«Βράζουν» από οργή οι επαγγελματίες στη Δυτική Ελλάδα για τις επιστροφές επιδοτήσεων ρεύματος

Ο Εμπορικός και Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών ζητά από τους συναρμόδιους υπουργούς την ανάκληση της ΚΥΑ και καταγγέλλει ότι  αυτές οι πολιτικές οδηγούν στον κίνδυνο, να βάλουν λουκέτο παρά πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις

επιδοτησεις ρευμα

Σε απόγνωση βρίσκονται οι ιδιοκτήτες εκατοντάδων επιχειρήσεων της Δυτικής Ελλάδας από την πολιτική αθλιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη που αποκάλυψε πρόσφατα το Documento , για την απόφαση  που υποχρεώνει χιλιάδες επιχειρήσεις να επιστρέψουν στους παρόχους ενέργειας τις επιδοτήσεις για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος της περιόδου 2022-2023 που η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ως βοηθήματα.

Σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός και Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών αναφέρει ότι εξ αιτίας αυτής της απόφασης καλούνται να επιστρέψουν τις επιδοτήσεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κυρίως εστιατόρια, κομμωτήρια, εμπορικά καταστήματα, μίνι μάρκετ και άλλοι κλάδοι επαγγελματιών.

Η διαδικασία της επιστροφής έχει ξεκινήσει μετά από κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στις 10 Ιουνίου από τους υπουργούς Οικονομίας, Κ. Χατζηδάκη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκη και τους υφυπουργούς Οικονομικών Θ. Πετραλιά, Ενέργειας Α. Σδούκου αλλά και τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λ. Αυγενάκη.

Ο Εμπορικός και Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών ζητά από τους συναρμόδιους υπουργούς την ανάκληση της ΚΥΑ και καταγγέλλει ότι  αυτές οι πολιτικές οδηγούν στον κίνδυνο, να βάλουν λουκέτο παρά πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τις οποίες, πρέπει να αναφέρουμε ότι δεν υπάρχει χρηματοδότηση.

Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο Ηλείος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός.

« Η κοροϊδία της κυβέρνησης προς τον κόσμο της αγοράς δεν έχει τέλος. Χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλούνται να επιστρέψουν επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες είχαν δοθεί το 2022, για την ακρίβεια στο ρεύμα. Το συγκεκριμένο ζήτημα πλήττει με σφοδρότητα και τις επιχειρήσεις στην Ηλεία. Σε επιστολή του Επιμελητηρίου Ηλείας  προς τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τονίζεται ότι καθημερινά επιχειρήσεις-μέλη του διαμαρτύρονται για ξαφνικές χρεώσεις με υψηλά ποσά για την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώθηκε μεταξύ 2022 και 2023. Πρόκειται για ποσά που είχαν καταγραφεί ως κρατικές επιδοτήσεις και τώρα οι εταιρείες-πάροχοι έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία είσπραξης των ποσών αυτών, μέσα σε ασφυκτικό χρονικό διάστημα.» – αναφέρει ο κ. Καλαματιανός και προσθέτει:

 «Με Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στις 10 Ιουνίου -μια ημέρα μετά τις ευρωεκλογές!- χιλιάδες επιχειρήσεις αναγκάζονται να επιστρέψουν αυτή την οριζόντια επιδότηση, που υποτίθεται ότι έλαβαν ως βοήθεια στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Και γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή η κυβέρνηση προχώρησε στην καταβολή των επιδοτήσεων, δίχως να λάβει την έγκριση της Κομισιόν. Δύο λοιπόν περιπτώσεις υπάρχουν: είτε οι κυβερνώντες φέρθηκαν με αφέλεια χωρίς να ενημερώσουν και να λάβουν την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είτε σε γνώση τους προχώρησαν στο συγκεκριμένο μέτρο, με τη σκέψη ότι κάποια στιγμή τα χρήματα αυτά θα απαιτηθούν να επιστραφούν από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα ακόμα κυβερνητικό φιάσκο, μια ακόμα κοροϊδία προς τους ανθρώπους του επιχειρείν, που προσπαθούν μέσα στη γενικευμένη ακρίβεια να κρατηθούν όρθιοι, αυτοί και οι επιχειρήσεις τους. Το ερώτημα είναι, πώς θα μπορέσουν όλοι αυτοί που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, συσσώρευσης χρεών και μειωμένων τζίρων και εισοδημάτων, να ανταπεξέλθουν και σε αυτόν τον οικονομικό βραχνά; Είναι βέβαιο ότι η ήδη τραγική κατάσταση που βιώνει η πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τόπο μας, θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο.

Έχοντας διαβλέψει αυτή την αρνητική εξέλιξη, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχαμε καταθέσει τον περασμένο Φεβρουάριο σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όμως, απάντηση επί της ουσίας δεν υπήρξε. Βεβαίως, το πρόβλημα είναι τεράστιο και στον νομό μας. Αυτό αναφέρεται και στην επιστολή του Επιμελητηρίου Ηλείας, την οποία καταθέσαμε ως αναφορά στους αρμόδιους Υπουργούς, ενώ έπεται και συνέχεια κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων προκειμένου να φέρουμε την κυβέρνηση προ των τεράστιων ευθυνών της για να αναγκαστεί να δώσει λύση στο μείζον αυτό ζήτημα.»

Ειδήσεις σήμερα:

Κρήτη: Τράγος στρογγυλοκάθισε σε αυτοκίνητο τουριστών και έγινε viral – «Καταλαβαίνεις ότι είσαι διακοπές στην Ελλάδα…» (video)

Κύκλωμα εκβιαστών: Άνθρωπος του Μπακογιάννη προπηλάκιζε κατοίκους

Σαντορίνη: Το εξοργιστικό ποσό που χρέωσε μαγαζί ένα κομμάτι μουσακά – Η καταγγελία τουρίστριας

Θεσσαλονίκη: Το «δέντρο της μνήμης» προς τιμήν των θυμάτων των Τεμπών θα τοποθετηθεί στην παλιά παραλία

Θεσσαλονίκη: Το «δέντρο της μνήμης» προς τιμήν των θυμάτων των Τεμπών θα τοποθετηθεί στην παλιά παραλία

Πάνω του θα ριζώνει ένα μεταλλικό δέντρο με ανοιγμένα τα κλαδιά του προς τον ουρανό

Υπόθεση Παπαντωνίου: Η αποκάλυψη Βαξεβάνη με τη λίστα Λαγκάρντ, οι απειλές και οι διώξεις

Υπόθεση Παπαντωνίου: Η αποκάλυψη Βαξεβάνη με τη λίστα Λαγκάρντ, οι απειλές και οι διώξεις

Ο πρώην υπουργός είχε απειλήσει με μηνύσεις και αγωγές για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του…

Οπαδική Βία – Αλεξάνδρας: Τέσσερις «σκληροί» μπράβοι με Καλάσνικοφ μεταξύ των συλληφθέντων

Οπαδική Βία – Αλεξάνδρας: Τέσσερις «σκληροί» μπράβοι με Καλάσνικοφ μεταξύ των συλληφθέντων

Tρία από τα μέλη της συμμορίας βρίσκονται στις φυλακές, ενώ από τις έρευνες που έκαναν…