Ισραήλ, τεχνικά σε εμπόλεμη…