Βόρεια Κορέα: «Η ανατίναξη δρόμων με την Νότια Κορέα είναι εσωτερική υπόθεση της δημοκρατίας»

Η ανατίναξη των δρόμων προς τη Νότια Κορέα στο έδαφος της ΛΔΚ είναι εσωτερική υπόθεση της λαϊκής δημοκρατίας και οι δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σχετικά είναι ακατάλληλες, είπε ο Κιμ Σον Γκιόνγκ, υφυπουργός Διεθνών Οργανισμών του υπουργείου Εξωτερικών της ΛΔΚ, αναφέρει το TASS.

Screenshot 2024 10 20 200815

Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός, η δήλωση του οποίου δημοσιεύτηκε από το Κορεατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (KCNA), στις 15 Οκτωβρίου ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έκανε «σοβαρά ακατάλληλες παρατηρήσεις», ζητώντας αυτοσυγκράτηση και ταχεία αποκατάσταση των χερσαίων οδών μετά την ανατίναξή τους.

«Έπαιξε με επιτυχία το ρόλο του εκπροσώπου των Η.Π.Α., επαναλαμβάνοντας σαν αυτόματη απάντηση τέτοια στερεότυπα σχόλια όπως «συμμόρφωση με τα ψηφίσματα του ΣΑΗΕ» και «πλήρη και επαληθεύσιμη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου» που δεν έχουν καμία σχέση με τα προαναφερθέντα θέμα», σημείωσε ο Κιμ Σον Γκιόνγκ.

«Είτε αποσυναρμολογούμε δρόμους και σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις είτε τις κατασκευάζουμε πρόσφατα στην επικράτεια όπου ασκείται η κυριαρχία της ΛΔΚ, αυτό αφορά το κυριαρχικό δικαίωμα της ΛΔΚ από το Α έως το Ω και δεν είναι θέμα που πρέπει να παρέμβει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ», τόνισε ο διπλωμάτης.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν επεσήμανε ότι η πρόσφατη κίνηση της χώρας να ανατινάξει τους δρόμους που οδηγούν στη Νότια Κορέα «σημαίνει όχι μόνο τον φυσικό αποκλεισμό [καναλιών επικοινωνίας] αλλά και τη διακοπή των κακών σχέσεων αιώνων με τη Σεούλ και την απόρριψη της μη ρεαλιστικής ιδέας της ενοποίησης».

«Για να είμαστε δίκαιοι, αυτός (ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ – TASS) θα έπρεπε να είχε καταδικάσει τον στρατό της ROK για καταπάτηση της κυριαρχίας της ΛΔΚ με διείσδυση drones, στρατιωτικών μέσων επίθεσης, ακόμη και στον ουρανό πάνω από την πρωτεύουσά της πριν από λίγες ημέρες». είπε ο Κιμ Σον Γκιόνγκ.