Το βαθύτερο σημείο των ωκεανών είναι γεμάτο μικρόβια

[…]

Θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι στα βαθυτερο σημείο των ωκεανων θα έβρισκε κανείς μικρόβια; Και όμως, σύμφωνα με ερυενητές στην Τάφρο των Μαριάνων το βαθυτερο σημείο του κόσμου έχει ένα άκρως δραστήριο οικοσύσστημα μικροβίων.

Το 2010 μια ομάδα δανών, βρετανών, και ιαπώνων επιστημόνων με επικεφαλής τον καθηγητή Ρόνι Γκλουντ του πανεπιστημίου της νότιας Δανίας, έστειλαν ένα μη επανδρωμένο ρομποτικό βαθυσκάφος βάρους 600 κιλών στην τεράστια υποθαλάσσια τάφρο, σε βάθος σχεδόν 11.000 μέτρων.

Το σκάφος συνέλεξε δείγματα από το λασπωμένο ίζημα του βυθού. Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της ανάλυσης στο σημείο υπήρχαν μεγάλες ποσότητες οξυγόνου και ένας μεγάλαος αριθμός μικροβίων. Μάλιστα κάθε κυβικό εκατοστό του ιζήματος του βυθού περιείχε περίπου 10 εκατ. μικρόβια.

Ο λόγος που καταφέρνουν και επιβιώνουν εκεί, είναι το γεγονός ότι βρίσκουν αφθονία νεκρής φυτικής και ζωικής ύλης που καταβυθίζεται σιγά-σιγά από τα μικρότερα βάθη και αποσυντίθεται αργά όταν πια φθάσει στο βυθό και αρχίσει να μετατρέπεται σε ίζημα.

Οι ποσότητες οργανικών υλικών είναι τόσο μεγάλες, που οι επιστήμονες δεν αποκλείουν το γεγονός η συγκεκριμένη τάφρος και άλλα σημεία εξαιρετικά μεγάλου βάθους, παρόλο που αποτελούν μόνο το 2% των παγκόσμιων ωκεανών, να παίζουν σημαντικό ρόλο στον λεγόμενο «κύκλο του άνθρακα» και κατ’ επέκταση στη ρύθμιση του κλίματος της Γης.
 
Οι επιστήμονες που ερεύνησαν τα μικρόβια στην τάφρο των Μαριανών, σχεδιάζουν μέσα στο 2013 να κάνουν ανάλογη συλλογή δειγμάτων και από το δεύτερο βαθύτερο σημείο των ωκεανών, την τάφρο Κερμαντέκ – Τόνγκα, κοντά στις νήσους Φίτζι του Ειρηνικού, σε βάθος 10,8 χιλιομέτρων.

Φωτιά στην Κόρινθο – Η στιγμή που ο τραυματίας πυροσβέστης μεταφέρεται μακριά από το πύρινο μέτωπο (photo)

Φωτιά στην Κόρινθο – Η στιγμή που ο τραυματίας πυροσβέστης μεταφέρεται μακριά από το πύρινο μέτωπο (photo)

Τραυματίστηκε ο υποδιοικητής της ΠΥ Κορίνθου, κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης από εναέριο μέσο