Ζούκερμπεργκ: Ο Λευκός Οίκος πίεσε το Facebook να λογοκρίνει αναρτήσεις σχετικές με τον Covid

«Αισθάνομαι έντονα ότι δεν πρέπει να θέτουμε σε κίνδυνο τα πρότυπα περιεχομένου μας λόγω της πίεσης από οποιαδήποτε διοίκηση προς οποιαδήποτε κατεύθυνση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ

AP24212026696904

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Meta Platforms Inc., Μαρκ Ζούκερμπεργκ, κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι το Facebook «δέχθηκε πιέσεις» να λογοκρίνει περιεχόμενο σχετικό με την Covid-19 κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας πανδημίας και εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση της εταιρείας να ενδώσει σε αυτές τις απαιτήσεις, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Πιο συγκεκριμένα ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν «πίεζαν επανειλημμένα» την ομάδα του Meta για μήνες να λογοκρίνουν περιεχόμενο για τον Covid-19, συμπεριλαμβανομένου του χιούμορ και της σάτιρας, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επιστολή του Ζούκερμπεργκ προς τον πρόεδρο της δικαστικής επιτροπής της Βουλής, Τζιμ Τζόρνταν, η οποία αναρτήθηκε στην πλατφόρμα «Χ» από την επιτροπή.

Ο ίδιος, χαρακτηρίζει «λάθος» την πίεση της κυβέρνησης, και δηλώνει ότι λυπάται «που δεν ήμασταν πιο ειλικρινείς γι’ αυτό».

Screenshot 1 10

«Αισθάνομαι έντονα ότι δεν πρέπει να θέτουμε σε κίνδυνο τα πρότυπα περιεχομένου μας λόγω της πίεσης από οποιαδήποτε διοίκηση προς οποιαδήποτε κατεύθυνση – και είμαστε έτοιμοι να το απωθήσουμε αν συμβεί ξανά κάτι τέτοιο», ανέφερε επίσης ο ιδρυτής του Facebook και διευθύνων σύμβουλος της Meta.

Στην επιστολή ο Ζούκερμπεργκ υπογράμμισε επίσης ότι η Meta δεν θα έπρεπε να είχε «υποβιβάσει» το δημοσίευμα της New York Post για τον φορητό υπολογιστή που ανήκε στον γιο του προέδρου Τζο Μπάιντεν, Χάντερ, πριν από τις εκλογές του 2020, αφού το FBI προειδοποίησε για πιθανή ρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης εναντίον της οικογένειας.

«Η ιστορία», πρόσθεσε ο Ζούκερμπεργκ, «δεν αποδείχθηκε ότι ήταν ρωσική παραπληροφόρηση».

Ο Ζούκερμπεργκ διαβεβαίωσε μέσω της επιστολής του τον Τζιμ Τζόρνταν ότι η Meta έχει θέσει σε εφαρμογή πλέον πολιτικές για να διασφαλίσει ότι παρόμοια λογοκρισία ιστοριών «δεν θα ξανασυμβεί» στο μέλλον.

Η στάση του Ζούκερμπεργκ στις εκλογές

Ο Ζούκερμπεργκ επανέλαβε ότι δεν θα συνεισφέρει ξανά στην υποστήριξη της εκλογικής υποδομής μέσω της Πρωτοβουλίας Chan Zuckerberg, της φιλανθρωπικής του ομάδας.

Οι προηγούμενες δωρεές ανήλθαν συνολικά σε περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια και έγιναν σε μη κερδοσκοπικούς ομίλους, συμπεριλαμβανομένου του Centre for Tech and Civic Life με έδρα το Σικάγο.

Σκοπός τους ήταν να διασφαλίσουν ότι οι δικαιοδοσίες των τοπικών εκλογών θα έχουν τους κατάλληλους εκλογικούς πόρους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είπε.

Αλλά πρόσθεσε ότι είχαν ερμηνευτεί ως «ωφελούν το ένα μέρος έναντι του άλλου».

«Στόχος μου είναι να είμαι ουδέτερος και να μην παίζω έναν ρόλο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο – ή ακόμη και να φαίνεται το αντίθετο. Επομένως, δεν σκοπεύω να κάνω παρόμοια συνεισφορά σε αυτόν τον κύκλο», έγραψε ο Zuckerberg.

Η απάντηση του Λευκού Οίκου

«Όταν ήρθε αντιμέτωπη με μια θανατηφόρα πανδημία, αυτή η κυβέρνηση ενθάρρυνε υπεύθυνες ενέργειες για την προστασία της δημόσιας υγείας και ασφάλειας», δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τη, Δευτέρα (26/8).

«Η θέση μας ήταν σαφής και συνεπής: πιστεύουμε ότι οι εταιρείες τεχνολογίας και άλλοι ιδιωτικοί παράγοντες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις που έχουν οι ενέργειές τους στον αμερικανικό λαό, κάνοντας παράλληλα ανεξάρτητες επιλογές σχετικά με τις πληροφορίες που παρουσιάζουν» πρόσθεσε.

Ειδήσεις σήμερα:

Αναστάτωση σε πτήση της Aegean: Επέστρεψε στην Κρήτη λόγω των επιθέσεων στο Ισραήλ

Άγριο ξύλο σε συναυλία του Αργυρού στην Αλβανία: Μπουνιές, κλωτσιές και τραυματίες (video)

Διάσημη γυμνάστρια σκοτώθηκε προσπαθώντας να βγάλει selfie κοντά στο κάστρο που ενέπνευσε την «Ωραία Κοιμωμένη» (Video)

Απελπισμένες προσπάθειες στον ΣΚΑΪ για να ξελασπώσουν την κυβέρνηση: Ατάκες… «φωτιά» από Παυλόπουλο, Οικονόμου και Πορτοσάλτε (video)

Νέες ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Δεν παραιτείται ο Φάμελλος – Ζήτησε πρόταση μομφής

Νέες ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Δεν παραιτείται ο Φάμελλος – Ζήτησε πρόταση μομφής

«Δεν δέχομαι την εισήγηση Κασσελάκη» - Η εισήγηση Κασσελάκη θα πρέπει να υπερψηφιστεί από τους…

Ατλάντα: Εργατικό δυστύχημα με 2 νεκρούς στο αεροδρόμιο – ‘Εσκασε το λάστιχο αεροσκάφους και τους σκότωσε

Ατλάντα: Εργατικό δυστύχημα με 2 νεκρούς στο αεροδρόμιο – ‘Εσκασε το λάστιχο αεροσκάφους και τους σκότωσε

Πρωτοφανής τραγωδία στην Ατλάντα με αεροσκάφος να χάνει λάστιχο και να σκοτώνει 2 εργαζόμενους.