"Υψιστος συναγερμός" στην Ιαπωνία

[…]

Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού βρίσκεται η Ιαπωνία λόγω των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί στο κατεστραμμένο από τον σεισμό πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ναότο Καν.
«Πρέπει να συνεχίσουμε διαχειριζόμενοι μια πραγματικότητα, που απαιτεί αίσθημα υψίστης ετοιμότητας», δήλωσε ο Καν στο ιαπωνικό κοινοβούλιο, ενώ πρόσθεσε ότι η κατάσταση εξακολουθεί να είναι απρόβλεπτη.

Μιλώντας για το πώς η κυβέρνηση θα μπορέσει να συγκεντρώσει κεφάλαια ανακούφισης και ανοικοδόμησης, ο Καν είπε ότι χρειάζεται να εξετάσουν κάθε ενδεχόμενο. Η απόρριψη μίας σχεδιασμένης περικοπής εταιρικών φόρων είναι μία επιλογή υπό εξέταση, πρόσθεσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Γιούκιο Εντάνο, δήλωσε με την σειρά του ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ σοβαρή. «Κάνουμε τα πάντα για να συγκρατήσουμε την καταστροφή», τόνισε ο Εντάνο.

«Θέλουμε να αποτρέψουμε την υπερθέρμανση και την στέρεψη των ράβδων καυσίμων. Η συνέχεια της ψύξης είναι αναπότρεπτη. Προέχει το ψέκασμα νερού», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ανταποκριτές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει δεχθεί επικρίσεις για αναποφασιστικότητα και ολιγωρία.

Την Δευτέρα η ηλεκτρική εταιρεία Tokyo Electric Power Co. (Tepco) που διαχειρίζεται την μονάδα ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν ίχνη πλουτωνίου σε πέντε σημεία στο έδαφος γύρω από την κατεστραμμένη πυρηνική μονάδα, ενώ παράλληλα, στο νερό ανιχνεύθηκαν υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας, η οποία διέρρευσε από έναν εκ των αντιδραστήρων.

Η εταιρεία δεν διευκρίνισε από πού προέρχεται το πλουτώνιο, αλλά έκανε την εκτίμηση ότι τουλάχιστον δύο από τα πέντε δείγματα συνδέονται με τις ζημίες που υπέστη ο σταθμός από τον σεισμό και το τσουνάμι.

«Το πλουτώνιο προέρχεται πιθανότατα από τις ράβδους του καυσίμου», επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το πυρηνικό καύσιμο των αντιδραστήρων 1, 2 και 3 και το αναλωθέν καύσιμο στη δεξαμενή του αντιδραστήρα 4 άρχισαν μάλλον να τήκονται τις ώρες που ακολούθησαν το τσουνάμι, αλλά η διαδικασία ετέθη υπό έλεγχο από την Tepco.
http://www.ethnos.gr

Υποψηφιότητα Διαμαντοπούλου: Η χαρά του Μητσοτάκη – Ποιοι και γιατί βγάζουν από τη ναφθαλίνη μια «τελειωμένη» πολιτικό

Υποψηφιότητα Διαμαντοπούλου: Η χαρά του Μητσοτάκη – Ποιοι και γιατί βγάζουν από τη ναφθαλίνη μια «τελειωμένη» πολιτικό

Ως τι επιστρέφει η Άννα Διαμαντοπούλου και διεκδικεί την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ