Newsroom

Newsroom

Τσίπρας προς Σαμαρά: Πείτε μας για το αμαρτωλό τρίγωνο εξουσίας – τραπεζών – εκδοτών

Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για τα τραπεζικά σκάνδαλα κατέθεσε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τις…

tsipras 25 1

Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για τα τραπεζικά σκάνδαλα κατέθεσε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο του ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
 
Στην ερώτησή του αναφέρεται στη διαφαινόμενη κατάθεση νομοσχεδίου που θα αλλάζει τους όρους με τους οποίους έγινε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, με αποτέλεσμα τη ζημία του Δημοσίου, το οποίο έδωσε περί τα 50 δις αλλά σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του οικονομικού τύπου που επικαλείται ο Αλέξης Τσίπρας θα λάβει πίσω λιγότερα από 20 δις. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέτει θέμα πολιτικής ευθύνης για τη ζημία του δημοσίου αν αληθεύει ο παραπάνω σχεδιασμός για επανιδιωτικοποίηση των τραπεζών με τροποποιημένους όρους, και ρωτά αν μετά το ΤΤ θα υπάρξει έλεγχος και στα «κόκκινα» δάνεια των συστημικών τραπεζών ειδικά προς επιχειρηματικούς ομίλους, ΜΜΕ και πολιτικά κόμματα

Ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει ότι το σκάνδαλο του ΤΤ φέρνει στην επιφάνεια «για άλλη μία φορά το αμαρτωλό τρίγωνο  τράπεζες – κόμματα εξουσίας – επιχειρηματικά και εκδοτικά συμφέροντα».
 
Αναλυτικά, η ερώτηση του κ. Τσίπρα:
 
«Το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έφερε στην επιφάνεια για άλλη μία φορά το αμαρτωλό τρίγωνο  «τράπεζες – κόμματα εξουσίας – επιχειρηματικά και εκδοτικά συμφέροντα». Αυτό το τρίγωνο της διαπλοκής έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πορεία της χώρας προς τη χρεοκοπία. Μετά και το κούρεμα των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, έγινε ακόμη πιο επιτακτική και μεγαλύτερη η ανάγκη για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, το οποίο ήδη είχε υποστεί τις βαρύτατες συνέπειες  από τη μεγάλη εκροή καταθέσεων και τις συνέπειες από τη ύφεση και τη λιτότητα που προκάλεσαν τα μνημόνια. Για την ανακεφαλαιοποίηση αυτή έχουν προβλεφθεί 50 δις ευρώ, τα οποία έχουν ήδη εγγραφεί ως δημόσιο χρέος. Από αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί ήδη περίπου 40 δις για την ανακεφαλαιοποίηση αλλά και την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος.
 
Σύμφωνα με την αρχική συμφωνία της ανακεφαλαιοποίησης (38/9.11.2012 Πράξη υπουργικού Συμβουλίου), ο στόχος ήταν μέσα σε χρονικό διάστημα από 2 (Eurobank) μέχρι 4,5 χρόνια (Εθνική, Πειραιώς, Alpha) να ανακτηθούν οι μετοχές των τραπεζών από τους ιδιώτες μετόχους σε συγκεκριμένες τιμές ώστε λόγω και της επίτευξης συνεργειών που θα αύξαναν την αξία των τραπεζών, τελικά να επιστραφούν στο ελληνικό Δημόσιο τα 40 δις και να ακυρωθεί ισόποσο δημόσιο χρέος.
 
Εντούτοις σύμφωνα με δημοσιεύματα του οικονομικού τύπου, επίκειται η κατάθεση νομοσχεδίου με το οποίο αλλάζουν οι όροι και οι ιδιώτες μέτοχοι θα μπορούν να ανακτήσουν άμεσα τις μετοχές τους σε τρέχουσες τιμές της αγοράς, δηλαδή εξευτελιστικά χαμηλότερες από τις αρχικά προβλεπόμενες.
 
Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός
 
•  Μετά το σκάνδαλο του ΤΤ, που αφορά επισφαλή δάνεια περίπου 400 εκ. ευρώ, θα υπάρξει έλεγχος και στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των συστημικών τραπεζών και ειδικότερα προς επιχειρηματικούς ομίλους, ΜΜΕ και πολιτικά κόμματα;
 
•  Αν αληθεύει η πρόθεση για επανιδιωτικοποίηση – πραγματικό ξεπούλημα των τραπεζών στους ιδιώτες μέτοχους – αφού από τα 40 δις που μέχρι σήμερα έχουν απορροφηθεί από τις συστημικές τράπεζες θα αναμένεται να επιστραφούν πίσω το πολύ 15 με 18 δις, ποιος θα αναλάβει την πολιτική αλλά και την ενδεχόμενη ποινική ευθύνη για την ζημία του ελληνικού δημοσίου;»

Φρίκη στις ΗΠΑ: Μητέρα σκότωσε τον 6χρονο γιο της – Τον κάρφωσε στον τοίχο και τον πυροβολούσε

ΗΠΑ

Φρίκη στις ΗΠΑ: Μητέρα σκότωσε τον 6χρονο γιο της – Τον κάρφωσε στον τοίχο και τον πυροβολούσε

«Έχουμε περάσει πάνω από 100 ώρες βλέποντας ανατριχιαστικά βίντεο, φωτογραφίες, αλλά και μηνύματα στο κινητό…

Σοκάρει ο Κοντογιαννίδης: «Το σπίτι είναι παράταιρο, είναι νεκροταφείο, ντροπή» (video)

κοντογιαννίδης

Σοκάρει ο Κοντογιαννίδης: «Το σπίτι είναι παράταιρο, είναι νεκροταφείο, ντροπή» (video)

«Να πούμε ότι είμαστε χαρούμενοι επειδή σώσαμε το σπίτι;», αναρωτήθηκε ο Παύλος Κοντογιαννίδης

Ευαγγελία Πλατανιώτη: «Ήθελε προσπάθεια για να μην πάρουμε μετάλλιο, τόσο πολύ αδικηθήκαμε» (video)

platanioti 7515e

Ευαγγελία Πλατανιώτη: «Ήθελε προσπάθεια για να μην πάρουμε μετάλλιο, τόσο πολύ αδικηθήκαμε» (video)

«Δεν είναι ότι μόνο η Ελλάδα αδικήθηκε, αδικήθηκαν κι άλλες χώρες», τόνισε η Ευ. Πλατανιώτη

Χαλκιδική: «Δεν μας έχουν πει τίποτα από την κατασκήνωση» – Τι λέει ο πατέρας της 8χρονης

pexels kapish mak 586437 1361814

Χαλκιδική: «Δεν μας έχουν πει τίποτα από την κατασκήνωση» – Τι λέει ο πατέρας της 8χρονης

«Φοβάμαι ότι το παιδί μπορεί να πνίγηκε καθώς κολυμπούσε και να μην το κατάλαβαν εκείνη…