Με την φιλοσοφία ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να αναπτύσσονται δυναμικά, αλλά όχι εις βάρος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος η Ελαϊς-Unilever Hellas πέτυχε τον στόχο της. Έκανε να φουσκώνουν από υπερηφάνεια τόσο οι κατακόκκινες ζουμερές ντομάτες όσο οι 100 νέοι αγρότες που τις καλλιεργούν μέσα από τις πιο ορθές πρακτικές καλλιέργειας.
Το τρίπτυχο της εταιρείες έχει εξαιρετικό αποτέλεσμα καθώς στηρίζεται στην καλύτερη ποιότητα παραγόμενης τομάτας στην καλύτερη ζωή για τους συνεργαζόμενους καλλιεργητές και το βασικότερο όλων, στο καλύτερο περιβάλλον.
Καλύτερη ζωή για 100 καλλιεργητές
Οι 100 καλλιεργητές έχουν την τύχη να συνεργάζονται με μια εταιρεία που ο βασικός της στόχος είναι η σωστή συνεργασία και ο σεβασμός προς τους ανθρώπους που αφουγκράζονται την γη και το προϊόν. Έτσι ο βασικός στόχος της Ελαϊς-Unilever Hellas είναι η στήριξη του εισοδήματος των αγροτών με την εξασφάλιση και αγορά όλης της σοδειάς τους κάθε χρόνο, χάρη στη συμβολαιακή γεωργία. Οι καλλιεργητές διατηρούν πολύ στενή συνεργασία με τους ανθρώπους του γειτονικού εργοστασίου Pummaro στη Γαστούνη Ηλείας και παροχή εργαλείων και μεθόδων (πρακτικών), που βελτιώνουν την απόδοση του αγρού τους, διευκολύνουν την καθημερινή δουλειά τους και βλέπουν τον κόπο τους να πιάνει τόπο. Παράλληλα έχουν καταφέρει την μείωση του κόστους καλλιέργειας μέσα από τις ορθές γεωργικές πρακτικές, δίνοντας ένα ισχυρό πλεονέκτημα στους αγρότες και καθιστώντας την παραγωγή τους βιώσιμη. Η πρωτοβουλία βοηθά στην μείωση της ανεργίας στην περιοχή καθώς στο εργοστάσιο εργάζονται 23 μόνιμοι όλο τον χρόνο και 170 εποχικοί από 3 έως 8 μήνες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2013 αυξήθηκε η ποσότητα τομάτας που παρέλαβε η εταιρεία από τους γεωργούς κατά 8% (σε σύγκριση με το 2012). Το 4% προήλθε από την αύξηση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων και το υπόλοιπο 4% από την αύξηση των απόδοσης των χωραφιών, μέσω των αειφόρων γεωργικών πρακτικών που ακολουθούνται. Το 2014, η τομάτα που απορροφήθηκε από το εργοστάσιο ήταν 52.000 τόνοι (26.000 τόνοι για την εγχώρια παραγωγή και 26.000 τόνοι για εξαγωγή στην Unilever Ευρώπης).
Οι παραγωγοί- συνεργάτες της Pummaro, είναι οι άνθρωποί της
Ο Σάββας Μαράτος, παραγωγός τομάτας, συμμετέχει στο πρόγραμμα 3 χρόνια. «Μέσα από το πρόγραμμα αυτό κατάφερα να μειώσω το κόστος της καλλιέργειάς μου, αλλά ταυτόχρονα να κάνω πιο αποδοτική την παραγωγή μου. Η συνεργασία με τους ανθρώπους της Unilever, τη Διευθύντρια του εργοστασίου και τους γεωπόνους, είναι άριστη και αισθάνομαι ότι είμαστε μια οικογένεια. Μια οικογένεια που μαζί φροντίζει η εργασία να είναι πιο αποτελεσματική και το τελικό προϊόν καλύτερο ποιοτικά».