Newsroom

Newsroom

Βόρεια Χίος: Παράταση αγωνίας για το αντιμόνιο μετά από παρέμβαση Μηταράκη – Οργανώνονται οι κάτοικοι

Οι έντονες αντιδράσεις των κατοίκων των χωριών του Δήμου Αμανής στη Βόρεια Χίο για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι εξορύξεις οδήγησε, μετά από μήνες, τον «εξαφανισμένο» βουλευτή Χίου, Νότη Μηταράκη, να παρέμβει

Εξελίξεις έφερε στην υπόθεση των ορυχείων αντιμονίου το Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας στο οποίο υπερψηφίστηκε η πρόταση του Δημάρχου, Ι. Μαλαφή για συγκέντρωση ερωτήσεων από τους κατοίκους και αποστολή τους στις αρμόδιες αρχές. Οι έντονες αντιδράσεις των κατοίκων των χωριών του Δήμου Αμανής στη Βόρεια Χίο για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι εξορύξεις οδήγησε, μετά από μήνες, τον «εξαφανισμένο» βουλευτή Χίου, Νότη Μηταράκη, να παρέμβει στην υπόθεση επικοινωνώντας με το Υπουργείο Ενέργειας. Μετά από επικοινωνία με την αρμόδια υφυπουργό Αλεξάνδρα Σδούκου αποφασίστηκε:

α) Να δοθούν επιπλέον δέκα (10) ημέρες παράταση στη δημόσια διαβούλευση,

β) να ζητηθεί από τον Δήμο Χίου να συγκεντρώσει το σύνολο των ερωτημάτων που τίθενται από πολίτες και φορείς και να αποσταλούν επισήμως στο Υπουργείο και

γ) να διοργανωθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τηλεδιάσκεψη με συμμετοχή όλων των συναρμοδίων για να επιλυθεί κάθε σχετική απορία.

Υπενθυμίζεται πως το ξαφνικό ενδιαφέρον της κυβέρνηση Μητσοτάκη για το αντιμόνιο έχει γεωπολιτικά και οικονομικά αίτια. Οι παγκόσμιες τιμές του αντιμονίου έχουν εκτοξευτεί εξαιτίας του εμπάργκο της Κίνας, η οποία έχει τα πρωτεία στην παγκόσμια παραγωγή. Επίσης το αντιμόνιο χρησιμοποιείται στην κατασκευή ηλιακών πάνελ, ανεμογεννητριών και μπαταριών υγρού μετάλλου που είναι αναγκαίες για την ενεργειακή μετάβαση με βάση τους στόχους της ΕΕ για το 2030.

Τι αποφασίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η πρόταση του Δημάρχου, η οποία υπερψηφίστηκε με 22 ψήφους:

«Να συγκεντρωθούν όλες οι ερωτήσεις των παρατάξεων των πολιτών και των φορέων και να αποσταλούν στους αρμόδιους φορείς, Υπουργείο, Ελληνική Αρχή Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών, θεσμικούς επιστημονικούς φορείς και να πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου εκεί θα δοθούν απαντήσεις και στη συνεχεία το Δημοτικό Συμβούλιο θα καταθέσει τις παρατηρήσεις του επί της διαβούλευσης».

Η αντιπολίτευση που απαρτίζεται από 4 πολιτικές δυνάμεις κατέθεσε δική της πρόταση η οποία βάζει τέλος σε κάθε συζήτηση για εκμετάλλευση των ορυχείων αντιμονίου:

«Να σταματήσει τώρα κάθε σχέδιο έρευνας και εκμετάλλευσης του ΥΠ.ΕΝ. και της κυβέρνησης για τον ορυκτό πλούτο της Βόρειας Χίου, που αφορά στο αντιμόνιο, να χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση τις ανάγκες των νησιών σε υποδομές και πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης με βάση την προστασία του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος».

Η πρόταση έλαβε 15 ψήφους, ενώ αλγεινή εντύπωση προκάλεσε στους κατοίκους που ήταν στο Δημαρχείο η αποχώρηση του στενού συνεργάτη του Ν. Μηταράκη, Μιχάλη Χατζηδάκη (μέλος του συνδυασμού πρώην δημάρχου Σταμάτη Κάρμαντζη), ο οποίος δεν ήθελε να ψηφίσει ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τις εξορύξεις.

Θέλουμε πραγματική ανάπτυξη εδώ, όχι υπανάπτυξη.

Ο Δήμος Αμανής στη Βόρεια Χίο αποτελείται από 15 χωριά με μεγαλύτερο αυτό της Βολισσού. Τα χωριά αυτά βρίσκονται μέσα σε μια κατάφυτη και καταπράσινη περιοχή ξεχωριστού φυσικού κάλλους, στην οποία υπάρχουν περιπατητικές διαδρομές, με τις οποίες, η Περιφέρεια και οι κάτοικοι, επιθυμούν να αναπτυχθεί ο περιπατητικός τουρισμός. Τα ορυχεία βρίσκονται κοντά στο χωριό Κέραμος, στις αρχές της κοιλάδας της Κεράμου, η οποία τελειώνει στο βορειότερο άκρο της Χίου, στην παραλία των Αγιασμάτων. Η κυβέρνηση επιδεικνύει παντελή αδιαφορία για τους κινδύνους που διατρέχει ο υδροφόρος ορίζοντας, όπως και οι ιαματικές πηγές των Αγιασμάτων, που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τις στοές του ορυχείου αντιμονίου. Η οριοθετημένη περιοχή 9 τετραγωνικών χιλιομέτρων  που μπήκε σε δημόσια διαβούλευση βρίσκεται κοντά σε περιοχή Natura.

Με επίκεντρό τους το χωριό του Βολισσού, οι κάτοικοι οργανώνονται και συγκεντρώνουν ερωτήσεις και θέλουν να ευαισθητοποιήσουν όλους τους κατοίκους της Χίου. Ο Σωτήρης Θεοδώρου, ελεύθερος επαγγελματίας στον Βολισσό και μέλος της Πρωτοβουλίας κατά των εξορύξεων αντιμονίου μίλησε στο documentonews.gr:

«Η Αμανή και όλος ο κόσμος της δεν θέλει ούτε να αλλοιωθεί το φυσικό περιβάλλον, ούτε να πεθάνουμε από καρκίνους, ούτε να διαλύσουμε ό,τι υπάρχει εδώ.Ανάπτυξη είναι τα λουτρά στα Αγιάσματα που με το αντιμόνιο διαλύονται, η Μαρίνα στον Λημνιά πο μπορεί να ανοίξει θέσεις εργασίας. Η περιοχή έχει φυσικό κάλος, είναι Natura, με ιαματικά λουτρά και αυτά οφείλεις να αξιοποιήσεις. Όχι να διαλύσεις αυτό που έχεις. Έχουμε έναν δήμαρχο που μας λέει ότι το 2022 ξεκίνησε η ιστορία και δεν ξαφνικά δεν ήξερε τίποτα το 2024. Βλέποντας κάτι τέτοιο και έχοντας απέναντι τα τουρκικά ορυχεία που είναι υπερσύγχρονα και εξαφανίζουν βουνά, αυτό μόνο κακό μπορεί να κάνει σε όλο το νησί. Η σκόνη μεταφέρεται πάρα πολύ εύκολα. Την πορεία των υπογείων υδάτων δεν την ξέρει κανείς. Εμείς εδώ έχουμε υπόγεια ύδατα, η υπόλοιπη Χίος δεν έχει και εδώ θέλουν να μου διαλύσουν και τα νερά εδώ πάνω».

Η δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Συμμαχία Αξιών», Μαρία Φαφαλιού, που κατοικεί στα Αγιάσματα ήταν μεταξύ των συμβούλων που καταψήφισε την πρόταση του Δημάρχου. Όπως δήλωσε στο documentonews.gr:

«Η δική μας θέση καθώς και των άλλων παρατάξεων της Αντιπολίτευσης ήταν να σταματήσει τώρα κάθε σχέδιο έρευνας και εκμετάλλευσης του Υπουργείου Ενέργειας και της κυβέρνησης για τον ορυκτό πλούτο της Βόρειας Χίου που αφορά το αντιμόνιο. Να χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση τις ανάγκες των κατοίκων του νησιού σε υποδομές βιώσιμης ανάπτυξης, με βάση την προστασία του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος. Η δεκαήμερη παράταση ήταν η πρόταση του Δημάρχου, την οποία υπερψήφισαν οι δημοτικοί του σύμβουλοι. Η δική μας θέση παραμένει σταθερή».

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ζήτημα των ορυχειών

Ερώτηση για το ζήτημα του αντιμονίου κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης. Όπως αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωσή της η ευρωομάδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος:

«Τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η ΕΕ με σχετικές αδρές επιδοτήσεις στο πλαίσιο της νομοθετικής Πράξης της ΕΕ για τα Στρατηγικής Σημασίας Μέταλλα και τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες θέτουν σε προτεραιότητα τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων στις επενδύσεις που πρόκειται να γίνουν για την εκμετάλλευση μιας κρίσιμης πρώτης ύλης, χωρίς να υπολογίζουν τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τη λαϊκή ανησυχία, με αποκλειστικό κριτήριο την κερδοφορία των ομίλων.

Είναι δε γεγονός, ότι ακόμα και σήμερα, που η εξόρυξη του αντιμονίου για δεκαετίες έχει σταματήσει, σε πληθώρα μελετών σημειώνεται η παρουσία αντιμονίου στον υδροφόρο ορίζοντα, που περαιτέρω υποβαθμίζει την ποιότητα του νερού του νησιού και το καθιστά ακατάλληλο για κατανάλωση.

Η ανάπτυξη για την οποία κάνουν λόγο και τα δήθεν ανταποδοτικά μέτρα που τάζουν δήθεν ως αντιστάθμισμα στους κατοίκους αποδείχθηκαν οργανωμένη επιχείρηση εξαπάτησης τόσο στο παράδειγμα της ΛΑΡΚΟ αλλά και στα μεταλλεία της Χαλκιδικής. Πρόκειται για άλλη μία χαρακτηριστική περίπτωση που αναδεικνύει ότι τα κονδύλια της ΕΕ αντί να κατευθύνονται για την επίλυση σοβαρών λαϊκών προβλημάτων και εκσυγχρονισμό υποδομών των νησιών, όπως η αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία, οι παλαιωμένες υποδομές ύδρευσης, το ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση νερό, οι σοβαρές ελλείψεις σε υγειονομικό και άλλο προσωπικό, κατευθύνονται στις τσέπες των μεγάλων ομίλων και στην ενίσχυση της κερδοφορίας τους.

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος υπέβαλε τα παρακάτω ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο γεγονός ότι:

– η σχεδιαζόμενη εξόρυξη αντιμονίου στη Χίο ως υλοποίηση της πολιτικής της ΕΕ για τις «κρίσιμες πρώτες ύλες» πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε παρθένα περιοχή άγριας φύσης και μάλιστα με την ένδειξη Natura με κριτήριο την κερδοφορία των ομίλων που θα εκμεταλλεύονται το αντιμόνιο και σε βάρος της  ακεραιότητας του τοπίου και των λαϊκών αναγκών;

– οι περιβαλλοντικές μελέτες όποτε κι αν αυτές πραγματοποιηθούν θα εκπονηθούν από τους ίδιους τους ομίλους, στη βάση της ευρωενωσιακής κατεύθυνσης της «δέουσας επιμέλειας» και με κριτήριο τη διασφάλιση των συμφερόντων τους κι όχι το συμφέρον του λαού της περιοχής και συνολικά του νησιού;».

Στέλιος Πισής: Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος Κύπριος συνθέτης – Η σπάνια ασθένεια που τον κατέβαλε

Screenshot 2024 10 19 180029

Στέλιος Πισής: Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος Κύπριος συνθέτης – Η σπάνια ασθένεια που τον κατέβαλε

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 48 ετών άφησε ο πολυαγαπημένος Κύπριος συνθέτης Στέλιος Πισής,…

Συναγερμός για νέες φονικές πλημμύρες μέσα στους επόμενους μήνες – Οι ανησυχητικές καταγραφές του Meteo

καιρός 1

Συναγερμός για νέες φονικές πλημμύρες μέσα στους επόμενους μήνες – Οι ανησυχητικές καταγραφές του Meteo

Τα αποτελέσματα της έρευνας, σημειώνει η επιστημονική ομάδα του Meteo, «υπογραμμίζουν τη σημασία της ετοιμότητας,…

Οι τελευταίες πληροφορίες για την αντιμετώπιση της στένωσης αορτικής βαλβίδας

stenwsi aortis

Οι τελευταίες πληροφορίες για την αντιμετώπιση της στένωσης αορτικής βαλβίδας

Οι τελευταίες αναφορές στη διακαθετηριακή εμφύτευση αορτικής βαλβίδας, γνωστή και ως TAVI, παρουσιάστηκαν στο 10ο…