Τσίπρας στην ΕΡΤ: Όχι οικουμενική ή συγκυβέρνηση σε αυτή τη φάση – Καμία μείωση στις κύριες συντάξεις

Συνέντευξη στην ΕΡΤ παραχώρησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. «Η χώρα έχει ξεπεράσει τους μεγαλύτερους κάβους», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε ότι είναι αυτονόητο πως θα έπρεπε να υπάρξει μία κουλτούρα διαλόγου σε ό,τι αφορά τα κρίσιμα εθνικά θέματα, παρά τις όποιες διαφορές μεταξύ των κομμάτων.

tsipras ert new

Συνέντευξη στην ΕΡΤ παραχώρησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. «Η χώρα έχει ξεπεράσει τους μεγαλύτερους κάβους», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε ότι είναι αυτονόητο πως θα έπρεπε να υπάρξει μία κουλτούρα διαλόγου σε ό,τι αφορά τα κρίσιμα εθνικά θέματα, παρά τις όποιες διαφορές μεταξύ των κομμάτων.

«Όλα όσα μας απειλούσαν με κούρεμα καταθέσεων και Grexit δεν υπάρχουν πλέον» είπε με νόημα, λέγοντας πως «η  Ελλάδα είναι πλέον παράδειγμα για το πώς πρέπει να λειτουργεί η Δημοκρατία».

Υπάρχουν συντηρητικοί κύκλοι που δεν χάνουν ευκαιρία να βάλλουν κατά της Ελλάδας», σημείωσε ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στο δημοσίευμα της Die Welt. Πρόσθεσε ότι η γερμανική κυβέρνηση διέψευσε κατηγορηματικά τις αναφορές περί «ακυβέρνητης χώρας».

Έχουμε τρία μεγάλα ζητήματα μπροστά μας στα οποία πρέπει να υπάρχει μία εθνική γραμμή πλεύσης, είπε στη συνεχεία, διαχωρίζοντας τις έννοια συνεννόηση από αυτήν της συγκυβέρνησης. Ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι νιώθει πολύ ασφαλής με την κυβερνητική πλειοψηφία και παρατήρησε ότι έγιναν πριν από δύο μήνες εκλογές. «Καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας ότι η κυβέρνηση αυτή είναι μία κυβέρνηση τετραετίας», είπε χαρακτηριστικά.

Ό πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα θελήσει να δημιουργήσει ευρύτερες συναινέσεις στα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα για τον τόπο και εξήγησε ότι θα τις επιδιώξει. «Αυτό δεν συνιστά αδυναμία μας», πρόσθεσε. Χαρακτήρισε δε τη χώρα ως παράδειγμα για το πώς πρέπει να λειτουργεί η δημοκρατία και επανέλαβε ότι «δεν χρειαζόμαστε οικουμενική κυβέρνηση ή διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος».

«Δεν μπαίνουμε σε συνδιαλλαγή με κανέναν»

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αναφορά στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας ότι βρίσκεται σε μια ατέρμονη εσωκομματική διαδικασία, ενώ ερωτηθείς για τα εννέα σημεία που πρότεινε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, έκανε λόγο για ωραίες αλλά ανεφάρμοστες ιδέες. Τόνισε ότι επιθυμεί συνάντηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, πλην Χρυσής Αυγής, ωστόσο υπογράμμισε ότι «δεν μπαίνουμε σε συνδιαλλαγή με κανέναν». «Δεν ζητώ τη στήριξη κανενός για να περάσω τον δύσκολο κάβο», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός. 

Για τη διαπλοκή, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «τρίγωνο της αμαρτίας», στις άκρες του οποίου είναι το τραπεζικό, πολιτικό και μιντιακό σύστημα. «Είμαι πρωθυπουργός και όχι Χρυσός Οδηγός να δίνω ονόματα. Καθήκον μου είναι να βάλω κανόνες που θα ισχύουν για όλους» υπερθεμάτισε και σημείωσε ότι θα περίμενε τη συναίνεση όλων των κομμάτων απέναντι στην παθογένεια της διαπλοκής.

«Να βάλουν πλάτη» όλοι ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να γίνει μία τομή για τη χώρα και αυτή να προχωρήσει προς τα εμπρός. Στον νόμο για τα ΜΜΕ, σχολίασε ότι «κάναμε τους κακούς όχι για να χτυπήσουμε τα ΜΜΕ, αλλά γιατί πρέπει να μπουν κανόνες σε αυτόν τον τόπο». Προανήγγειλε δε νομοθετικές πρωτοβουλίες για «να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο» αλλά και για «να μην μπλοκάρει η διαδικασία ορισμού των ανεξάρτητων αρχών».

«Πυλώνας σταθερότητας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ»

Για την κυβερνητική πλειοψηφία, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε πυλώνα σταθερότητας τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, ενώ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του για την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του. Τόνισε δε ότι η αστάθεια βρίσκεται στην πλευρά της αντιπολίτευσης. «Η κυβέρνηση επιθυμεί να λύνει τα προβλήματα», είπε και πρόσθεσε ότι αυτό θα γίνει και με το ασφαλιστικό. «Τι θα αλλάξει αν γίνουν εκλογές;», διερωτήθηκε. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην παραίτηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, κάνοντας λόγο για στάση αρχής. «Δεν θα δώσω σε κανένα το δικαίωμα να ισχυρίζεται ότι έχει μεγαλύτερη ευαισθησία από εμάς που δίνουμε τη μάχη», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε για τα νομοθετήματα που θα έρθουν στη Βουλή: «Αυτά που θα φέρουμε στη Βουλή θα είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μιας σκληρής διαπραγμάτευσης».

«Η αντιπολίτευση διαλύει την ψυχολογία του κόσμου με την ρητορική περί καταστροφολογίας»

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «με την ρητορική περί καταστροφολογίας, η αντιπολίτευση διαλύει την ψυχολογία του κόσμου». Έκανε λόγο για αλλοπρόσαλλη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης». «Στόχος να φτάσουμε στην κορυφή του βουνού», είπε ο πρωθυπουργός, ενώ έκανε λόγο για «συμβιβασμό που μας βοηθά να επιβιώσουμε». «Success story δεν είναι μόνο οι δείκτες, είναι να βρει ο κόσμος δουλειά» σχολίασε στη συνέχεια και στάθηκε στην ανάγκη η χώρα να ανακτήσει την κυριαρχία της, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση. Συμπλήρωσε επίσης ότι με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η χώρα απέφυγε τον κίνδυνο κουρέματος καταθέσεων το 2016.

«Το ασφαλιστικό ασφαλώς και είναι κόκκινη γραμμή»

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι διατηρεί αλώβητες κάποιες σημαντικές κόκκινες γραμμές. «Το ασφαλιστικό ασφαλώς και είναι κόκκινη γραμμή» είπε ο κ. Τσίπρας και αναφέρθηκε σε μία συνολική μεταρρύθμιση. «Είμαστε με την κοινωνία και το δικαίωμα στη ζωή με αξιοπρέπεια» συμπλήρωσε και επανέλαβε ότι είναι ανοιχτός στον διάλογο. «Δεν πρέπει να λεηλατήσουμε την πιο αδύναμη κοινωνική κατηγορία, τους συνταξιούχους», συνέχισε ο πρωθυπουργός και διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση πρότεινε μικρή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, για την οποία εκτίμησε ότι πιθανώς θα μπορούσε να αποσβεστεί στο μέλλον. Χαρακτήρισε συγκροτημένη την πρόταση που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό. 

«Η κυβέρνηση έχει συγκροτημένη πρόταση για το ασφαλιστικό που συζητείται τώρα στην ΟΚΕ και θα έλθει και στην Βουλή. Προβλέπει διαρθρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό, εξασφαλίζει ότι όποιος έχει εργασθεί επί 15 έτη δικαιούται εθνική σύνταξη, ως βάση πάνω στην οποία θα χτισθεί η αναλογική σύνταξη, προβλέπει ενοποίηση ταμείων, ενώ σε ότι αφορά την κάλυψη του 0,4% υπάρχει και η πρόταση για μια μικρή αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς η οποία θα αποσβεσθεί στο μέλλον, καθώς από το 2017 και μετά προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν πρέπει να υπάρξει καμία μείωση στις συντάξεις»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην διαπραγμάτευση σημειώνοντας ότι σε πολλά πράγματα δεν συμφωνούν οι δανειστές. Έστρεψε εκ νέου τα «πυρά» στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι δεν κατέθεσε ούτε μία πρόταση για τα ισοδύναμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Εκτίμησε επίσης  ότι η διαπραγμάτευση θα ήταν πιο εύκολη αν υπήρχε στήριξη από την αντιπολίτευση και τις εργοδοτικές οργανώσεις και ζήτησε «αναλογική συμμετοχή στα βάρη της κρίσης». «Άποψή μας είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία μείωση στις συντάξεις» επανέλαβε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι από τις συντάξεις σήμερα ζουν και οι άνεργοι των οικογενειών και συμπεριέλαβε στους στόχους της κυβέρνησης την προστασία της υγιούς επιχειρηματικότητας. «Μια δωδέκατη μείωση στις συντάξεις δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Δεσμεύομαι καθαρά επ’ αυτού», υπογράμμισε.

«Η κοινοβουλευτική μας ομάδα ήταν, είναι και θα είναι μια γροθιά» επανέλαβε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αρκεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153 βουλευτών. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση, μετά από σκληρή διαπραγμάτευση τη νύχτας της 12 Ιουλίου, κατάφερε να πετύχει το ταμείο αποκρατικοποιήσεων να έχει έδρα την Ελλάδα και όχι το Λουξεμβούργο. Παράλληλά, προανήγγειλε σημαντικές εξελίξεις μέχρι το τέλος του χρόνου στο θέμα της αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ. Πρόσθεσε ότι η ζώνη της Δραπετσώνας θα αποδοθεί στους κατοίκους της περιοχής.

«Προσκολλημένο το ΠΑΣΟΚ να στηρίζει τη Δεξιά»

Ο πρωθυπουργός προχώρησε σε διαχωρισμό των δανειστών, σημειώνοντας ότι δεν έχουν ενιαία στάση, φέρνοντας ως παράδειγμα τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Ο κ. Ολάντ έχει ειλικρινή έγνοια για την Ελλάδα», εξήγησε. Ανέφερε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει σε άλλη πολιτική οικογένεια από τη σοσιαλδημοκρατία, η οποία αποτελεί όπως είπε όμορο χώρο, αλλά τόνισε ότι πρέπει να αναζητά κανείς συμμαχίες σε μια διαδικασία των 28 στην Ε.Ε. Χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ «προσκολλημένο στο να στηρίζει τη Δεξιά» και έκανε λόγο για αλλαγή των συσχετισμών στην Ευρώπη. Αναφέρθηκε στις εκλογές που έγιναν στην Πορτογαλία, αλλά και σε αυτές που θα διεξαχθούν στην Ισπανία και προέβλεψε νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών σύντομα. 

Προσφυγικό και αποτέλεσμα γαλλικών εκλογών

Ο κ. Τσίπρας, αναφέρθηκε στο προσφυγικό, λέγοντας ότι καμία προηγμένη ευρωπαϊκή χώρα δεν θα ήταν εύκολο να αντιμετωπίσει τέτοιες προσφυγικές ροές, ενώ έκανε λόγο για αιτήματα της Αθήνας στη Frontex, στα οποία δεν υπήρξε ανταπόκριση. Σημείωσε πως η ελληνική ακτοφυλακή σώζει ζωές στο Αιγαίο και ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει αποθήκη ψυχών, ενώ αναφέρθηκε σε πιέσεις που άσκησε η κυβέρνηση προκειμένου να γίνονται επιστροφές των προσφύγων και μεταναστών με έξοδα της Ε.Ε.

Για το αποτέλεσμα των γαλλικών περιφερειακών εκλογών τόνισε ότι είναι ένα μήνυμα για την Ευρώπη, ενώ εκτίμησε ότι προσφυγική κρίση και τρομοκρατία αλλάζουν την Ε.Ε. «Τι ακριβώς ζητάνε από την Ελλάδα να κάνει; Να κάνει επαναπροωθήσεις και να πνίγονται μικρά παιδάκια; Θα είχαμε την απόλυτη κατακραυγή» υπερθεμάτισε, για να υπογραμμίσει ότι δεν είναι η Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι, αλλά «το τελευταίο οχυρό σταθερότητας». Όπως ανέφερε, το ευρωπαϊκό όραμα θα καταρρεύσει αν όλοι υψώνουν τείχη.

Το θέμα της χαλάρωσης των ασφυκτικών οικονομικών πλαισίων με αιτία το προσφυγικό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, το είχε θέσει πρώτος ο Μάρτιν Σουλτς στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είπε ο κ.Τσίπρας. Μίλησε για αμέτρητο κόστος για την καθημερινή 24ωρη διαχείριση των προσφυγικών ροών και είπε ότι «έχουμε καταθέσει ήδη ένα σχέδιο αναγκών» και πως προβλέπει η κυβέρνηση ότι θα χρειαστεί την επόμενη χρονιά μια αυξημένη χρηματοδότηση για να αντιμετωπιστούν αυτές οι ανάγκες.

«Το ΔΝΤ να αποφασίσει αν θέλει το συμβιβασμό»

Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίζει μόνη της τα θέματά της και κάλεσε το ΔΝΤ να αποφασίσει αν θέλει το συμβιβασμό για να μείνει στο πρόγραμμα. Χαρακτήρισε επίσης συμβολική για κάποιες χώρες του Βορρά τη συμμετοχή του ΔΝΤ και ζήτησε ο όποιος συμβιβασμός να γίνει στη μέση του δρόμου. Σημείωσε ότι πλέον μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν καθίσταται και αναγκαία χρηματοδοτικά η στήριξη του Ταμείου, γιατί το ποσό που θα έδινε καλύφθηκε. «Αν δεν θέλει τον συμβιβασμό επίσης είναι κάτι το οποίο πρέπει να το πει δημόσια», πρόσθεσε. Τέλος, αναφέρθηκε στους προκατόχους του λέγοντας ότι πρέπει να υπάρχει ανοιχτός και ζωντανός πολιτικός διάλογος. «Δεν θα ακολουθήσω τα χνάρια προκατόχων μου», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Άγρια κόντρα Άδωνι και Κεχαγιά στον αέρα του ΣΚΑΪ: «Αν τα έχετε πει, να παραιτηθείτε σήμερα» (video)

Άγρια κόντρα Άδωνι και Κεχαγιά στον αέρα του ΣΚΑΪ: «Αν τα έχετε πει, να παραιτηθείτε σήμερα» (video)

«Άκουσα με έκπληξη τον υπουργό "διάλυσης της υγείας" να ισχυρίζεται ψευδώς ότι εγώ είπα ότι…

Βίκυ Λέανδρος: Ξεκαθαρίζει τι έχει συμβεί με το εξώδικο του πατέρα της – «Μου έγραψε τα ωραιότερα τραγούδια»

Βίκυ Λέανδρος: Ξεκαθαρίζει τι έχει συμβεί με το εξώδικο του πατέρα της – «Μου έγραψε τα ωραιότερα τραγούδια»

Η Βίκυ Λέανδρος απάντησε για το εξώδικο που έστειλε ο πατέρας της με αφορμή τη…

Κιμ Γιονγκ Ουν ο τιμωρός: Εκτέλεσε 30 αξιωματούχους για τις πλημμύρες που προκάλεσαν τον θάνατο 4.000 ανθρώπων

Κιμ Γιονγκ Ουν ο τιμωρός: Εκτέλεσε 30 αξιωματούχους για τις πλημμύρες που προκάλεσαν τον θάνατο 4.000 ανθρώπων

Στη Βόρεια Κορέα με έναν απάνθρωπο τρόπο αποδίδονται οι ευθύνες στα κυβερνητικά στελέχη

Νέα «πυρά» Σπίρτζη κατά Κασσελάκη: «Διαγράφει όποιον διαφωνεί και εξυπηρετεί τα συμφέροντα Μητσοτάκη» (video)

Νέα «πυρά» Σπίρτζη κατά Κασσελάκη: «Διαγράφει όποιον διαφωνεί και εξυπηρετεί τα συμφέροντα Μητσοτάκη» (video)

Ο Χρήστος Σπίρτζης αναφέρθηκε στον Στέφανο Κασσελάκη λίγες ώρες πριν την συνεδρίαση της επιτροπής Δεοντολογίας…