Υπόθεση Παπαντωνίου: Η αποκάλυψη Βαξεβάνη με τη λίστα Λαγκάρντ, οι απειλές και οι διώξεις

Ο πρώην υπουργός είχε απειλήσει με μηνύσεις και αγωγές για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του όταν οι δημοσιογράφοι του Hot Doc είχαν επικοινωνήσει μαζί του προκειμένου να του ζητήσουν την άποψη του για όσα αναφέρονταν στη λίστα Λαγκάρντ.

βαξ παπ

Η δημοσιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ από το περιοδικό Hot Doc και τον Κώστα Βαξεβάνη τον Οκτώβριο του 2012 δρομολόγησε τις εξελίξεις για τις έρευνες  σε βάρος του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου, οι οποίες τελικά οδήγησαν στην άσκηση ποινικών διώξεων και την παραπομπή τους σε δίκη. Μάλιστα ο πρώην υπουργός είχε απειλήσει με μηνύσεις και αγωγές για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του όταν οι δημοσιογράφοι του Hot Doc είχαν επικοινωνήσει μαζί του προκειμένου να του ζητήσουν την άποψη του για όσα αναφέρονταν στη λίστα Λαγκάρντ. Πάμε να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Ήταν 28 Οκτωβρίου 2012 όταν το Hot Doc δημοσίευσε τη λίστα Λαγκάρντ με τους καταθέτες της ελβετικής τράπεζας HSBC. Ανάμεσα στα ονόματα ήταν και αυτό της Σταυρούλας Κουράκου, συζύγου του Γ. Παπαντωνίου. Σε επικοινωνία που είχε το περιοδικό με τον πρώην υπουργό προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τις καταθέσεις αυτές, ο Παπαντωνίου αφού απείλησε με μηνύσεις και αγωγές για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται για λογαριασμό της συζύγου του, αλλά για συνωνυμία.

Στις 28 Νοεμβρίου 2012 οι εισαγγελείς Ευγενία Κυβέλου και Ελένη Σίσκου, που εκείνη την περίοδο διενεργούσαν προκαταρκτική εξέταση, άνοιξαν τους λογαριασμούς όλων των μελών της οικογένειας Παπαντωνίου-Κουράκου, στα οποία περιλαμβάνονταν οι Αλέξανδρος και Στέφανος Ουσταμπασίδης (παιδιά της Κουράκου από προηγούμενο γάμο).

Από το άνοιγμα των λογαριασμών προέκυπτε ότι το 2010 μεταφέρθηκε από τον λογαριασμό της Κουράκου στην τράπεζα HSBC ποσό 1.474.000 ευρώ προς τα δύο παιδιά της, σε λογαριασμούς τους στην Ελλάδα (Eurobank). Μάλιστα για τη μεταφορά πληρώθηκε 5% παρακράτηση ειδικού φόρου που αφορούσε τη νομιμοποίηση επαναπατρισθέντων κεφαλαίων. Δηλαδή οι συναλλασσόμενοι έκαναν την παραδοχή ότι πρόκειται για κεφάλαια που δεν έχουν φορολογηθεί και πληρώνουν το 5% για τη νομιμοποίησή τους με βάση τον νόμο 32842/2010.

Όταν ο Γιάννος Παπαντωνίου αντιλήφθηκε ότι άνοιξαν οι λογαριασμοί των παιδιών της συζύγου και εμφανίζεται έτσι η ροή χρημάτων, άλλαξε την αφήγηση περί συνωνυμίας στη λίστα Λαγκάρντ και προφασίστηκε ότι δεν γνώριζε τίποτα.

Η έρευνα των δύο εισαγγελέων απέδειξαν ότι οι καταθέσεις στη λίστα Λαγκάρντ, οι οποίες τελικά κατέληξαν στους λογαριασμούς των παιδιών της συζύγου Παπαντωνίου, είχαν γίνει τον Μάιο και τον Αύγουστο του 2000 από λογαριασμούς του Γεωργίου Κανδαλέπα, ο οποίος είναι στενός συνεργάτης του Γ. Παπαντωνίου στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Τόσο η σύζυγος του Παπαντωνίου όσο και ο Κανδαλέπας κατέθεσαν στις εισαγγελείς ότι τα χρήματα αυτά τα έδινε η Κουράκου στον σύμβουλο του υπουργού για να τα καταθέτει στην Ελβετία ώστε να εξασφαλίσει μελλοντικά τα παιδιά της και προέρχονταν από χρήματα που έδινε ο πρώην σύζυγός της Θεόδωρος Ουσταμπασίδης. Ομως ο τελευταίος από την πλευρά του κατέθεσε ότι η πρώην σύζυγός του δεν είχε δυνατότητα αποταμίευσης, αφού όσα χρήματα έδινε πήγαιναν για συγκεκριμένα έξοδα των παιδιών. Ο Γιάννος Παπαντωνίου συνεχίζει να λέει ότι δεν γνώριζε τίποτα.

Οι καταδίκες για ανακριβές πόθεν έσχες

Το ζεύγος Παπαντωνίου οδηγήθηκε ενώπιον της Δικαιοσύνης για το αδίκημα της ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες». Το ζεύγος Παπαντωνίου είχε καταδικαστεί τον Φεβρουάριο του 2017 σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, ο καθένας, εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ ημερησίως και χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ. Είχαν κριθεί ένοχοι για υποβολής ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες» καθώς δεν είχαν συμπεριλάβει την κατάθεση των 1.311.000 ευρώ, που διατηρούσε από το 2000 η κ. Κουράκου στην Ελβετία, η οποία αποκαλύφτηκε όταν δημοσιοποιήθηκε από το Hot Doc η λίστα Λαγκαρντ.. Στη αρχή μάλιστα ο Γιάννος Παπαντωνίου αρνούνταν ακόμα και την ύπαρξη του επίμαχου λογαριασμού.

Οι διώξεις

Σε ότι αφορά το Δικαστήριο που ειναι σε εξέλιξη  ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του διώκονται για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες σε βαθμό κακουργήματος το οποίο αφορά στη μίζα των 2.835.197 ελβετικών φράγκων που φέρεται να εισέπραξε ο Γιάννος Παπαντωνίου από την THALES NEDERLAND B.V. για την ανάθεση στην γαλλική εταιρεία το 2003 του εκσυγχρονισμού έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.

Με το ίδιο αδίκημα διώκεται και ο Ανδρέας Μπάρδης, στενός φίλους του ζεύγους, ο οποίος έχει παραδεχτεί στην απολογία του ότι το 2002 και το 2003 έβγαλε στο εξωτερικό 2,5 εκατομμύρια ευρώ για λογαριασμό του πρώην υπουργού στην Ελβετία, υποστηρίζοντας όμως σε ότι αφορά τον ίδιο πως δεν γνώριζε την προέλευσή των χρημάτων.

Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, κυρίως απόστρατοι αξιωματικοί, βαρύνονται με το αδίκημα της συνδρομής σε απιστία σε βαθμό κακουργήματος.

Να σημειωθεί ότι για τους περισσότερους από τους εμπλεκόμενους η υπόθεση έκλεισε με παραγραφή. Ειδικότερα 10 από τους 16 συνολικά κατηγορούμενους πρώην στρατιωτικούς, οι οποίοι αποτελούσαν μέλη των επιτροπών που υπέγραφαν τις συμβάσεις και κατηγορήθηκαν για απιστία, απαλλάχτηκαν λόγω παρέλευσης 20ετίας.

Το Σεπτέμβριο του 2024 αναμένεται να ανακοινώσει το Δικαστήριο την ετυμηγορία του σχετικά με την ενοχή ή όχι του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου μετά και την εισαγγελική πρόταση ενοχής σε βάρος του κ. Παπαντωνίου της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου και του φίλου του ζευγαριού Ανδρέα Μπάρδη.

Την ενοχή για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου, της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου και του φίλου του ζευγαριού Ανδρέα Μπάρδη, ζήτησε ο εισαγγελέας Έδρας του τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ενώπιον του οποίου δικάζονται εδώ και μήνες οι τρεις κατηγορούμενοι.

Ο εισαγγελέας Αλέξανδρος Σπηλιώτης, εξέφρασε την ακλόνητη πεποίθησή του πως το ποσό των περίπου 2,5 εκατ. ευρώ που είχε εντοπιστεί σε λογαριασμούς στο εξωτερικό, του κ. Παπαντωνίου,  τα οποία αποκαλύφθηκαν μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ από το Hot Doc και τον Κώστα Βαξεβάνη, αποτελεί προϊόν δωροδοκίας του πρώην υπουργού για την επιλογή συγκεκριμένης εταιρίας σε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, το 2003.

Θεσσαλονίκη: Το «δέντρο της μνήμης» προς τιμήν των θυμάτων των Τεμπών θα τοποθετηθεί στην παλιά παραλία

dentro

Θεσσαλονίκη: Το «δέντρο της μνήμης» προς τιμήν των θυμάτων των Τεμπών θα τοποθετηθεί στην παλιά παραλία

Πάνω του θα ριζώνει ένα μεταλλικό δέντρο με ανοιγμένα τα κλαδιά του προς τον ουρανό

Οπαδική Βία – Αλεξάνδρας: Τέσσερις «σκληροί» μπράβοι με Καλάσνικοφ μεταξύ των συλληφθέντων

opadoi

Οπαδική Βία – Αλεξάνδρας: Τέσσερις «σκληροί» μπράβοι με Καλάσνικοφ μεταξύ των συλληφθέντων

Tρία από τα μέλη της συμμορίας βρίσκονται στις φυλακές, ενώ από τις έρευνες που έκαναν…